Ziya Samedi (1914-2000)

ziya samedi

Uygur Türkü olan Ziya Samedi, 1914'te Kazakistan Almatı'daki Yarkand şehrinde dünyaya gelir. 1944'te Doğu Türkistan ordusuna katılıp albaylığa kadar yükselir. Çağdaş Uygur edebiyatının en büyük yazarıdır. Ziya Samedi'nin eserlerinde Uygur Türklerinin çektiği acıları sürekli olarak dile getirmesi ve milliyetçi olması tutuklanıp 7 yıl hapis yatmasına neden olur.

Ziya Samedi, ulusal özgürlük taraftarı biri olduğu için sürekli olarak Çin devletinin dikkatini çekmiş gözetim altında tutulmuştur. Bütün bu işkence ve yıldırmalar nedeniyle çokça önem verdiği eğitimini bitirir bitirmez Doğu Türkistan'dan Kazakistan'a kaçmak zorunda kalır.

Ziya Samedi, Çin milliyetçiliği altında ezilen Uygur Türkleri için kendisine büyük ün kazandıran "Kanlı Dağ"ı kaleme alır. Yine Uygurların ünlü epik şiiri olan "Garip ve Senem"i yazar.

Uygur edebiyatına büyük hizmetlerinden ötürü Kazakların Yazarı Ödülü ile taltif edilir. Eserleri diğer Türk yazarları gibi bütün Türk dünyasında değil sadece Kazakistan'da ilgi görmektedir. Ziya Samedi'nin ayrıca tiyatro başta olmak üzere birçok alanda farklı eserleri mevcuttur   

Eserleri

Tiyatro

Kanlı Dağ

Çin Zindanlarında

Sevecen Ana

Garip ve Senem

Ahmet Efendi

Yılların Sırrı

Ayrıca bakınız


Azeri Edebiyatı

Kırgız Edebiyatı

Kırım Edebiyatı

Kıbrıs Edebiyatı

Bulgaristan Edebiyatı 

Yugoslavya Türkleri Edebiyatı 

Irak Edebiyatı


Türkmenistan Edebiyatı

Kazakistan Edebiyatı 

Özbekistan Edebiyatı 

Kazan Türkleri Edebiyatı 

Batı Trakya Türkleri Edebiyatı 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder