Nedim Gürsel (1951)

nedim gursel

Yazar Nedim Gürsel, 5 Nisan 1951'de Gaziantep'te doğdu. İlköğrenimini Balıkesir 6 Eylül İlkokulunda tamamladı. 1970'te Galatasaray Lisesini bitirdi.

Nedim Gürsel, 12 Mart 1971 askeri darbesinin ardından bir yazısı nedeniyle yargılandı. Fransa'ya kaçmak zorunda kaldı. 1974'te de Paris Sorbonne Üniversitesi Modern Fransız Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Doktorasını bu üniversitede Louis Aragon ile Nazım Hikmet'i konu alan "karşılaştırmalı edebiyat" alanında yaptı. 1979'da Türkiye'ye döndü. Yeniden bir askeri ihtilal olunca tekrar Fransa'ya kaçmak zorunda kaldı.1960'lardan itibaren edebiyat dergilerinde yazıları yer almaya başladı. Yazıları, "Yeni Ufuklar", "Yeni Dünya", "Yeni Edebiyat", "Birikim" gibi dergilerde yayımlandı. Ayrıca "Cumhuriyet" ve "Milliyet" gazetelerinde yazılar yazdı.

2004'te "France-Turguie Ödülü"nü alan Nedim Gürsel Fransız hükümeti tarafından "Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı" ile ödüllendirildi.

Nedim Gürsel, hâlihazırda Fransa Bilimsel Araştırmalar Merkezi'nde (CNRS) araştırma direktörlüğü yapmaktadır. Görevinin yanı sıra Sorbonne Üniversitesinde Türk Edebiyatı dersleri vermektedir. PEN Yazarlar Derneği, Paris Yazarlar Evi ve Akdeniz Akademisi üyesidir.

 
Edebi Kişiliği
 
  • Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın hemen hemen her alanında ürün veren sanatçılarındandır.
  • Sanatçının eserleri başta Fransa olmak üzere birçok ülkede yayımlanır.
  • Eserlerindeki şiirsel üslupla ve bütün eserlerinde farklı anlatım tekniklerini kullanmakla dikkatleri üzerine çeker.
  • Bazı öykülerinden yapılan tiyatro uyarlamaları Türkiye ve Avrupa ülkelerinde oynanır.
  • "Boğazkesen" romanı "Fatih'in Romanı" olarak da bilinir. Burada Fatih Sultan Mehmet'i anlatır. İstanbul'un fethi eserde ön plana çıkar.
  • "Uzun Sürmüş Bir Yaz" romanı ile 1976 TDK Roman Ödülü'nü kazanır. Birçok Avrupa diline de çevrilen eser, 12 Eylül askeri darbesinden sonra Türkiye'de uzun süre yasaklanır. Eserde, baskı döneminin, kişilerin iç dünyalarında yol açtığı sarsıntıları ile işkence ve ölüm karşısındaki davranışlarını anlatır.
  • "Sevgilim İstanbul" eserinde dünyayı tek başına dolaşan gurbetteki bir yazarın aşklarını, özlemlerini ve hatıralarını anlatır. Nedim Gürsel bu eseriyle Haldun Taner Öykü Ödülü ve Fransız PEN Kulübü Jüri Özel Ödülü'nü alır.
  • "Kadınlar Kitabı" eserinde yazar hem kendi kimliğini arar hem de İstanbul'a olağanüstü güzellikte bir aşk mektubu yazar.
  • "Gemiler de Gitti" eserinde Nedim Gürsel, okurlarını yepyeni yerlere yolculuklara çıkarır. Eserde, Venedik, Tiflis, Saraybosna, Konya şehri ön plana çıkarılır. 
  • "Yedi Dervişler"de Anadolu dervişlerinin hikâyelerini anlatır.
  • Nedim Gürsel, şiirlerini "Uzun Bir Ayrılık İçin Kırk Kısa Şiir", "Paris"; söyleşi türündeki yazılarını da "Yüzyıl Biterken"de derler.

 

Eserleri

Roman

Boğazkesen

Resimli Dünya

İlk Kadın

Öykü

Uzun Sürmüş Bir Yaz

Cicipaşa

Kadınlar Kitabı

Sevgilim İstanbul

Son Tramvay

Sorguda

Öğleden Sonra Aşk

Gezi

Pasifik Kıyılarında

Seyir Defteri

Gemiler de Gitti

Güneşle Ölüm

Balkanlara Dönüş

Ayrıca bakınız



Öz (Saf) Şiir Anlayışını Sürdüren Şiir


Serbest Nazım ve Toplumcu Gerçekçi Şiir


Milli Edebiyat Zevk ve Anlayışını Sürdüren Şiir (Memleketçiler)


Birinci Yeni (Garipçiler)


Garip Dışında Yeniliği Sürdüren Şairler


Maviciler


Hisarcılar


İkinci Yeni Şiiri


1960 Sonrası (İkinci Yeni Sonrası) Toplumcu Şiir


1980 Sonrası Türk Şiiri


Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Anlatmaya Bağlı Metinler (Hikâye-Roman)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Göstermeye Bağlı Metinler (Tiyatro)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Öğretici Metinler


Ayrıca bakınız


1 yorum: