Kokulu Silginin Zararları Nelerdir?

Kokulu Silginin Zararları Nelerdir?

Çocuklar, bazı şeyleri deneyimleyerek öğrenir ve bunu zamanla kalıcı hale getirirler. Çocuklar, çoğu şeye yabancıdır ve meraklarını gidermek için keşfetmeyi oldukça severler. Bazı çocuklar farklı olan kokuları merak ederler. Parfümler, farklı olan bazı yiyecekler kokularından dolayı çocukların ilgisini çekebilir. Bu durum da çocukların kokulara karşı daha hassas olmasına sebep olabilir. Ve çocuklar bu anlamda sürekli olarak farklı kokuları keşfetme yoluna gider.

Silgi, eğitimin ana bileşenlerinden biridir ve zorunlu olan bir ihtiyaçtır. Özellikle temel eğitimin ilk yıllarında ana sınıfı, ilkokul birinci sınıfta oldukça çok fazla kullanılır. Bu sınıflardaki öğrenciler başta olmak üzere hemen hemen herkesin kalemliğinde bulundurduğu çok önemli bir eğitim aygıtıdır. Kırtasiyelerde yüzlerce ton, renk ve marka olan silgi bulunmaktadır. Bunların nerede, hangi şartlar altında üretildiği sağlığımız açısından elbette oldukça önemlidir.

Yapay renklendiriciler ve kullanılan parfümlerin birçoğu aldatmaca olup, çocuğun aklını çelebilmektedir. Kokulu silgiler dikkat iyice çeksin diye genellikle albenili bir şekilde piyasaya sürülür. Her okul döneminde çocukların okul stresini çoğu zaman eğlenceye dönüştüren bu kırtasiye ürünü, çocukların sağlığını bozabilen çok ciddi olan tehlikeler içerir.

Küçük yaşlardaki çocuklarda birçok olumsuzluğun temelinde kokulu silgiler gibi ürünler önemli bir şekilde yer alır. Gelişim dönemlerinde çocukların duyusal anlamda hassasiyeti zaman zaman artabilir. Bazı çocuklarda daha hassas görülen bu koku hassasiyeti obsesif bozukluktan kaynaklanabilir. Bu tür çocuklarda farklı takıntılara da önemli olan bir neden olabilir. Önlem alınmadığı zaman ilerleyen yaşlarda bu tür takıntıların önüne geçmek oldukça zorlaşmaktadır.

Yapılan birçok bilimsel araştırma ana sınıfı ve ilkokula giden öğrencilerde silgilere karşı bir hassasiyet gözlemlendiğini açık bir şekilde ortaya koymuştur. Özellikle kokulu ve renkli silgilere karşı zaafları olan çocuklarda koklamaya dayalı bağımlılıkları önemli oranda pekiştirebilir. Bu da çocukların sağlıklarını ciddi şekilde tehlikeye atma anlamına da gelir. Bu silgileri keyif ile koklayan çocuklarda ileride daha farklı alışkanlıklar için bir başlangıç oluşturabilir.

Kokulu silginin bu yaş seviyesindeki çocuklar için birçok farklı zararı vardır. Ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerinin deri gelişimi tamamlanmadığı için kimyasallar, ten ve ağız yolu ile bu çocukların vücutlarına nüfuz eder. Çocuklar, çok sık kimyasal içerikli bu ders araç-gerecini kullandıklarında ellerini ağızlarına bulaştırdıklarından ciddi anlamda sağlık sorunlarına neden olur.

Kokulu silgilerin içeriklerindeki boya, suda çok çabuk bir şekilde çözülür. En ufak bir el terlemesinde dahi çabucak ele bulaşabilir. Kanserojen ağır boya maddeleri içeren bu boyalar bebekler veya çocuklar ellerini ağızlarına her temas ettikleri durumlarda bu zararlı kimyasallar vücuda bir şekilde geçmiş olur. Bu kimyasallar vücutta birikerek çok önemli birtakım sağlık sorunlarına yol açar. Özellikle uzun dönemde mevcut bu kimyasalların kanserojen etkisi ortaya çıkabilir.

Yapılan araştırmalar daha çok kimyasal barındırdıkları için kokulu silgilerin çocuklarda çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olduğu, cilt hastalıklarına davetiye çıkardığı, deri kaşıntılarına neden olduğu, bağımlılık yaptığı, kanser gibi çok önemli hastalıklara dahi sebep olduğunu ortaya koymuştur.

Çocuklar, kokulu silgiyi kullandıktan sonra elini ağzına götürdüğü zaman ağızda farklı yaralar ortaya çıkabilmektedir. Kokulu silgi, gözlerde kızarıklıklar, bağışıklıkları güçsüz olduğu için çeşitli enfeksiyon hastalıkları, nefes güçlüğü, kronik astım, ciddi solunum sıkıntıları, eklem ağrısı, kas ağrısı, kanserojen içeriğinden dolayı çeşitli kanser hastalıkları gibi farklı önemli birtakım sağlık sorunlarına ortam hazırlayabilir.

Çocukların sağlığı üzerinde bu kadar önemli etkileri olan ve oldukça maliyetsiz olan silgileri seçerken oldukça hassas olmak gerekir. Silgi seçiminde en iyi markaların kokusuz olan silgilerini tercih etmek gerekir. Silgiler, mutlaka TSE damgalı ve yaş grubuna da uygun olmalıdır. Avrupa standartlarında üretilmiş olan silgiler alınmalıdır.

Markasız, hangi şartlarda üretildiği belli olmayan, merdiven altı üretilen ve zararlı kimyasallar içeren silgilerden çocukları uzak tutmak oldukça önemlidir. Çocukların bu silgileri kullandıktan sonra mutlaka ellerini bol su ve sabun ile yıkamaları gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder