Sosyal Medyanın Zararları Nelerdir?

Sosyal Medyanın Zararları Nelerdir?

Sosyal medya, kullanıcının içerik üretimini, içeriği yayınlama ve bunu paylaşmayı esas alan bir sosyal ağdır. Sosyal medya hem kişiler tarafından hem de kurumsal olarak çok yaygın olarak kullanılır. Birçok görsel, içerik, haber, düşünce, etkinlik sosyal medyanın aracılığı ile yansıtılabilmektedir. Sosyal medya kullanımı, sahip olduğu önemli bazı avantajlar sayesinde gittikçe yaygınlaşmaktadır.

Sosyal medya, hem faydaları hem de zararları ile sürekli olarak gündem olmaktadır. Gündemi takip etmek, dünyada olup bitenleri görmek, daha hızlı iletişim kurmak, çevresinde olup biten her şeyden anında haberdar olmak, bazı gruplara üye olma sayesinde hem iş ilanlarından çabuk haberdar olmak hem de kendi ilgi alanı çerçevesinde oluşan gruplar sayesinde gruplarda paylaşılanları görmek ve ona göre pozisyon geliştirmek sosyal medyanın en önemli ve etkili olan faydaları arasında yer alır.

Facebook, youtube, twitter, google plus, pinterest, ınstagram, whatsapp gibi platformlar sosyal medyanın önemli olan iletişim ve etkileşim kaynaklarıdır. Şimdi, sürekli gündem olan ve gittikçe daha önemli bir sorun haline dönüşen sosyal medyanın zararlarına hep birlikte bakalım

Sosyal Medyanın Zararları

Depresyonu Tetikler

Sosyal medya, sürekli olarak üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğu olan depresyonu oldukça tetikler. Sosyal medyaya aşırı bağlı olan kişiler, davranış bakımından kendilerini bir şekilde toplumdan soyutlamaya çalışırlar. Bunlar; içine kapanan, durgun özelliklere sahip, hiçbir şeyden zevk almayan, hayatta karşı isteksiz, uyku düzenleri bozuk olan kişilerdir. Bu özellikler de depresyonun en önemli sebepleri arasında yer alır.

Sosyal Medya Bağımlılığına Neden Olur

Facebook, youtube, twitter, instagram gibi sosyal ağlarda gereğinden çok fazla vakit geçirmek, insanların sosyal medyadan uzak kaldıklarında panik yaşamaları, strese girmeleri, yalnız ve güvensiz hissetmeleri durumu olan sosyal medya bağımlılığına sebep olmaktadır. Sosyal medya bağımlısı olan kişiler, gerçek hayattan nerede ise tamamen kopup sanal bir şekilde hayatlarına devam ederler.

Kişilerin Asosyal Özelliklere Sahip Olmalarına Neden Olur

Sosyal medya bağımlılığı, kişinin sosyal çevresi ile yeterince ve etkili bir etkileşim içinde bulunamaması durumu olarak tanımlanan asosyal özellikler edinmesine sebep olur. Sosyal medya bağımlılığı böylece çevreleri ile iletişimleri konusunda yetersiz, yakın çevre ve arkadaşları ile vakit geçirmekte isteksiz, yalnızlığı tercih eden kişilerin ortaya çıkmasına sebep olur.

Uykusuzluk Sorununu Ortaya Çıkarır

Sosyal medyayı çok fazla kullanan kişiler, günlük zaman planlamalarını yapamadıkları için genellikle düzensiz olan bir uykuya sahip kişilerdir. Bunlar, zamanla uykuya dalma veya uykuyu sürdürmede güçlük çekme durumu olan uykusuzluk problemi ile karşı karşıya kalırlar.

Sosyal İlişkileri Olumsuz Etkilemektedir

 

Birey, değerler sisteminin çok önemli bir parçasıdır. Misafirperverlik, hasta ve yaşlı ziyaretleri, akraba hukuku, komşuluk ilişkileri, ramazan ve bayram adabı, aile ve evlilik olgusu bir toplumun çok önemli değerlerini oluşturur. Sosyal medya bağımlılığı; kendi öz değerlerine, milli ve manevi kültür öğelerine yabancılaşan bir neslin ortaya çıkmasına da neden olmaktadır.

 

Sosyal medya bağımlılığı, insanı çevresinden soyutlayarak insanın asosyal özelliklere sahip biri haline getirmede çoğu zaman öncülük etmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar, sosyal medyaya bağımlı olan kişilerin misafir ağırlamak istemedikleri, gelen misafirlerle ilgilenmedikleri, hasta ve yaşlı ziyaretlerine gitmedikleri, akraba hukuku anlamındaki görevlerini tam olarak yerine getirmedikleri, komşuları ile komşuluk hukuku çerçevesinde davranışlar geliştiremedikleri, ramazan ve bayramlarda gerekenleri yapmadıkları, ailelerine vakit ayırmadıkları sonucunu ortaya çıkarmıştır.

 

Fiziksel Bazı Sorunlara Yol Açabilir

 

Sosyal medya bağımlısı kişiler, uzun süre cep telefonu, tablet ve bilgisayar ile de meşgul olur. Bunlar ile uzun süre meşgul olmak göz sağlığını bozabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar, uzun süre bu cihazların ekranlarına bakan her dört kişiden birinin göz yorgunluğu sorunu ile karşı karşıya kaldığını ortaya koymaktadır. Bulanık görme ve göz kuruluğu da uzun süre cep telefonu, tabet ve bilgisayarla meşgul olmanın yol açtığı çok önemli sorunlar arasında yer alır.

 

Bilgisayar başında çok uzun süre durmak ayrıca boynumuzun ve sırtımızın zedelenmesine yol açabilir. Duruş pozisyonu, omurga sağlığı üzerinde oldukça olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bel, sırt ve boyun kısmında ağrılar ile başlayan bu durum bir süre sonra hareket kısıtlamalarına sebep olabilir. Yine dijital ekranlara takılıp kalmak hareketsizliği doğuracağı için önemli birçok sağlık problemine de neden olabilir.

 

Ruhsal Sorunlara Neden Olur

 

Sosyal medyayı yoğun kullananlar, aynı zamanda teknolojik cihazları yoğun olarak kullanan kişilerdir. Cep telefonları başta olmak üzere teknolojik cihazların yoğun olarak kullanılması günümüzün önemli hastalıklarından olan kişinin uykuya dalmasına engel olan veya uyumamasına neden olan bir uyku hastalığı olan uykusuzluğa da neden olmaktadır.

 

Akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan ekran teknolojisi uykusuzluğu önemli oranda tetiklemektedir. Bunların yaydığı mavi ışık, insan vücudunda doğal olarak bulunan ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormon olan melatonin salgısını da azaltır. Bu da daha az uyku, bölünmüş uyku veya kalitesiz uyku anlamına gelir ve insanın ruh sağlığını olumsuz bir şekilde etkiler.

 

Sosyal medya bağımlılığı, kişilerin psikolojik ve iyi hal durumuna da negatif etkiler oluşturur. Agresif, özgüvensiz, sık moral bozukluğu yaşayan çocukların sayısının artmasına da neden olur.

 

Sosyal medyayı yoğun kullanmak, bir nesnenin üzerindeki zihinsel güçlerin yoğunluğunun azalması durumu olan dikkat eksikliğine sebep olabilir. Zihinsel güçlerdeki yoğunluk azalması konsantrasyon eksikliğine bu da önemli olan birçok iletişim ve etkileşim sorununa yol açar.

İş Hayatındaki Verimi Negatif Etkiler

Zamanı ve emeği planlı bir şekilde ve kaliteli kullanma sonucunda ortaya çıkan verime iş verimi denir. Çalışanların görevlerini yerine getirdikleri esnada dikkatlerinin dağılması, işe odaklanamamaları sosyal medya bağımlılığının olumsuz olan sonuçları arasında yer alır. Sosyal medyayı aşırı kullanan kişilerin yaşadıkları uyku problemi bunun en önemli bir nedenidir. Uykusuzluk, işe odaklanmanın önünde çok önemli bir engel olup işe konsantre olma sürecini olumsuz etkiler.

Gençlerin Kimlik Gelişim Süreçlerini Olumsuz Etkiler

Ergenlik yılları ve sonrası, gençlerin çevresine ve topluma karşı sorumluluk ve rollerini sorgulamaya başladıkları bir dönemdir. Bu dönemde gençler, hemen hemen her şeyden oldukça kolay etkilenen, farklı arayışlar içinde olan, farklı şeyler denemekten zevk alan farklı bazı özelliklere sahiptirler. Sosyal medya bağımlılığı, gençlerin kimlik gelişim dönemini de olumsuz etkiler. Sürekli olarak farklı farklı hesaplar ile bir şeyler yapmaya yeltenirler. Bu olumsuzluklar, gençlerin kimlik karmaşası yaşamalarına sebep olur. Plansız, amaçsız, toplumdan kopuk, değerlere yabancı, sağlıklı ve uzun süreli ilişkiler kurmaktan uzak bir şekilde kendilerini boşlukta görmelerine de neden olur.

Hareketsizlik Kilo Almaya Neden Olur

Sosyal medyanın iletişim ve etkileşim kaynaklarını oluşturan facebook, youtube, twitter, google plus, youtube, ınstagram, whatsapp gibi platformlar, kişinin sürekli olarak aynı pozisyonda hareketsiz kalmasına sebep olur. Sürekli hareketsiz kalmak, besinlerle alınan enerji miktarının, metabolizma ve fiziki aktivite ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumda ortaya çıkan olumsuz bir durum olan obeziteye de neden olabilir. Hareketsizlik sonucu vücutta fazla yağ birikmesi kilo artışına ve sağlık problemlerine de yol açar.

Sözel İletişim Güçlüğüne Neden Olur

Sosyal medya bağımlısı kişiler, çok fazla kitap okuma fırsatı bulamadıkları için kitap okumanın kişilere sağladığı güzel konuşma, kişinin karşısındaki kişilerle etkili iletişim kurması, duygu ve düşüncelerini oldukça doğru bir şekilde ve etkili bir şekilde aktarması avantajlarından mahrum kalır. Sözel iletişimin önemli unsurlarından olan akıcı, etkileyici, özlü konuşma konusunda oldukça sorun yaşarlar. Sosyal medya bağımlısı kişiler, sadece yazmakla ekranlarda vakit geçirdikleri için edebi ve sanatsal içerik üretimi ve işleyişi konusunda oldukça başarısız olan kişilerdir.

Sosyal Medyanın Zararlarını Kısaca Özetlersek;

Sosyal medya bağımlılığı, insanların hareketsiz bir şekilde kalmasına yol açar, insanları tembelleştirir. Teknolojinin oluşturduğu rahatlık kişileri hazır olana, rahatlığa alıştırır.

Teknoloji bağımlılığına özellikle de çocukların oyun bağımlısı olmalarına sebep olur.

Kişileri sosyal çevrelerinden soyutlayarak ciddi anlamda iletişim ve etkileşim sorunlarına yol açar.

Ailesel sorunlara neden olup aile bağlarının zayıflamasına ve aile bireylerinin etkileşiminin azalmasına sebep olur.

Sosyal medyanın aracı olan teknolojik cihazlar, yanlış pozisyon nedeni ile genç yetişkinlerde belkemiğinin ya da göğüs kemiğinin eğrilmesi ile ve genellikle raşitizm sonucu sırtta ve göğüste oluşan, doğal olmayan tümsek olan kamburluğu önemli bir şekilde tetikler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder