İskender Pala (1958)

iskender pala

Edebiyatçı ve akademisyen kimlikleriyle öne çıkan İskender Pala, 8 Haziran 1958'de Uşak'ın Kayaağılı köyünde dünyaya geldi. İlköğrenimine Uşak Cumhuriyet İlköğretim Okulunda başladı. Ortaöğrenimini Kütahya Lisesinde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü okudu. Başarısıyla ön plana çıkan İskender Pala, Yüksek lisans ve doktorasını da İstanbul Üniversitesinde yaptı. "Câmiu'n-Nezâir"le lisans tezi çalışmasını; "Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı" ile de doktora çalışmasını yaptı. İstanbul Üniversitesinde 1993'te doçent; Kültür Üniversitesinde 1998'de profesör unvanını aldı.

İskender Pala, 1979-1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde kütüphane memurluğu yaptı. Akademik kariyerinin yanında ayrıca askeriyede çeşitli unvanlarda görev yaptı. Öğretmen subay unvanıyla 1982'de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na girdi. Bu görevi esnasında Osmanlı deniz tarihiyle ilgili araştırmalarda bulundu ve bunların bir kısmını kitaplaştırdı. Birçok kez sürgünlere maruz kalan ve 15 yıla yakın askerlik hizmetini yürüten İskender Pala, 1996'da TSK'dan ihraç edildi.

Peyami Safa'nın "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu" ve "Yalnızız" kitaplarını okuyarak edebiyat dünyasıyla tanışır. Daha sonra Ömer Seyfettin, Refik Halit Karay ve Reşat Ekrem'i okur. Erzurum ve İstanbul'daki üniversite yıllarında Osmanlı tarihine merak duymaya başlar. İskender Pala, çeşitli ansiklopedi ve gazetelerde yazdığı köşe yazıları ile de ön plana çıktı. Ortaokul ve liseler için Türkçe ve edebiyat ders kitapları yazdı.

İskender Pala, televizyonlarda yaptığı programlarla tanınır. Hilmi Yavuz ile TRT'de "Şairane" isimli programı sunar. TRT 2'de "Divançe" adlı programı hazırlar. "Altunizade" ve "Tarık Zafer Tunaya" kültür merkezlerinde "Divan Şiiri Saati" adı altında etkinlikler düzenler. Ayrıca çeşitli ansiklopedi ve dergilerde bilimsel ve edebi makaleler yayımlar. Divan edebiyatıyla ilgili çeşitli seminer ve konferanslar düzenler.

Evli ve dört çocuk babasıdır.

 
Edebi Kişiliği
 
  • Günümüz Türk edebiyatının önemli sanatçılarındandır.
  • Divan Edebiyatı alanında profesörlük unvanına sahiptir.
  • Edebi ve bilimsel makaleler yayımlar.
  • Geniş halk kitlelerince Divan Edebiyatı'nın anlaşılması için uğraş verir. 
  • "Divan Edebiyatı'nı sevdiren adam" olarak tanınır.
  • Divan Edebiyatı'nın tarihini, olaylarını ve mazmunlarını romanlaştırdığı eserler de kaleme alır.
  • İskender Pala, aldığı ödüllerle de ismini duyurur. 1989'da "Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü"nü, 1990'da "AKDTYK Türk Dil Kurumu Ödülü"nü, 1996'da "Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülü"nü; 2001'de "Aydınlar Ocağı Yılın Edebiyat Ödülü"nü ve 2003'te "Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk" eseriyle "Yılın Romanı Ödülü"nü alır.
 
Eserleri

İnceleme

Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü

Akademik Divan Şiiri Araştırmaları

Mevlid

Hayriyye

Divan Edebiyatı

Roman

Şah Sultan

Katre-i Matem

Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk

Od

Gözgü

Şairlerin Dilinden

Kudemanın Kırk Atlısı

Kahve Molası

Mir'at

Perişan Gazeller

Deneme

Ayine

Müstesna Güzeller

Ah Mine'l Aşk

Gül Şiirleri

Kırk Ambar

Tavan Arası

Ayrıca bakınız



Öz (Saf) Şiir Anlayışını Sürdüren Şiir


Serbest Nazım ve Toplumcu Gerçekçi Şiir


Milli Edebiyat Zevk ve Anlayışını Sürdüren Şiir (Memleketçiler)


Birinci Yeni (Garipçiler)


Garip Dışında Yeniliği Sürdüren Şairler


Maviciler


Hisarcılar


İkinci Yeni Şiiri


1960 Sonrası (İkinci Yeni Sonrası) Toplumcu Şiir


1980 Sonrası Türk Şiiri


Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Anlatmaya Bağlı Metinler (Hikâye-Roman)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Göstermeye Bağlı Metinler (Tiyatro)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Öğretici Metinler


Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder