İç İçe Birleşik Cümle Nedir? Örnekler

Başkasına ait sözlerin değiştirilmeden bir başkasına aktarıldığı cümlelere denir. İç içe birleşik cümleler, bir cümle ile onun içerisinde yer alan bir başka cümleden oluşur. Bu cümle aynı zamanda diğer cümlenin bir öğesini oluşturur. 


İç içe birleşik cümle ancak tek başına kullanılırsa yüklemi olan bir cümle olur. İç içe birleşik cümleler, tırnak içerisinde de sonuna nokta işareti konarak da belirtilebilir.

 

Açıklamalı Örnekler

 

Ben seni anlıyorum, dedi.

 

Cümlenin öğelerini bularak konuyu öğrenmiş olacağız. Şöyle ki "anlıyorum" ve "dedi" sözcükleri öğeler bulunmadan iki çekimli yüklem gibi görünmektedir. Oysa kesinlikle birleşik cümlelerde iki yüklem olmaz. İki yüklem varsa sıralı cümlelere bakmak gerekir. Yukarıdaki cümlede altı çizili olan yer yan cümleciktir ve temel cümlenin belirtisiz nesnesi durumundadır. Temel cümleciğin yüklemine "Ne?" sorusu sorularak bulunur.  

 

Öğretmen: "Çok ders çalışırsanız hedeflerinize ulaşırsınız." dedi.

 

Cümlede yer alan altı çizili kısım yan cümleciktir. Yükleme "Ne?" sorusu sorularak temel cümleciğin yan cümleciği bulunur. Bu cümlede yan cümlecik "belirtisiz nesne" görevindedir.

 

Abdullah: "Seni her zaman yanımda görmek istiyorum." dedi.

 

Cümlede altı çizili olan yer yan cümleciktir. Cümlenin öğeleri şu şekildedir: özne+ belirtisiz nesne+ yüklem. Öyleyse yan cümlecik "belirtisiz nesne" görevindedir.

 

Mustafa, hayatın en büyük gayesi çalışmaktır, diyordu.

 

Cümledeki altı çizili yer yan cümleciktir. Cümlenin öğeleri şu şekildedir: özne+ belirtisiz nesne+ yüklem. Yan cümlecik "belirtisiz nesne" görevindedir.


Örnekler


Daha yeni bu konuyu konuştuk
, dedi bize.

               yan cümlecik                            

 

Kartal Anadolu Lisesi'ni bitireceğim, diyor.

                 yan cümlecik                           

 

Atalarımız, ev alma, komşu al, demişler.

                       yan cümlecik


Ben seni takmıyorum, diyorsun. 

         yan cümlecik


Not: İç içe birleşik cümlelerdeki yan cümlecik temel cümlenin bir öğesi durumundadır ki bu da "belirtisiz nesne"dir.

 

Örnek

 

Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir, demiş birisi.

 

Cümledeki altı çizili yer yan cümleciktir. Cümlede "belirtisiz nesne" görevindedir. Yükleme "Ne?" sorusu sorularak cevap bulunur. "demiş birisi" kısmı da asıl cümledir. "demiş", yüklem, "birisi" de özne görevindedir.

 

Özdemir Asaf, yalnızlık paylaşılmaz paylaşılsaydı yalnızlık olmazdı, diyor.

 

Cümlede yan cümlecik altı çizili olan bölümdür. Temel cümleye bağlanırken "belirtisiz nesne" olarak bağlanmış. Temel cümlenin yüklemine "Ne?" sorusu sorularak sorunun cevabına ulaşılır.

 

Nereye gidersen git şunu unutma, herkes gün olur evine döner, derdi, Kurtiz.

 

Cümlede altı çizili yer yan cümleciğin olduğu yerdir. Temel cümleciğin yüklemine "Ne?" sorusu sorularak yan cümlecik bulunur. Bu sorunun cevabı da "belirtisiz nesne"dir. 

 

Not: İç içe birleşik cümleler ile sıralı cümleleri birbiriyle karıştırmamalıyız. Temel ölçüt cümlenin öğelerinde yatar. Sıralı cümlelerde mutlaka iki yüklem vardır ama iç içe birleşik cümlelerde tek yüklem vardır. İç içe birleşik cümlelerde yüklem gibi görünen kısım cümlenin "belirtisiz nesne"sini oluşturur.

 

Örnek

 

Ali geldi, gitti.

 

Yukarıdaki cümlenin öğeleri "özne+yüklem" ve yine "yüklem" şeklindedir. Yani cümlede iki yüklem yer almaktadır. Ortak olan da öznedir. Öyleyse burada iki yüklem yer aldığı için bu cümle iç içe birleşik cümle değil sıralı cümledir.

 

Siz çok iyi anlıyorum, diyordu.

 

Yukarıdaki cümlenin öğeleri "gizli özne+belirtisiz nesne+yüklem" şeklindedir. "Anlıyorum" sözcüğü ilk bakışta çekimli bir fiil (yüklem) gibi durmaktadır. Bu, bizi kesinlikle yanıltmamalıdır. Cümlenin öğelerini bulmadan da bunu anlayamayız. Öyleyse bu cümle bir iç içe birleşik cümledir.


Ayrıca bakınız

Anlamı Bakımından Cümleler

Olumlu Cümle 

Olumsuz Cümle

Soru Cümlesi

Şart Cümlesi

Ünlem Cümlesi

Emir Cümlesi

Yüklemi Bakımından Cümleler

Fiil Cümlesi

İsim Cümlesi

Yüklemin Yeri Bakımından Cümleler

Kurallı Cümle

Devrik Cümle

Eksiltili Cümle

Yapısı Bakımından Cümleler 

Basit Cümle

Birleşik Cümle

a. Girişik Birleşik Cümle

b. İç İçe Birleşik Cümle

c. Şartlı Birleşik Cümle

d. İlgi Cümlesi (Ki'li Birleşik Cümle)

Sıralı Cümle

Bağlı Cümle 

Temel Cümlecik 

Yan Cümlecik

Cümle Türleri Konu Testleri

Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder