Alçak Gönüllülük

Kişinin kendini olduğundan daha aşağıda görmesi, kibirlenmekten uzak durup üstünlük ve meziyetlerini ön plana çıkarmamasına alçak gönüllülük denir. Kişinin bir nevi kendisi için öngörüsüdür.

Alçak Gönüllülük ile İlgili Açıklamalı Örnek Cümleler
 
Örnek 1

Derslerimde öğrencilerim konuları çok iyi anlasalar da kendimi daha çok geliştirmem gerekir.

"Derslerde öğrencilerin konuları çok iyi anlamaları" ifadesi aslında ilgili kişinin çok başarılı olduğunu, mesleğinin zirvesinde olduğunu gösterir. Bu özelliklere sahip birisi genellikle bunu abartarak dile getirir. Burada tam tersi bir durum söz konusudur. Cümlenin alçak gönüllülük ile ilgili bölümü "Kendimi daha çok geliştirmem gerekir." kısmıdır. Bu özellikleriyle cümle alçak gönüllülük anlamı içeren cümleler içerisinde değerlendirilir.

Örnek 2

Eserlerim bütün dünyada en çok satılanlar arasına girse de bir öğrenci gibi sürekli çalışmam gerekir.

Bir kişinin eserlerinin bütün dünyada en çok satılanlar listesine girmesi çok büyük bir başarı göstergesidir. Aynı zamanda bu başarı yolunda sarf edilen bir emek söz konusudur. "Bir öğrenci gibi sürekli çalışmam gerekir." cümlesi de alçak gönüllülük anlamının olduğu yerdir. 

Örnek 3

Bugün mesleğimde "Üstat" unvanıyla anılıyorum oysa ben sıradan bir şairim.

"Sıradan bir şairim." cümlesi alçak gönüllülük içeren kısmı oluşturur. Bir sanatçının "Üstat" diye anılması sanatta zirvede olduğuna işarettir. Şair, bunu bir gurur vesilesi yapmayıp kendini, yeteneklerini olduğundan az göstermeye çalışmaktadır. Bu da alçak gönüllülük ile ilgili bir durumdur. Dolayısıyla cümle, alçak gönüllülük anlamını içeren cümleler içerisinde değerlendirilir.

Örnek 4

Romanım Nobel Edebiyat Ödülü aldı oysa ben daha yolun başındayım, yürüyecek çok yolum var benim.

"Ben daha yolun başındayım, yürüyecek çok yolum var benim.cümlesi alçak gönüllülük içeren kısmı oluşturmaktadır. Bir insanın "Nobel Edebiyat Ödülü alması" o kişinin sanatının zirvede olduğunun göstergesidir. Sanatçı bununla övünmez tam tersi alçak gönüllülük örneği sergiler. Dolayısıyla cümle de alçak gönüllülük anlamı içeren cümleler içerisinde yer alır.

Örnek 5

Edebiyatımıza yüzlerce nitelikli eser kazandırdığım halde; "Yemişsiz ağaca taş atmazlar." sözünü kendim için de anlamlı buluyorum.

"Yemişsiz ağaca taş atmazlar." ifadesi cümlede alçak gönüllülük anlamını içeren kısmı oluşturur. Sanatçı, bu ifadeyle alçak gönüllülük örneği sergilemektedir. Onun edebiyatımıza yüzlerce eser bırakmış olması çok başarılı olduğunu gösterir. Bununla da hiçbir şekilde övünmemektedir. Bu da alçak gönüllülük örneğidir. 

Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder