Fiil Kökleri Nedir? Örnekler

İş, oluş, durum ve hareketleri bildiren sözcüklere fiil denir. Fiilin, zaman ve kişiden arındırılmış en küçük parçasına fiil kökü denir. Fiil köklerinin sonuna kısa çizgi (-) işareti getirilir. 


Bir kökün fiil kökü olup olmadığını anlamanın en kolay yolu onun "-mek, -mak" mastar eki veya "-me, -ma" olumsuzluk ekini alıp alamamasıyla anlaşılır. Fiil kökleri, mutlaka bu ekleri alır.

 

Örnek 1


Bilgiler

 

"bil" kökünden türemiştir. "bil-" fiiline "-mek, -mak" mastar eki ve "-me, -ma" olumsuzluk ekini getirdiğimizde "bilmemek" şekline girebildiğinden sözcük fiil köküdür.

 

Örnek 2


Doğu

 

"doğ-" kökünden türemiştir. Bunun fiil kökü olduğunu  "-mek, -mak" mastar eki ve "-me, -ma" olumsuzluk ekinden anlıyoruz. Kısacası sözcük "doğmamak" şekline girebildiğinden fiil köküdür. Yine Güneş'in doğduğu yere "doğu" denildiğinden "doğ-" ile "doğu" sözcükleri arasında da bir anlam ilişkisinin olduğu ortaya çıkmaktadır.

 

Örnek 3


Askılık

 

"as-" kökünden türemiştir. Bir şeyi astığımız alet anlamına geldiğinden sol tarafa doğru en küçük parçaya ulaşabiliriz. Öyleyse bu sözcüğün kökü "as-" fiilidir. "-mek, -mak" mastar eki ve "-me, -ma" olumsuzluk ekinin de "as-" fiiline uyum sağladığını görmekteyiz. "asmamak"


Örnek 5


Sevgi

 

"sevgi" sözcüğü "sev-" kökünden gelir. "sev-" sözcüğüne "-mek, -mak" mastar eki ve "-me, -ma" olumsuzluk eki getirilebildiğinden sözcük fiil köküdür. "sevmemek"


Ayrıca bakınız

 

Sözcükte Yapı Basit Türemiş Birleşik Kelimeler

Kök

Gövde

Yapım Ekleri ve Çekim Ekleri

 

Sözcükte Yapı Test 1

Sözcükte Yapı Test 2

Sözcükte Yapı Test 3

Sözcükte Yapı Test 4

Sözcükte Yapı Test 5

 

Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder