Elif Şafak (1971)

elif safak

Yazar kimliğiyle ön plana çıkan Elif Şafak, 25 Ekim 1971'de Strazburg'da dünyaya geldi. Doğumundan hemen sonra anne ve babasının ayrılması nedeniyle annesi tarafından büyütüldü. Ortaokulu Madrid’de okuyan yazar liseyi de Ankara Atatürk Lisesinde tamamladı. Sonra ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını da burada tamamladı.

Elif Şafak, yükseköğrenimini tamamladıktan sonra Michigan Üniversitesinde yardımcı doçent olarak çalıştı. Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları Bölümünde doçent sıfatıyla görev yaptı. Türkiye'ye döndüğünde İstanbul Bilgi Üniversitesinde "Türkiye ve Kültürel Kimlikler" ile "Kadın ve Edebiyat" konularında dersler verdi.  

Yazın çalışmalarına öykü çalışmalarıyla başladı. 1994'te "Kem Gözlerle Anadolu" adlı öykü kitabıyla "Pinhan" ismindeki ilk romanını yayımladı. "Şehrin Aynaları" romanını da 1999'da yayımladı. Sonra sırasıyla "Bit Palas" ve "Araf" adlı kitaplarını yayımladı. 2004'te beş yazarla birlikte "Beşpeşe" isminde bir roman yayımladı. 2005'te de "Med Cezir" kitabını yayımladı. Burada kimlik, kadın, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkındaki yazılarını bir araya getirdi. 2006'da "Baba ve Piç" adlı romanını İngilizce olarak kaleme aldı. 2009'da "Aşk" isminde bir roman yazdı. Eser, Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eseri unvanını aldı. "Kâğıt Helva" ismindeki romanı da yine aynı yıl yayımlandı.


Edebi Kişiliği
 
  • Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı ve günümüzün önemli yazarları arasında yer alır.
  • "Bit Palas" ve "Araf" romanlarıyla geniş kitlelerle buluşur. Tanınmasına öncülük eden bu romanlarla büyük bir üne kavuşur.
  • 2009'da yayımladığı "Aşk" romanı kısa sürede en çok satan edebi eser unvanını alır. Dünyevi aşk ve tasavvuf eserde birlikte işlenir. Şems ile Mevlana'nın ilahi aşkı üzerinden kitabın kahramanları Ella ile Aziz'in dünyevi aşklarına uzanır.
  • Romanları yanında deneme türünde de eserler kaleme alır.
  • Kitapları otuzdan fazla dünya diline çevrilir.
  • Güneydoğulu bir ailenin Londra'ya göç etmesi ve burada yaşadıklarını "İskender" romanında anlatır.
  • "Med Cezir" kitabında dil ve edebiyatla ilgili yazılarını bir araya getirir. Eserde kadın, kimlik ve kültürel bölünmeyi anlatır.
  • "Baba ve Piç" romanını İngilizce olarak yazar. Eserde Türklüğe hakaret nedeniyle dava açılır fakat dava beraatla sonuçlanır. Eserde, Türk-Ermeni ilişkileri incelenir.
  • "Firarperest" eserinde deneme tarzındaki yazılarını toplar.  
  • İlk romanı "Pinhan"la, 1988 "Mevlana Büyük Ödülü"nü; "Mahrem" romanıyla da "Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü"nü kazanır.


Eserleri

Roman

Mahrem

Pinhan

Araf

İskender

Siyah Süt

Şehrin Aynaları

Bit Palas

Baba ve Piç

Beş Beşe

Aşk

Deneme

Med Cezir

Kâğıt Helva

Firarperest

Ayrıca bakınız



Öz (Saf) Şiir Anlayışını Sürdüren Şiir


Serbest Nazım ve Toplumcu Gerçekçi Şiir


Milli Edebiyat Zevk ve Anlayışını Sürdüren Şiir (Memleketçiler)


Birinci Yeni (Garipçiler)


Garip Dışında Yeniliği Sürdüren Şairler


Maviciler


Hisarcılar


İkinci Yeni Şiiri


1960 Sonrası (İkinci Yeni Sonrası) Toplumcu Şiir


1980 Sonrası Türk Şiiri


Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Anlatmaya Bağlı Metinler (Hikâye-Roman)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Göstermeye Bağlı Metinler (Tiyatro)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Öğretici Metinler


Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder