Teknolojinin Zararları Nelerdir?

Teknolojinin Zararları Nelerdir?

Teknoloji, bir alanda gücü ve bilgiyi biriktirme, denetleme, işleme, iletme gibi amaçlar ile oluşturulan araç gereçlerin, aygıtların, yöntemlerin tümünü kapsayan bir uygulama bilgisidir. İletişim, ulaşım, etkileşim, alışveriş, eğitim, üretim, bilgi kaynaklarına ulaşma noktasında teknoloji büyük bir devinime uygun bir ortam oluşturur. Bilimsel bilginin sonucu olan teknoloji, yerinde kullanıldığı zaman amaç ve uygulamalarda hayatımıza çok önemli birtakım önemli faydalar sağlar.

 

Teknoloji, hayatın her alanında her geçen gün daha da fazla yer almaktadır. Birçok kişide telefon, tablet ve bilgisayarlar gerçek hayatın adeta yerini almıştır. Teknoloji, adeta zamanı dolayısıyla kişileri de esir almıştır. Bu da telefon, bilgisayar, akıllı cihazlar, oyun konsolları, tabletler gibi dijital aygıtların aşırı ve kontrolsüz kullanılması sebebi ile ortaya çıkan bir bağımlılık türü olan ''teknoloji bağımlılığı''na önemli oranda neden olmaktadır.

 

Her şeyde olduğu gibi teknolojinin de zararları vardır. Kontrolsüz biçimde kullanılan teknolojik aletler, insanlarda fiziksel, ruhsal ve sosyal sorunlar olmak üzere çok olumsuz birtakım sonuçlara yol açmaktadır. Şimdi, zihin sağlığı başta olmak üzere çok önemli olumsuz sonuçlara neden olan teknolojinin zararlarını hep birlikte öğrenelim.

 

Teknolojinin Zararları

 

Fiziksel Sorunlara Yol Açar


Uzun süre cep telefonu, tablet ve bilgisayar ile meşgul olmak göz sağlığını önemli oranda bozabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar, uzun süre bu cihazların ekranlarına bakan her dört kişiden birinin göz yorgunluğu sorunu ile karşı karşıya kaldığını ortaya koymaktadır. Bulanık görme ve göz kuruluğu da uzun süre cep telefonu, tablet ve bilgisayar ile meşgul olmanın yol açtığı önemli sorunlar arasında yer alır.

 

Yüksek ses ile yapılan uzun süren cep telefonu konuşmaları işitme kaybına, kulak çınlamasına ve uğultu gibi sorunlara sebep olabilmektedir. Çok uzun süre telefon ile konuşmak, yüksek sesle müzik dinlemek işitme için almaç görevi gören, ses sinyallerinin sinirlerde aksiyon potansiyeline dönüştürülmesini sağlayan corti organının zarar görmesine sebep olabilir. Bu durum uzun vadede duyma kaybının derinleşmesini de beraberinde getirebilir.

 

Bilgisayar başında uzun süre durmak ayrıca boynumuzun ve sırtımızın zedelenmesine dahi yol açabilir. Duruş pozisyonu, omurga sağlığı üzerinde çok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bel, sırt ve boyun kısmında ağrılar ile başlayan bu durum bir süre sonra hareket kısıtlamalarına sebep olabilir. Yine dijital ekranlara takılıp kalmak hareketsizliği doğuracağı için kilo artışı gibi olumsuz birtakım sonuçlara neden olur.

 

Ruhsal Sorunlara Neden Olur

 

Cep telefonları başta olmak üzere teknolojik cihazların oluşturduğu bağımlılık ve yaydığı radyasyon çağın önemli hastalıklarından biri olan kişinin uykuya dalmasına engel olan veya uyumamasına neden olan bir uyku hastalığı olan uykusuzluğa dahi neden olmaktadır. Uykusuzluk hastalığı, uykuya dalmayı zorlaştırabileceği gibi çok erken uyanmaya ya da uykunun bölünmesine neden olabilen oldukça yaygın olan bir uyku bozukluğudur.

 

Akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan ekran teknolojisi uykusuzluğu önemli oranda tetiklemektedir. Bunların yaydığı mavi ışık, insan vücudunda doğal olarak bulunan ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormon olan melatonin salgısını da azaltır. Bu da daha az uyku, bölünmüş uyku veya kalitesiz olan uyku anlamına gelir.

 

Teknoloji bağımlılığı; duygusal, davranışsal ve sosyal olgunluk anlamında kişinin sosyal çevresiyle entegrasyonunu sağlamada, çevresi ile bütünleşmesinde olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Kişilerin psikolojik ve iyi hal durumlarına negatif olan etkiler oluşturur. Akıllı telefon bağımlılığı; agresif, özgüvensiz, sık moral bozukluğu yaşayan çocukların sayısının artmasına da neden olmaktadır.

 

Cep telefonları başta olmak üzere teknolojik cihazların yol açtığı bağımlılık, bir nesnenin üzerindeki zihinsel güçlerin yoğunluğunun azalması durumu olan dikkat eksikliğine dahi neden olabilmektedir. Zihinsel güçlerdeki yoğunluk azalması konsantrasyon eksikliğine bu da önemli birçok iletişim ve etkileşim sorununa yol açmaktadır.

 

Sosyal İlişkileri Olumsuz Etkilemektedir

 

Birey, değerler sisteminin önemli bir parçasıdır. Misafirperverlik, hasta ve yaşlı ziyaretleri, akraba hukuku, komşuluk ilişkileri, ramazan ve bayram adabı, aile ve evlilik olgusu bir toplumun önemli olan değerlerini oluşturur. Teknolojik bağımlılık; kendi öz değerlerine, milli ve manevi kültür öğelerine yabancılaşan bir neslin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

 

Teknolojik bağımlılık, insanı çevresinden soyutlayarak insanın asosyal özelliklere sahip biri haline getirmede da öncülük etmektedir. Yapılan bilimsel bazı araştırmalar, teknolojiye aşırı bağımlı olan kişilerin (özellikle dizi izleme hastalığı, sosyal medya ve oyun oynama bağımlılığı olan kişiler) misafir ağırlamak istemedikleri, gelen misafirlerle ilgilenmedikleri, hasta ve yaşlı ziyaretlerine gitmedikleri, akraba hukuku anlamındaki görevlerini yerine getirmedikleri, komşuları ile komşuluk hukuku çerçevesinde davranışlar geliştiremedikleri, ramazan ve bayramlarda gerekenleri yapmadıkları, ailelerine vakit ayırmadıkları sonucunu ortaya çıkarmıştır.

 

Teknolojinin Zararlarını Kısaca Özetlersek;

 

  • Teknoloji bağımlılığı, insanların hareketsiz kalmasına yol açıp insanı oldukça tembelleştirir. Teknolojinin oluşturduğu rahatlık kişileri genellikle hazır olana alıştırır.
  • Teknoloji bağımlılığına özellikle de çocukların oyun bağımlısı olmalarına sebep olmaktadır.
  • Kişileri sosyal çevrelerinden soyutlayarak ciddi iletişim ve etkileşim sorunlarına dahi yol açmaktadır.
  • Ailesel sorunlara sebep olup aile bağlarının ve etkileşiminin azalmasına neden olmaktadır.
  • Teknolojik cihazlar, yanlış pozisyon nedeni ile genç yetişkinlerde belkemiğinin ya da göğüs kemiğinin eğrilmesiyle ve genellikle raşitizm sonucu sırtta ve göğüste oluşan, doğal olmayan tümsek olan kamburluğu önemli anlamda tetiklemektedir.
  • Cep telefonuyla uzun süre konuşmak beyni yorduğundan strese neden olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder