Deprem
Deprem, yer kabuğunda oldukça beklenmedik bir zamanda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmaların yeryüzünü sarsması olayına denir.
Deprem, sismograf ile ölçülür. 3 ve altı şiddetteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü şiddetteki depremler oldukça yıkıcı olabilmektedir. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de yıkım kuvvetinde oldukça etkilidir. Yeryüzüne yakın noktalarda gerçekleşen depremler daha yıkıcıdırlar ve daha çok hasar vermektedir.
Deprem Öncesi Hangi Önlemleri Almalıyız?
Bu konuda yapılması gereken en önemli şey elbette önleyici olan yaklaşımdır. Gevşek olan toprağa kesinlikle konut inşa edilmemelidir. Alacağımız veya kiralayacağımız dairenin depreme dayanıklılık durumunu önceden araştırmalıyız. Yine çığ tehlikesi olan yerlerde, vadi içlerinde yer alan evlerde kesinlikle iskân etmemeliyiz. Maddi bir önlem olarak da evin mutlaka deprem sigortasını zamanında yapmalıyız.
Depremlerde evlerdeki mevcut eşyalardan dolayı çok kişinin de hayatını kaybettiğini yine bilmemiz gerekir. Özellikle evde veya iş yerinde mevcut olan dolaplar mutlaka duvara monte edilmiş olmalı, vestiyer tarzı şeylerin ayaklarının sağlam olup olmadığına iyice bakılmalıdır. Dolapların üzerinde tehlike arz edebilecek tüm cisimler indirilip mutlaka ilgili yerlere bırakılmalıdır.
Kullanılan ev sobalı ise soba boruları mutlaka çok iyi bir şekilde monte edilmelidir. Yine elektrikli ısıtıcılar uygun olan yerlere bırakılmalıdır. Deprem öncesinde evde varsa patlama ihtimali bulunan malzemelerin kırılmayacak bir şekilde depolanması da sağlanmalıdır.
Deprem öncesinde gaz kaçağı ve yangına karşı vanalar ve elektrik sigortaları otomatik bir duruma getirilmelidir. Bina çıkışımıza engel olabilecek eşyalar çıkış yolları üzerine asla bırakılmamalıdır. Acil çıkış kapıları mutlaka deprem öncesinde açık olmalıdır. Acil çıkışlarda yeteri kadar da aydınlatma bulunmalıdır.
Yattığımız yerin hemen yanına veya karşısına üzerimize düşebilecek dolap vb. eşyalar konulmamalıdır. Odadaki soba ve boruları iyice sabitmeli ve bunları yatağımızdan oldukça uzak tutmalıyız.
Gerek evimizde gerekse iş yerimizde ebatı ve yeterliliğine dikkat edilerek deprem sırasında kullanımına her zaman ihtiyaç duyabileceğimiz yangın söndürme cihazı olmalıdır. Bu tüp her yıl kontrolden geçirilmeli gerektiği zaman yenilenmelidir.
Evde, işyerinde herkesin katılımı ile mutlaka bir deprem afet hazırlık planı hazırlanmalıdır. Zaman zaman bunun için de tatbikatlar yapılmalıdır. Yine depremde kendimize önceden ilk ulaşmamız gereken kişileri belirlemeli ve bir yer tespiti yapmalıyız. Kimlik kartlarımız, pasaport, diploma vb. belgeler mutlaka su geçirilmeyecek bir yere konulmalıdır. (Mümkünse çelik kasa). Binalarda deprem öncesi mutlaka asansör kapılarının uygun bir yerine ''Depremde Kullanılamaz'' yazısı da olmalıdır.
Deprem Zamanında Acil Yapılması Gerekenler
Öncelikle aşırı derecede panik yapmamalı, rahat olmaya çalışmalıyız. Monte olmayan dolap, vestiyer, raf vb. yerlerden de uzak durmalıyız. Varsa sağlam bir masanın altına girilmeli bunun etrafına koruyucu olan malzemeler bırakılmalı ve bu şekilde bir yaşam üçgeni oluşturulmalıdır. Başımızı iki elimiz arasına (başımızı ve ensemizi koruyacak şekilde) alarak güvenli bir yerde diz çöküp deprem sarsıntısı geçene kadar o şekilde beklemeliyiz.
Deprem anında kesinlikle merdivenlere koşulmamalı, asansör kullanmamalı, çıkış yerlerine gidilmemeli, balkonlara gidip oradan atlama yolu asla seçilmemelidir. Telefonlarımızı sadece acil durumlar için kullanmalı, telefonun deprem anında birçok can kurtardığını varsayarak şarjının bitmemesi için ekonomik bir şekilde kullanmalıyız.
Evde veya iş yerinde deprem esnasında kibrit çakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalı, gaz ve su vanaları mutlaka kapatılmalı, var ise yanan soba ve ısıtıcılar da söndürülmelidir.
Depreme dışarıda yakalandığımız zaman enerji hatları ve direklerden bir an önce uzaklaşmalıyız. Yine yüksek binaların yakınında, minarelere yakın yerlerde, taş ve kaya düşebilecek yerlerde, deniz kıyısından da oldukça uzak olmalıyız. (Tsunami ihtimalini düşünerek).
Deprem anında araç kullanıyorsak bulunduğumuz yer güvenli ise yolun sağına yanaşıp orada durmalıyız. Araç, köprü üstünde, enerji hatları yakınında ise araç kontak anahtarı üzerinde bırakılarak ilgili yerden hızlı bir şekilde uzaklaşmalıyız. Deprem esnasında metro veya trende isek bunlardan kesinlikle inme yoluna gidilmemeli, deprem sarsıntısı geçene kadar bir yerlere sıkıca tutunmalı ilgili kişilerin vereceği talimatlara tam olarak uymalıyız.
Deprem Sonrasında Hemen Yapılması Gerekenler
Deprem sonrasında öncelikle kendimizin ve yanımızdaki kişilerin emniyetini sağlamalıyız. Sonra eğer herhangi bir gaz kokusu alırsak gaz vanalarını kapatmalı, camları ve kapıları iyice açmalıyız. Nihayetinde acil durum çantamızı alıp binayı derhal terk edip toplanma alanına doğru hareket etmeliyiz.
Deprem sarsıntılarının gittikçe azaldığını varsayarak panik olmamalı, kitle iletişim araçlarından yapılacak uyarıları iyice dinlemeliyiz. Artçı depremlerin de yer yer yıkıma yol açabileceği hususu göz önünde bulundurularak hasarlı binalara kesinlikle bir daha girilmemelidir.
Yardım ekiplerinin hızlı ulaşımı için trafiği kilitleyecek veya yavaşlatacak hareketlerden her zaman için uzak durmalıyız. Deprem sonrasında mümkün olduğu kadar araç kullanmamalıyız.
Depremde yıkıntı altında kalmışsak paniklemeden hayatımızı riske atacak durumlardan her zaman uzak durmalıyız. Deprem sonrasında kurtarma ekiplerinin en yakın zamanda bize ulaşacağını hesaplayarak ona göre bir pozisyon geliştirmeliyiz. Varlığımızı hissettirmemiz için yanımızda bulunan cisimlere oldukça sert bir şekilde vurarak ses çıkarmalı veya kurtarma ekiplerine sesimizi duyurmak için seslenmeliyiz.
Deprem Malzemeleri
İlk yardım çantası
Uyku tulumu veya battaniye,
Çakı, küçük makas, düdük,
Kâğıt ve kalem,
Radyo (pilli), el feneri ve yedek piller (uzun ömürlü pil tercih edilmeli)
Varsa yedek batarya veya powerback
Unutmayın!
Hiçbir şey tedbirden kesinlikle daha koruyucu değildir.
Depremin ne zaman olacağı belli değil ama ne yapacağı her zaman bellidir.
Deprem bizi bulmadan en iyisi biz sağlam binaları bulalım.
Önceden hazırlıklı olmak her zaman hayat kurtarır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder