Nimetullah Hafız (1939-…)

nimetullah hafiz

Yugoslavya Türklerinden olan Nimetullah Hafız 2 Aralık 1939'da Yugoslavya'nın Prizren kentinde dünyaya gelir. Üniversite öğrenimi yıllarında ünlü bir ressamın kızı olan Tacida Hanım ile evlenir. Ondan iki çocuk sahibi olur. İlk, ortaokul ve lise öğrenimini Prizren'de okur.

Nimetullah Hafız, 1961'de liseyi bitirdikten sonra bir yıl gazeteci olarak Üsküp'te yayınlanan "Birlik" gazetesinde çalışır. Bir yıl da Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptıktan sonra üniversite öğrenimine başlar. Üniversiteyi önce Belgrat Üniversitesi Filoloji Fakültesinin Şarkiyat Bölümünde, sonrasında ise Sarayevo Üniversitesi Şarkiyat Bölümünde okur ve oradan mezun olur. Burada Türkçe, Arapça ve Farsça öğrenir. Nimetullah Hafız, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde "Prizren Türk Halk Edebiyatı Metinleri" alanında profesörlüğe kadar yükselir.

Edebiyatta yirmili yaşlarda ilk adımını atan Nimetullah Hafız, ilk şiirlerini "Birlik" gazetesi ile aylık çıkan "Sevinç" ve "Tomurcuk" isimlerindeki çocuk dergilerinde yayımlar. 1964'te ilk şiir kitabı olan "Günaydın" kitabı basından çıkar. Bu kitapta çocuklarla ilgili şiirler yer alır. Bu ara Nimetullah Hafız, halk bilimiyle ilgilenmeye başlar. Şiiri bırakıp araştırma-inceleme alanına yönelir. Bu alanlarda birçok sempozyum, kongre ve seminere katılır.

Türk bilim adamı, yazar, şair, akademisyen ve edebiyatçı Nimetullah Hafız, Balkanlar başta olmak üzere dünya genelinde bilinen bir Türkolog olarak da ön plana çıkar.

Lirik ve didaktik tarzda şiirler yazan sanatçı, yapıtlarında doğa, çevre, yurt ve çocuk sevgisini yoğun şekilde işler. Yugoslavya'daki Türk şiirine de yenilikler getiren Nimetullah Hafız ayrıca çocuk edebiyatı alanında da önemli ürünlere imza atar.

Nimetullah Hafız, Türk folkloruna da büyük katkılar sağlar ve bu çalışmalarından ötürü 1994'te merkezi Ankara'da yer alan Türk Folklor Araştırmaları Kurumunun onur üyeliği unvanını alır.

Nimetullah Hafız, derleme ve seçki alanında da çalışmalar yapar. Bu çalışmalarını daha sonra kitap halinde yayımlar. Ayrıca Üsküp radyosunda da Türk dilinde haber, çocuk ve gençlik programlarında çevirmen ve sunucu olarak çalışır.

Nimetullah Hafız, halen Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde görev yapmakta olup aynı zamanda Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezinin de başkanıdır.

Eserleri


Şiir

Ana Kucağı

Günaydın

Antoloji

Bulgaristan'da Çağdaş Tür Dünyası Antolojisi

Yugoslavya'da Çağdaş Türk Edebiyatı Antolojisi


Ayrıca bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder