Çocuklarda Tırnak Yeme Nasıl Önlenir?

Çocuklarda Tırnak Yeme Nasıl Önlenir?

Bir hastalık olarak görülen tırnak yeme, çocuklarda ve yetişkinlerde yaygın olarak görülen çok kötü bir alışkanlıktır. Bir annenin evladında belki de en son görmek istediği sorundur. Daha çok kızlarda görülen tırnak yeme alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren başlar. 

Tırnak yeme alışkanlığında en büyük olan hata ilk tespit edildiği dönemde genellikle bunu dikkate almamak hatta görmezlikten gelmedir. Bu da çocukta normal bir alışkanlıkmış gibi etkili bir algı oluşturur. Bu kötü alışkanlık, genellikle ergenlik dönemine kadar sürer. Çok yaygın olmamakla birlikte ergenlik dönemi ve sonrasında da tırnak yeme alışkanlığını edinen birçok kişi vardır.

Toplumda tırnak yeme alışkanlığı genellikle ve sadece kozmetik bir sorun olarak görülür ve pek fazla ciddiye alınmaz. Psikolojik temelleri olan bu alışkanlık, mutlaka tedavi edilmeli ve tedavi sürecinde işin uzmanından bir şekilde yardım alınmalıdır.

Tırnak yeme davranışının genellikle önemli olan bir psikolojik temeli vardır. Ailedeki otoriter ve baskıcı yapı, çocuğun sık sık dışlanması, çocuğun ilgi ve sevgiyi yeterince hissetmemesi, anne veya babanın koruyucu yaklaşımı ve aşırı mükemmeliyetçi olmaları, kardeş kıskançlığı, aile ortamındaki yüksek kaygı, sınav stresi, şiddet çocukların tırnak yemelerinin altında yatan en önemli nedenlerdir.

Bir davranış bozukluğu olarak değerlendirilen tırnak yeme alışkanlığı için anne ve babanın yapması gereken en önemli şey çocuğu kınamak değil bu davranış ve alışkanlığın altında yatan nedenleri iyice araştırmak ve ona göre bir çözüm yolu bulmaktır.

İnsan sağlığını riske atan tırnak yeme alışkanlığı bazen ailenin birindeki bu alışkanlık diğerine de geçebilmektedir. Yani çocuk, tırnak yemeyi bu kişiden öğrenir. Bazen de okula giden çocuklar kendi sınıfında olan arkadaşlarından bu alışkanlığı edinir. Bu davranış önlenemediği takdirde tırnak etlerinin kanatılmasına kadar varır.

Çocukların çocukluklarını yaşaması gereken dönemde rekabete sokulması, bir sınav yarışına maruz bırakılması, çeşitli açılardan başka çocuklar ile kıyaslanması ile anne-babanın başka kişilerin başarılarını kendi çocuklarının başarısızlığı olarak görmeleri çocuklarda tırnak yeme alışkanlığının en önemli nedenleri arasında yer alır.

 
Çocuklarda tırnak yemek nasıl önlenir, tırnak yeme nasıl bırakılır?

  • Öncelikle sorunun ilgili kişi ile konuşulması gerekir. Bunun çok ciddi ve kötü bir alışkanlık olduğu kişiye iyice anlatılmalıdır.
  • Tırnak yeme alışkanlığının terk edilmesinin her geçen gün zorlaşacağı ve ileride kalıcı olan hasarlara neden olabileceği konusunda kişi ikna edilmelidir.
  • Çocukta tırnak yeme alışkanlığından vazgeçebilme iradesi bir şekilde oluşturulmalıdır. Bu irade ve inanç, çocukta yüksek bir moral gücü oluşturup davranış önemli oranda engellenebilir.
  • Sınav stresi sorununu ortadan kaldırmak, rahat ve huzurlu bir ortam oluşturmak da tırnak yeme alışkanlığının terk edilmesine çok olumlu katkı sağlar.
  • Çocukla eskisine oranla daha fazla iletişim kurulmalı ve çocuk ile bolca vakit geçirilmelidir. Çocuğa, bir sorunu olduğu zaman bunu ailesine rahat bir şekilde açabilme güveni de verilmelidir.
  • Hiçbir olumlu etkisi görülmeyen çocuğu azarlama, korkutma ve çocuğa öğüt verme yaklaşımlarından da oldukça kaçınılmalıdır.
  • Tırnağa acı bir tat bırakan bir maddenin tırnağa sürülmesi, çocuğun tırnağı ağzına götürmesi sonucu ondan tiksinmesi tırnak yeme alışkanlığını sonlandırabilir.
  • Tırnakların çok sık kesilip törpülenmesine ve sürekli temiz tutulmasına da özellikle dikkat edilmelidir.
  • Tırnak yemeyi önleme amaçlı üretilmiş acı bir tadı olan özel ojelerle (özellikle gündüz sürülür ise) buna önemli oranda engel olunabilir.
  • Ellerin tesbih çekmek, top atmak, yazı yazmak gibi süreklilik arz eden başka bir şeyle meşgul olması tırnak yeme alışkanlığının sonlandırılmasına çok önemli bir neden olabilir.
  • Çocuğun belirli aralıklar ile tırnakları kontrol edilmeli, tırnak yenilmediği zamanlarda çocuğa ödül verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder