Yusuf Atılgan (1921-1989)

yusuf atilgan

Roman ve öykü yazarı kimliğiyle bilinen Yusuf Atılgan, 27 Haziran 1921'de Manisa'da doğdu. Asıl ismi "Yusuf Ziya Atılgan"dır. Yazılarında "Nevzat Çorum" ve "Ziya Atılgan" imzalarını kullandı. 1936'da Manisa Ortaokulunu parasız yatılı olarak bitirdi. 1939'da Balıkesir Lisesini akabinde ikinci sınıftan itibaren askeri öğrenci olarak devam ettiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi.

Yusuf Atılgan, öğrenimini tamamladıktan sonra Akşehir'de Maltepe Askeri Lisesinde bir yıl edebiyat öğretmenliği yaptı. Üniversitede öğrenci olduğu yıllarda Türkiye Komünist Partisi'ne katıldığı ve bazı faaliyetlerde bulunduğu için sıkıyönetim mahkemeleri tarafından tutuklanarak hapse atıldı. 1946'da serbest bırakıldı. Öğretmenliği elinden alındığı için Manisa'nın Hacırahmanlı köyüne yerleşti. Burada evlendi ve çiftçilik yapmaya başladı.

Yusuf Atılgan, 1976'da tiyatro oyuncusu Serpil Gence ile tanışarak ikinci evliliğini yaptı ve İstanbul'a yerleşti. 1980 yılından itibaren Milliyet yayınlarında danışmanlık ve çevirmenlik görevlerinde bulundu. Çok kısa bir süre de burada redaktörlük yaptı. "Canistan" ismindeki romanı üzerinde çalışmalarda bulundu fakat romanını tamamlayamadan 9 Ekim 1989'da İstanbul'da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda etti. Cenazesi İstanbul Bülbülderesi Mezarlığı'na kaldırıldı.


Edebi Kişiliği

 
  • Modernizmi esas alan sanatçılardandır.
  • Edebiyata şiirle başlamış olmasına rağmen asıl gücünü romanlarında gösterir.
  • Köy hayatı ve kent yaşamından edindiği izlenimleri özgün bir anlatımla eserlerinde işler.
  • Köyü anlatan öykülerinde kırsal kesimin yaşamını, şehri anlatan öykülerinde ise şehir hayatına ayak uyduramamayı ve düzene uyumsuzluğu ön plana çıkarır.
  • Fertlerin yabancılaşma, yalnızlık, bunalım, hayata tutunamama gibi durumlarını eserlerinde kaleme alır.
  • Eserlerinde zaman zaman bilinçaltı ve psikanalitik yöntemlere başvurur.
  • Romanlarında iç gözlem tekniğini kullanır. Bireyin ruhsal durumunu son derece başarılı bir şekilde okuyucusuna aktarır. 
  • Roman karakterlerinin hepsinin bir isyanı vardır. Romanın sonunda hepsi psikolojik yıkıma uğrar.
  • "Anayurt Oteli" ve "Aylak Adam" romanlarında psikolojik yabancılaşmayı ve yalnızlığı işler. "Anayurt Oteli" romanında sevgiye ulaşamayan kahramanın intiharla sonuçlanan trajedisi ön plana çıkar.
  • "Anayurt Oteli" romanı sinemaya aktarılır.
  • Yusuf Atılgan yazdığı eserlerle önemli ödüller alır. 1955'te Tercüman Gazetesi Öykü Yarışması'nda "Evdeki" öyküsüyle birinci olur. "Aylak Adam" romanı ile 1957-1958 Yunus Nadi Roman Ödülleri ile ikincilik ödülü alır. Ayrıca "Bodur Minareden Öte" eseriyle de Sait Faik Öykü Ödülü'nü kazanır.
  • "Anayurt Oteli" yazarın en önemli romanı olarak ön plana çıkar. Beyaz perdeye de uyarlanan romanda eserin kahramanı Zebercet'in şahsında psikolojik yabancılaşma ve yalnızlık konuları ön plana çıkarılır.
  • "Aylak Adam"da çağdaş bireyin trajedisini işler. Eserde Yusuf Atılgan, geçim sıkıntısı çekmeyen bohem bir hayat tarzına sahip olan C. adlı bir kişinin gerçek sevginin peşine düştüğü zaman karşı karşıya kaldığı hayal kırıklığını vurgular.

 

Eserleri

Roman

Anayurt Oteli

Canistan

Aylak Adam

Öykü

Eylemci

Bodur Minareden Öte

Ayrıca bakınız



Öz (Saf) Şiir Anlayışını Sürdüren Şiir


Serbest Nazım ve Toplumcu Gerçekçi Şiir


Milli Edebiyat Zevk ve Anlayışını Sürdüren Şiir (Memleketçiler)


Birinci Yeni (Garipçiler)


Garip Dışında Yeniliği Sürdüren Şairler


Maviciler


Hisarcılar


İkinci Yeni Şiiri


1960 Sonrası (İkinci Yeni Sonrası) Toplumcu Şiir


1980 Sonrası Türk Şiiri


Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Anlatmaya Bağlı Metinler (Hikâye-Roman)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Göstermeye Bağlı Metinler (Tiyatro)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Öğretici Metinler


Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder