Behçet Necatigil (1916-1979)

behcet necatigil

Şair, öğretmen ve oyun yazarı kimlikleriyle öne çıkan Behçet Necatigil, 16 Nisan 1916'da İstanbul'da doğdu. Asıl ismi Mehmet Behçet Gönül'dür. Babası Kastamonulu Hacı Mehmet Necati Efendi, annesi Bedriye Hanım'dır. İlköğrenimini Beşiktaş Cevriusta Okulunda okudu. Müfettiş olan babasının Kastamonu'ya tayin edilmesi nedeniyle buraya taşınır. İlköğrenimini Kastamonu Erkek Muallim Tatbikat Mektebinde tamamladı. Liseye, Kastamonu Lisesi'nde başladı. Tüberküloz hastalığına yakalanınca öğrenimine ara vermek zorunda kaldı. Ailesinin İstanbul'a taşınması nedeniyle 1931'de öğrenimini kaldığı yerden Kabataş Erkek Lisesi'nde sürdürdü.

Behçet Necatigil, liseyi bitirdikten yükseköğrenimini Yüksek Öğretmen Okulu Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde yaptı. Bu okulda Ali Nihat Tarlan ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın öğrencisi oldu. Böylece hem Divan hem de Tanzimat şiiriyle tanıştı. Bu okulda Cahit Külebi'yle yakın arkadaş oldu. Aldığı bursla Almanya'ya gitti. Burada hem Almancasını geliştirdi hem de yükseköğrenimini tamamladı.

Behçet Necatigil, öğrenimini tamamladıktan sonra öğretmenliğe başladı. Önce Kars'ta ardından Zonguldak'ta öğretmenlik yaptı. Yerel gazeteler olan "Ocak", "Kara Elmas" ve "Değirmen" dergilerinde şiirleri yayımlandı. 1943'te İstanbul'da Pertevniyal Lisesine tayin oldu. Daha sonra öğretmenlik mesleğinde en uzun süre kalacağı Kabataş Lisesinde öğretmenlik yaptı. Bu ara "Kapalı Çarşı" adlı şiirini yayımladı. 1960'ta Çapa Eğitim Enstitüsüne tayin olan Behçet Necatigil 1972'de emekli oldu.

Öğretmenlik ve şairliği bir arada yürüttü. Yazın hayatına şiirle başladı. "Gece ve Yas" ismindeki ilk şiiri "Behçet Necati" imzasıyla "Varlık" dergisinde yayımlandı. Behçet Necatigil 1945-1955 yılları arasında "Çevre", "Evler" ve "Eski Toprak" şiir kitaplarını yayımladı. 1963 yılından sonra radyo oyunları yazmaya başladı. Ayrıca Rilke, Knut Hamsun, Thomas Mann, Stefan Zweig gibi birçok Alman yazar ve şairin kitaplarını Türkçeye çevirdi. "Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü", "Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü", "100 Soruda Mitologya" kitaplarını da hazırladı.

Behçet Necatigil, 13 Aralık 1979'da İstanbul'da kanser hastalığı nedeniyle hayata veda etti.

 
Edebi Kişiliği
 
  • Aile, ev-aile sorunlarını, çevre, küçük aşklar, yalnızlık, bunalım, hastalık, ölüm ve yokluk temalarını eserlerinde işler.
  • Eski ve yeni kelimeleri şiire ustaca yerleştirir.
  • Kendine özgü, süsten uzak bir anlatımı vardır. 
  • Sanat hayatı boyunca hiçbir topluluğa katılmaz.
  • Şiirlerini ölçü ve uyağa dikkat etmeden oluşturur.
  • Divan Edebiyatı'ndan etkilenir.
  • Zengin bir kelime hazinesine ve özgün bir üsluba sahiptir.
  • Kapalı mekânlar ve özellikle ev kavramından hareketle anlamca kapalı şiirler kaleme alan Behçet Necatigil, "Ev Şairi" olarak tanınır.
  • Edebiyat tarihi araştırmaları, çevirmenlik, mitoloji, sözlük çalışmaları ve radyo oyunları yazma Behçet Necatigil'in uğraş alanları arasında yer alır.
  • İlk şiir kitabı unvanına sahip eseri olan "Kapalı Çarşı"yı 1945'te yayımlar.
  • Şiir yaşantısını "Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü" ismiyle yayımladığı eserinde özetler.
  • 1956'da "Eski Toprak"la Yeditepe Şiir Armağanı'nı; 1958'de "Yaz Dönümü" kitabıyla Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü'nü; 1973'te Arkın Çocuk Edebiyatı Üstün Onur Ödülü'nü; 1977'de Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Behçet Necatigil ayrıca 1974'te Milliyet Sanat Dergisi Yılın Sanatçısı seçilir.

 

Eserleri
 
Şiir

Kapalı Çarşı

Çevre

Evler

Dar Çağ

Eski Toprak

Yaz Dönemi

Beyler

Divançe

Sevgilerde

 
Radyo Oyunu

Yıldızlara Bakmak

Gece Aşevi

Üç Turunçlar

Pencere

 
Derleme

Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü

Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü

 
Ayrıca bakınız


Öz (Saf) Şiir Anlayışını Sürdüren Şiir


Serbest Nazım ve Toplumcu Gerçekçi Şiir


Milli Edebiyat Zevk ve Anlayışını Sürdüren Şiir (Memleketçiler)


Birinci Yeni (Garipçiler)


Garip Dışında Yeniliği Sürdüren Şairler


Maviciler


Hisarcılar


İkinci Yeni Şiiri


1960 Sonrası (İkinci Yeni Sonrası) Toplumcu Şiir


1980 Sonrası Türk Şiiri


Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Anlatmaya Bağlı Metinler (Hikâye-Roman)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Göstermeye Bağlı Metinler (Tiyatro)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Öğretici Metinler


Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder