Buket Uzuner (1955)

buket uzuner

Yazar kimliğiyle ön plana çıkan Buket Uzuner, 3 Ekim 1955'te Ankara'da doğdu. 1976'da Hacettepe Üniversitesinden biyolog olarak mezun oldu. Sonrasında Norveç'in Bergen Üniversitesi ve ABD'nin Michigan Üniversitesinde çevre bilimle ilgili yüksek lisans çalışması yaptı.

Buket Uzuner, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Finlandiya Tampere Teknik Üniversitesinde öğretim görevlisi ve araştırmacı olarak görev yaptı. Akademik hayatından sonra reklam ve turizm sektörlerinde çalıştı, çeviri yaptı.

Buket Uzuner, yazın hayatına "Dönemeç" dergisinde yayımladığı öyküyle başlar. Hikâye ve yazıları "Oluşum", "Türk Dili", "Varlık", "Sanat Olayı", "Yarın", "Cönk", "Gergedan", "Argos" başta olmak üzere birçok dergide çıktı. "Rapsodi Dergisi"ne gezi ve kadın sayfaları hazırladı.

Buket Uzuner, 1993-1995 yılları arasında Türkiye PEN Yazarlar Derneği'nin yönetim kurulunda görev aldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin 75. kuruluş yılında "Cumhuriyet'in 75 Başarılı Kadını"ndan biri seçildi. Buket Uzuner, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Avrupa'da geçirdiği uzun zaman diliminden sonra Türkiye'ye döner. 


Edebi Kişiliği
 
  • Günümüz Türk romancılarından kitapları en çok okunan yazarlarımız arasında yer alır.
  • Romanlarında en çok düşsel öğeler göze çarpar. Ününü de buradan alır.
  • Hikâye ve romanlarında dönemin yazar ve olaylarına yer verir. Onların sanat ve kültür anlayışına açık olduğunu gösterir.
  • Eserlerindeki kişiler alegorik ve otobiyografik özellikler taşır.
  • En önemli eserlerinden olan "İki Yeşil Su Samuru" ile okuru kadının düşsel dünyasıyla buluşturur. Bu romanda Uzuner, klasik olay örgüsünün dışına çıkarak olay örgüsünü bir bilmeceye dönüştürür. Romanda, postmodern kurgu ön plana çıkar.
  • "Uzun Beyaz Bulut Gelibolu" romanında Yeni Zelanda'dan Türkiye'ye gelen Viki adlı genç bir kadının Çanakkale Savaşı'nda oldukça yararlılıklar göstermiş Türk olan bir gazinin kendi dedesi olduğu iddiasını ve o gazinin Avukat Ali Osman ile yaşadıkları şiddetli aşkı anlatır.
  • Buket Uzuner, "Kumral Ada Mavi Tuna" romanında geri dönüşler ve metaforik anlatım tekniğini kullanır. Roman, gerçeklik ve yanılsama arasında gidip gelen gerçeği ve hayatın parazitlerini ele alır.
  • "Mor ve Ötesi" adlı öyküsüyle 1988 Yunus Nadi Öykü Yarışması'nı; "İzlerin Sesi" romanıyla 1993 Yunus Nadi Roman Ödülü'nü; "Kumral Ada Mavi Tuna" romanıyla da İstanbul Üniversitesi Yılın Roman Ödülü'nü kazandı.
  • Birçok kitabı dört ayrı dilde yayımlanır.


Eserleri

Öykü

Benim Adım Mayıs

Karayel Hüznü

Ayın En Çıplak Günü

Güneş Yiyen Çingene

Şairler Şehri

Yolda

Şiirin Kızkardeşi Öykü

Gezi

Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları

Şehir Romantiğinin Günlüğü

New York Şehir Defteri

Roman

İki Yeşil Su Samuru

Kumral Ada Mavi Tuna

Balık İzlerinin Sesi

Uzun Beyaz Bulut

İstanbullular

Gelibolu

Kaman'ın Maceraları

Su-Uyumsuz Defne

Ayrıca bakınız



Öz (Saf) Şiir Anlayışını Sürdüren Şiir


Serbest Nazım ve Toplumcu Gerçekçi Şiir


Milli Edebiyat Zevk ve Anlayışını Sürdüren Şiir (Memleketçiler)


Birinci Yeni (Garipçiler)


Garip Dışında Yeniliği Sürdüren Şairler


Maviciler


Hisarcılar


İkinci Yeni Şiiri


1960 Sonrası (İkinci Yeni Sonrası) Toplumcu Şiir


1980 Sonrası Türk Şiiri


Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Anlatmaya Bağlı Metinler (Hikâye-Roman)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Göstermeye Bağlı Metinler (Tiyatro)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Öğretici Metinler


Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder