Kaygı Cümleleri

Bir olayın olumsuz sonuçlanabileceğine dair endişe duymaya kaygı; bunu dile getiren cümlelere de kaygı cümleleri denir. Kaygı cümleleri sürekli bir tedirginliği dile getirir.
 
Kaygı Cümleleri ile İlgili Açıklamalı Örnek Cümleler 
 
Örnek 1

Yaptığımız bu hareketlerden sonra bize darılacağından çekiniyorum.
 
Bir olayın olumsuz sonuçlanabileceğine dair bir endişe söz konusudur. Cümlede bir tedirginlik göze çarpmaktadır. "Yapılan boş hareketler" neden; "darılmak" ise sonuçtur. Bu sebeplerle cümle kaygı cümleleri içerisinde değerlendirilir.
 
Örnek 2

Kullandığımız bu ağır ve süslü dil, kitap satışımızı düşürebilir.
 
Cümlede bir endişe, tedirginlik göze çarpmaktadır. Kitapların satışının düşmesinden çekinilmektedir. Bu kaygısını da eserde kullanılan ağır ve süslü dile dayandırmaktadır. Cümle de böylelikle kaygı cümleleri içerisinde yer alır.
 
Örnek 3

Arabanın kapısını kilitledim ama yine de o tenha yerde araba çalınabilir.
 
Cümlede arabanın çalınabileceği endişesi söz konusudur. Bu tedirginliği de arabanın bulunduğu yere bağlıyor. Cümlede olumsuz sonuçlanabilecek bir durum söz konusu olduğundan cümle, kaygı cümleleri içerisinde değerlendirilir.
 
Örnek 4

Bütün öğrendiklerimi sınavda unutabileceğimden korkuyorum.
 
Korku ve endişeyi oluşturan kısım, "öğrendiklerini sınavda unutabileceği" ifadesidir. Cümlede bir kaygı söz konusu olduğu için cümle kaygı cümleleri içerisinde değerlendirilir.
 
Örnek 5

Bu saatlerde okulda olması gerekir, inşallah başına bir şey gelmemiştir.
 
Bir olayın olumsuz sonuçlanabileceğine dair endişe duymaya kaygı denir. Kaygı cümleleri sürekli bir tedirginliği dile getirir. Bu cümlede de bu özellikler ön plandadır. Başına bir şey gelmiş olabilir endişesi içerisindedir. Bunun nedeni de her zaman okulda olduğu saatte olmamasıdır.
  
Kaygı Cümleleri Örnekler
 
Bu sınavda da düşük not alır diye kaygılanıyorum.
 
Ya çocuk bir anda yola çıkarsa?
 
Arabayı ona verirsem kaza yapacak diye korkuyorum.
 
Babamın bu hastalığı atlatamayacağından endişeleniyorum.

Ayrıca bakınız

1 yorum:

  1. ismini vermek istemeyen kişi9 Kasım 2016 08:22

    Teşekkürler sizin sayenizde ödevimi yaptım :D :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D :-) :D

    YanıtlaSil