Sözcükte Yapı Kök Nedir?

Bir sözcükten bütün ekler çıkarıldıktan sonra sözcüğün kalan anlamlı, parçalanamayan en küçük parçasıdır. Yani sözcüğün herhangi bir yapım eki almamış, başka bir kelimeden türememiş haline kök denir. 

 

Kelimenin kökündeki anlam ile tümündeki anlam arasında bir anlam ilişkisinin olması gerekir. Kelimenin bütünü ile kök arasında anlamın bittiği yer (sol tarafa doğru) kelimenin köküdür. Kısacası sözcüğün kökü bulunurken sondan başa doğru var olan ekler çıkarılır, kalan bölüm sözcüğün kökünü oluşturur.


Örnek 1


Balıkçılar

 

Sözcüğün yapısına bakıldığında kökünün "balık" olduğu ortaya çıkar. Aslında "bal" sözcüğü de anlamlıdır fakat bal'ın "balık" ile bir anlam ilişkisi olmadığından sözcüğün kökü olamaz.

 

Örnek 2


Atkı 

 

Sözcüğün kökü "at-" fiilidir. Atkı omuza atılan bir giysidir. "At-" ile "atkı" arasında bir anlam ilişkisi olduğu için kökü en son parçaya kadar getirebiliyoruz.

 

Örnek 3


Askı

 

Bir şeyin asıldığı yere askı denir. Öyleyse "as-" ile "askı" arasında bir anlam ilişkisi vardır. Sözcüğün kökeni haliyle "as-"tır.

 

Örnek 4


Gözlükçü

 

"Gözlükçü" ile "gözlük" arasında bir anlam ilişkisi vardır. "Gözlük" de "göz"e takılan bir alettir. Öyleyse bu kelimenin kökü "göz" sözcüğüdür.


Köklerin Özellikleri

 

1. Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için kök, sözcüğün başında yer alır. Ekler sözcüğün sağına gelir.


Örnek


Yaz
ılı


Yaz-ı-l-ı ("Yaz-" fiil kökü, "ı" fiilden isim yapım eki, "l" fiilden fiil yapım eki, "ı" fiilden isim yapım eki.)

 

2. Kökler ek aldıklarında kökün bünyesinde bir değişiklik olmaz. Yani kök olduğu gibi korunur.


Örnek


Gez
ici


Gez-i-ci (Sözcük birden fazla yapım eki aldığı halde sözcüğün kökü korunmuştur.)

 

Uyarı: Türkçede sözcüğün kökü sadece yönelme hal eki aldığı zaman  "ben" ve "sensözcüklerinde değişir.


Örnek

Ben+a= Bana ("ben" kökü "ban" olmuş)

Sen+a= Sana ("sen" kökü "san" olmuş)


Kökler;

1. Fiil Kökleri

2. İsim Kökleri

3. Sesteş Kökler

4. Ortak Kökler


olmak üzere dört grupta incelenir.


1. Fiil Kökleri

 

İş, oluş, durum ve hareketleri bildiren sözcüklere fiil denir. Fiilin, zaman ve kişiden arındırılmış en küçük parçasına fiil kökü denir. Fiil köklerinin sonuna kısa çizgi (-) işareti getirilir. Bir kökün fiil kökü olup olmadığını anlamanın en kolay yolu onun "-mek, -mak" mastar eki veya "-me, -ma" olumsuzluk ekini alıp alamamasıyla anlaşılır. Fiil kökleri, mutlaka bu ekleri alır.

 

Örnek 1


Bilgiler

 

"bil" kökünden türemiştir. "bil-" fiiline "-mek, -mak" mastar eki ve "-me, -ma" olumsuzluk ekini getirdiğimizde "bilmemek" şekline girebildiğinden sözcük fiil köküdür.

 

Örnek 2


Sevgi

 

"sevgi" sözcüğü "sev-" kökünden gelir. "sev-" sözcüğüne "-mek, -mak" mastar eki ve "-me, -ma" olumsuzluk eki getirilebildiğinden sözcük fiil köküdür. "sevmemek"

 

2. İsim Kökleri

 

İş, oluş, hareket bildirmeyen sözcük köklerine isim kökü denir. İsim kökleri nesne, varlık vb. şeyleri belirtirler. Bir kök "-mek, -mak" mastar ekini ve "-me, -ma" olumsuzluk ekini alamıyorsa o kök, isim köküdür.  Fiil kökleri dışındaki bütün sözcüklerin kökleri isim köklerini oluşturur. Yani zamir, sıfat, zarf, edat, bağlaç, ünlem türündeki sözcükler de isim soylu olduklarından isim köklerini oluşturur.


Örnek 1


Vatandaşlıktan

 

Sözcükte yer alan "-tan" eki, uzaklaşma hal eki; "-lık" eki, isimden isim yapım eki; "-daş" eki de yine isimden isim yapım ekidir.

 

Örnek 2


Aşçı 

 

"aş" kökünden türemiştir. "aş"; yiyecek anlamındadır. "aş" ile yemek yapan kişi anlamındaki "aşçı" sözcükleri arasında bir anlam ilişkisi vardır. Sözcüğün kökeni "aş" sözcüğüdür.

 

3. Sesteş Kökler: Yazılışları ve söylenişleri aynı ancak anlamları farklı olan hem fiil hem de isim kökü olarak kullanılabilen ve aralarında bir anlam ilişkisi olmayan köklere sesteş kökler denir.


Örnek 1


Yaz
 mevsiminde arkadaşına bir mektup yazar. 

 

Cümlede geçen "yaz" sözcükleri arasında kesinlikle bir anlam ilişkisi söz konusu değildir. Yine sözcüklerin farklı anlamlara geldikleri görülmektedir. Birincisi "mevsim"; ikincisi ise "yaz-" eylemi anlamına gelmektedir.

 

Örnek 2


Her güzel kırmızı 
gül onu güldürürdü. 

 

Cümlede geçen "gül" sözcükleri arasında kesinlikle bir anlam ilişkisi söz konusu değildir. Birincisi "bitki"; ikincisi ise "gül-" eylemi anlamındadır.

 

4. Ortak Kökler: Türkçede isim de fiil de olabilen kökteş (ortak) kökler vardır. Bunlar sesteş köklerden farklıdır. Ortak kökler arasında daima bir anlam ilişkisi söz konusudur.


Örnek 1


Kuru 
odunları hep birlikte taşıyorlardı.

Balkondaki elbiseler kurumuştu. 

 

Cümlelerdeki "kuru" sözcükleri arasında bir anlam ilişkisi söz konusudur. Yalnız birinci cümledeki "kuru" sözcüğü "isim kökü"; ikinci cümledeki ise "fiil köküdür.


Örnek 2


İki kilo 
boya alıp her tarafı boyadılar. 

 

Cümlede yer alan "boya" sözcükleri arasında anlam ilişkisi söz konusudur. Bu da sözcüklerin sesteş değil de ortak kök olduğunu ortaya koymaktadır. Sözcüklerden ilki isim kökü; ikincisi ise fiil köküdür.


Kökler ile İlgili Uyarılar


1. Yansıma sözcükler eylem bildirmedikleri için isim kökü sayılırlar.


Örnek


Hor, şır, cız, çat, fıs, güm, şar, vız, pat

 

2. Kök halindeki sözcükler tek heceden oluşabildiği gibi birden fazla heceden de oluşabilir.

 

Örnek


Balık (iki heceden oluşan bir köktür.)


Atkı (Sözcüğün kökü "at-" fiilidir. Tek heceden oluşan bir köktür.)


Ayrıca bakınız

 

Sözcükte Yapı Basit Türemiş Birleşik Kelimeler

Kök

Gövde

Yapım Ekleri ve Çekim Ekleri

 

Sözcükte Yapı Test 1

Sözcükte Yapı Test 2

Sözcükte Yapı Test 3

Sözcükte Yapı Test 4

Sözcükte Yapı Test 5

 

Ana Sayfa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder