Şükufe Nihal Başar (1896-1973)

sukufe nihal basar

Şair ve öğretmen kimlikleriyle bilinen Şükufe Nihal Başar, 1896'da İstanbul'da doğdu. Eğitimine özel öğretmenlerden ders alarak başladı. Babasının memur olması nedeniyle ilk ve orta öğrenimine farklı şehirlerde devam etti. Ortaokulu Şam'da okudu. Burada Arapça, Farsça ve Fransızca öğrendi. Daha sonra İstanbul Darülfünun'u Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünden mezun oldu. Uzun bir süre İstanbul Kız Lisesinde coğrafya ve edebiyat öğretmenliği yaptı.

Şükufe Nihal Başar, ilkin Tevfik Fikret'in etkisinde aruz ölçüsüyle şiirler yazdı. Zamanla Milli Edebiyat akımının ilkelerine uygun bir şekilde hece ölçüsüyle eserler yazmaya başladı. 1927'de yayımladığı "Hazan Rüzgarları"nda yer alan şiirlerinde aruz ölçüsünü bırakıp hece ölçüsüne yöneldi. 1928'de "Tevekkülün Cezası" öykü kitabıyla ilk romanı olan "Renksiz Istırap" eserlerini yayımladı. İlk şiir kitabı olan "Yıldızlar ve Gölgeler"i mezun olduğu yıl; "Yalnız Düşünüyorum" romanını 1938'de yayımladı. En son "Çölde Sabah Oluyor" romanını yayımladı. "Güneş", "Varlık", "Çınaraltı", "Şadırvan" gibi dergilerde yazıları yayımlanan Şükufe Nihal Başar'ın ayrıca devrinin neredeyse tüm önde gelen gazete ve dergilerinde şiirleri ve özellikle de kadın sorunları üzerine makaleleri yer aldı.

Milli uyanış hareketi içerisinde yer alan Şükufe Nihal Başar, Kurtuluş Savaşı sırasında eşiyle Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin önde gelen isimleri arasında yer alır. Ünlü Sultanahmet Mitingi'nde Halide Edip Adıvar'ın yanında durdu. Türk Kadınlar Birliği kurucuları arasında yer aldı. Bu birlik içerisinde kadınların siyasi haklarını kazanması için mücadele etti. Şükufe Nihal Başar, 24 Eylül 1973'te İstanbul'da hayata veda etti. Rumelihisarı Aşiyan Mezarlığı'na defnedildi.

 

Edebi Kişiliği

 
  • Milli Edebiyat zevk ve anlayışını devam ettiren sanatçılar arasında yer alır.
  • Eserlerinde kadınlarımızın sorunlarını, yurt sorunları ve aşkı işler. Kadınların sorunlarını kendine dert edinen sanatçı Türkiye'de kadın özgürlüğünün ilk temsilcileri ve savunucuları arasında yer alır.
  • Milli Edebiyat akımını savunan Başar, sanatçıların Anadolu coğrafyasına açılmasını ve Anadolu halkını yakından tanımasını arzulayan fikirleriyle bilinir.
  • İlk şiirlerinde aruz ölçüsünü kullanır. Sonraki şiirlerinde Milli Edebiyat akımını benimseyerek hece ölçüsüne yönelir. Hece ölçüsüyle yazdığı şiirlerinde lirizm ve kadınsı samimiyet ön plana çıkar.
  • Şiirlerinin yanı sıra öykü ve roman türünde de eserler kaleme alır. Hikâye ve romanlarında kadın ve toplum sorunları ön plana çıkar.
  • 1946'da yayımlanan "Domaniç Dağlarının Yolcusu" adlı gezi notları Şakir Sırmalı tarafından "Sır" adıyla filme çekilir.



Eserleri

Şiir

Gayya

Şile Yolları

Su

Hazan Rüzgârları

Yıldızlar ve Gölgeler

Roman

Göl Güneşi

Yakut Kayalar

Yalnız Dönüyorum

Renksiz Istırap

 
Ayrıca bakınız


Öz (Saf) Şiir Anlayışını Sürdüren Şiir


Serbest Nazım ve Toplumcu Gerçekçi Şiir


Milli Edebiyat Zevk ve Anlayışını Sürdüren Şiir (Memleketçiler)


Birinci Yeni (Garipçiler)


Garip Dışında Yeniliği Sürdüren Şairler


Maviciler


Hisarcılar


İkinci Yeni Şiiri


1960 Sonrası (İkinci Yeni Sonrası) Toplumcu Şiir


1980 Sonrası Türk Şiiri


Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Anlatmaya Bağlı Metinler (Hikâye-Roman)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Göstermeye Bağlı Metinler (Tiyatro)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Öğretici Metinler


Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder