Ayşe Kulin (1941)

ayse kulin

Türk yazar ve gazeteci Ayşe Kulin, 28 Ağustos 1941'de İstanbul Beyazıt'ta Bosnalı bir babanın kızı olarak dünyaya gelir. İlkokulu Ankara'da bitirir. Daha sonra İstanbul Arnavutköy Amerikan Kız Koleji edebiyat bölümünde okur. 1961'de mezun olur.

Ayşe Kulin, mezuniyetinden sonra yazar olmaya karar verir. Daha önce arkadaş olduğu Mehmet'le 1961'de evlenir. Eşiyle yurt dışına gidip Roma, Paris ve Londra'da bir süre kalır.

Çeşitli gazete ve dergilerde editör ve muhbir olarak çalışan Ayşe Kulin, 1977-1982 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde yazılar yazar. Bir süre "Dünya" gazetesinde de çalışır. "Adı Aylin" romanıyla ün kazanan Kulin, daha sonra "Milliyet" gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya başlar. Uzun yıllar televizyon, sinema ve reklam filmlerinde sahne yapımcısı, yönetmen ve senarist olarak görev yapar.

Ayşe Kulin, öyküler içeren ilk kitabı olan "Güneşe Dün Yüzünü" eserini 1984'te yayımlar. Kitaptaki "Gülizar" öyküsünü senaryolaştırması neticesinde 1986 yılının Kültür Bakanlığı Ödülü'nü kazanır. "Ayaşlı ve Kiracıları" dizisinde yapımcı ve yönetmen kimliğiyle Tiyatro Yazarları Derneği'nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü alır. 1996'da "Bir Tatlı Huzur" adlı kitabını yayımlar. 

Ayşe Kulin, "Foto Sabah Resimleri" öyküsüyle 1995 Haldun Taner Öykü Ödülü"nü; 1997'de yine bu kitabıyla Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanır. 1997'de "Adı Aylin" biyografik romanıyla İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından yılın en iyi yazarı seçilir. Bu kitap yazarın geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlar. "Geniş Zamanlar" adlı öykü kitabını da 1998'de yayımlar. Bu öykü kitabı daha sonra TV dizisi olur.

Ayşe Kulin, daha sonra peş peşe birçok eser yayımlar. 1999'da "Sevdalinka", 2000'de "Füreya", 2001'de "Köprü", 2002'de "Nefes Nefese" ve "İçimde Kızıl Bir Gül Gibi" eserlerini yayımlar. "Kardelenler" ve "Gece Sesleri" eserlerini de 2004'te yayımlar. "Gece Sesleri" romanı aynı isimle televizyona uyarlanır. Eser, 2008-2009 yılları arasında da Show TV'de yayımlanır. 2008'de yazdığı "Veda" romanı aynı isimle televizyona uyarlanarak 2012'de Kanal D'de yayımlanır.

 

Edebi Kişiliği
 
  • Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nda biyografik romanlarıyla ön plana çıkan yazarlar arasında yer alır.
  • Açık, anlaşılır, akıcı ve sade bir anlatımla eserlerini oluşturur.
  • Birçok eseri senaryoya aktarılır.
  • "Köprü" romanında Doğu illerimizde yaşanan dramın ve sıkıntıların nedenlerini anlatır. Bu dramın Cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerine eğilir. Bu kitabı Star TV'de aynı isimle dizi olarak yayımlanır.
  • "Adı Aylin", "Sevdalinka" ve "Füreya" yazarın en çok ilgi gören kitaplarının başında gelir.
  • "Nefes Nefese" isimli romanıyla II. Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi'yi soykırımdan kurtaran Türk diplomatlarının kahramanlıklarını bir aşk öyküsüyle bir arada kaleme alır. Bu romanı İtalyancaya da çevrilip 34 ülkede yayımlanan bir eser olur.

 

Eserleri 

Öykü

Geniş Zamanlar

Güneşe Dön Yüzünü

Foto Sabah Resimleri

Bir Varmış Bir Yokmuş

Roman

Füreya

Köprü

Nefes Nefese

Gece Sesleri

Sevdalinka

Adı: Aylin

Biyografi

Bir Tatlı Huzur

Ayrıca bakınız



Öz (Saf) Şiir Anlayışını Sürdüren Şiir


Serbest Nazım ve Toplumcu Gerçekçi Şiir


Milli Edebiyat Zevk ve Anlayışını Sürdüren Şiir (Memleketçiler)


Birinci Yeni (Garipçiler)


Garip Dışında Yeniliği Sürdüren Şairler


Maviciler


Hisarcılar


İkinci Yeni Şiiri


1960 Sonrası (İkinci Yeni Sonrası) Toplumcu Şiir


1980 Sonrası Türk Şiiri


Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Anlatmaya Bağlı Metinler (Hikâye-Roman)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Göstermeye Bağlı Metinler (Tiyatro)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Öğretici Metinler


Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder