AYAZ İSHAKİ (1878-1954)

Ayaz ishaki, çeşitli gazete ve dergilerde çalışır. "İl" ve "Milli Yol" gazetesini çıkarır. Bu gazeteler daha sonra Sovyet Rus hükümetince kapatılır.
Ayaz İshaki, Kazan Türklerinin bağımsız devlet olmaları uğrunda büyük mücadeleler verdi. Bu anlamda Avrupa'ya kaçmak zorunda kalan Ayaz İshaki, siyasi ve edebi çalışmalarının sonraki sürecini Türkiye'de sürdürdü.
Rus Çarı'nın devrilmesinden sonra "Rusya Müslümanlarının Milli Hürriyetleri" hareketine katıldı. Sonrasında çeşitli kurultaylar düzenleyen Ayaz İshaki, Türk halklarını birlik ve beraberliğini her şeyin üstünde tuttu. Siyasi faaliyetlerini bu alanda yoğunlaştırdı. Milletvekilliliği görevinde bulundu. Yazar, gazeteci ve aynı zamanda bir kanaat önderi olan Ayaz İshaki, kendini Kazan Tatarlarının bağımsızlığına adamış birisi olarak da ön plana çıktı.
Öykü, roman, hikâye ve tiyatro yazarı olan Ayaz İshaki'nin eserlerinde öne çıkan en önemli konu "milliyetçilik" olgusudur. Türkçülük akımından etkilenir. "Ulusal ahlak", Kazan Türklerinin Ruslara verdikleri mücadeleler de eserlerinde yer alan konular arasında yer alır. Çağdaş Kazan Türkleri edebiyatının öncülerinden olan Ayaz İshaki'nin bütün eserleri rejim karşıtlığını içerdiğinden yasaklanır. Sovyetlerin dağılmasından sonra eserleri yeniden basılır.
Üyge Taba (Eve Doğru) romanı, Ayaz İshaki'nin Türkiye'de en çok tanınan romanıdır. Eser, iki kez olmak üzere önce Kazan Türkçesiyle Berlin'de (1922) sonra da Türkiye'de basılır. Romanda, Miralaya Demir Ali'nin aslında Türkiye'ye karşı savaşması için gönderilmesine karşın savaşta taraf değiştirerek Türkiye tarafına geçmesi ve ülküsü işlenir.
Ayaz İshaki, 1954'te Ankara'da öldü. Vasiyeti gereği İstanbul Edirnekapı Şehitliği'ne defnedildi.
Eserleri
Öyküleri
Zindan
Tövbekar Hatun
Sünnetçi Balbay
Güz Takkeci Kız
Romanları
Üyge Taba
Mulla Bubay
Tatarın Kızı
Ulu Muhammed
Anıları
Anı Defteri
Otuz Yıllığım
Oyunları
Hayat Yolunda
Kadın İlk Hayat
İki Âşık, Kıyamet
Ayrıca bakınız
Azeri Edebiyatı
Kırgız Edebiyatı
Kırım Edebiyatı
Kıbrıs Edebiyatı
Bulgaristan Edebiyatı
Yugoslavya Türkleri Edebiyatı
Irak Edebiyatı
Uygur Edebiyatı
Türkmenistan Edebiyatı
Kazakistan Edebiyatı
Özbekistan Edebiyatı
Kazan Türkleri Edebiyatı
Ayaz İshaki
Batı Trakya Türkleri Edebiyatı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme