Murathan Mungan (1955)

murathan mungan

Yazar ve şair Murathan Mungan, 21 Nisan 1955'te İstanbul'da Mardinli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini memleketi olan Mardin'de tamamladı. 1972'de Ankara'ya yerleşti. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinin Tiyatro Bölümü'nde tamamladı. Doktorasına başlayıp yarım bırakan sanatçı, sırasıyla Ankara Devlet Tiyatroları'nda altı yıl; İstanbul Şehir Tiyatroları'nda ise üç yıl dramaturg olarak çalıştı.

Murathan Mungan, çeşitli gazetelerde yazılar yayımladı.  İlk yazısını 1975'te yayımladı. İlk kitabı, Mezopotamya Üçlemesi adlı oyun üçlemesinin ilk kitabı olan "Mahmut ve Yezida" eseridir. "Bir Garip Orhan Veli" oyunu da sahnelenen ilk oyunu olur. "Metal" adlı şiir kitabıyla 1980 kuşağının en çok tanınan okunan şairleri arasında yer aldı. 1984'te Mezopotamya Üçlemesi'nin ikinci kitabı olan "Taziye" oyununu sahneledi. 40. yaşı nedeniyle 1995'te "Murathan 95" isimli kitapta çeşitli ürünlerinden oluşan bir derlemeyi yayımladı. 

 

Edebi Kişiliği

 
  • Şiir, öykü, roman, deneme, senaryo, tiyatro, masal ve şarkı türü başta olmak üzere birçok türde eser veren nadir bir şahsiyettir.
  • Sanat hayatının ilk yıllarında özellikle Atilla İlhan ve Hilmi Yavuz'un etkilerinin belirgin olduğu dönemde ağdalı ve özentili bir dile sahipken "Kum Saati"nden sonra yalın bir dil kullanır.
  • "Metal" adlı eseriyle kendi döneminin en çok okunan sanatçıları arasına girer.
  • Mardin ili yapıtlarında sıkça geçen mekânlardan birisi haline gelir. Buradaki kültürel yapıyı ve insan olgusunu eserlerinde başarılı bir şekilde yansıtır.
  • Birçok başarılı senaryoya imza atar. "Dağınık Yatak" adlı senaryosu 1984'te Atıf Yılmaz tarafından filme uyarlandı.
  • Şarkı sözleri, Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Hümeyra, Mor ve Ötesi gibi farklı sanatçılar tarafından yorumlandı.
  • Farklı birçok dergi ve gazetede şiir, öykü ve tiyatro üzerine yazılmış yazıları yayımlandı.
  • Şehir tiyatrolarında çalıştığı süreçte Ankara İl Radyosu tarafından seslendirilen "Dört Kişilik Bahçe" ve "Ölüm Burnu" isimlerinde iki radyo oyunu hazırlar.
  • "Ressamın Sözleşmesi", "Çocuklar ve Büyükleri", "Yazıhane", "Yabancı Hayvanlar" gibi yabancı yazarların öykü ve yazılarından oluşan birçok seçki yayımlar. 
  • Yazı, şiir ve bazı kitapları İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Yunanca, Bulgarca, Farsça olmak üzere birçok dünya diline çevrilir.
  • "Osmanlıya Dair Hikayat" adlı kitabıyla 1980 Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülü'nü; "Sahtiyan" kitabıyla 1981 Gösteri Dergisi Şiir Birincilik Ödülü'nü aldı. 1984'te sahnelenen "Taziye" oyunuyla da Sanat Kurumu tarafından en iyi tiyatro yazarı seçildi. 1987 yılında da Haldun Taner Öykü Ödülü'nü de Nedim Gürsel ile paylaştı.


Eserleri

Şiir

Kum Saati

Sahtiyan

Yaz Sinemaları

Mırıldandıklarım

Eski 45'likler

Metal

Yaz Geçer

Mürekkep Balığı

Oyunlar, İntiharlar, Şarkılar

Başkalarının Gecesi

Timsah Sokak Şiirleri

Eteğimdeki Taşlar

Roman

Yüksek Topuklar

Şairin Romanı

Öykü

Kırk Oda

Cenk Hikâyeleri

Kafdağı'nın Önü

Lal Masallar

Üç Aynalı Kırk Oda

7 Mühür

Kadından Kentler

Oyun

Taziye

Mahmud ile Yezida

Bir Garip Orhan Veli

Kâğıt Taş Kumaş

Ayrıca bakınız



Öz (Saf) Şiir Anlayışını Sürdüren Şiir


Serbest Nazım ve Toplumcu Gerçekçi Şiir


Milli Edebiyat Zevk ve Anlayışını Sürdüren Şiir (Memleketçiler)


Birinci Yeni (Garipçiler)


Garip Dışında Yeniliği Sürdüren Şairler


Maviciler


Hisarcılar


İkinci Yeni Şiiri


1960 Sonrası (İkinci Yeni Sonrası) Toplumcu Şiir


1980 Sonrası Türk Şiiri


Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Anlatmaya Bağlı Metinler (Hikâye-Roman)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Göstermeye Bağlı Metinler (Tiyatro)


Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Öğretici Metinler


Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder