Osman Türkay (1927-2001)

osman turkay

Kıbrıs Türklerinden olan Osman Türkay, 1927'de Kıbrıs'ın Girne şehrine bağlı Ozanköy'de dünyaya gelir. Özel bir İngiliz okulunda iyi bir eğitim alır. Daha sonra Londra'ya giderek gazetecilik ve felsefe alanında öğrenim görür. Londra'da Modern Diller Okulu'nun gazetecilik bölümünü 1955'te bitirir. 1957'de tekrar Kıbrıs'a dönüp ''Beşparmak'' ve ''Uyarı'' dergilerini çıkarır.

Hem yazar hem de şair olan Osman Türkay, şairliğiyle ön plana çıkar. Çok genç yaşta -daha ortaokul sıralarında iken- şiirlerini yayınlama fırsatı bulur. Şiirlerini, ''Varlık'' ve ''Beşparmak'' dergilerinde yayınlar. Sonraki zamanlarda Londra'ya yerleşir ve İngilizce şiirler kaleme almaya başlar. Burada bulunduğu süre içerisinde önemli çeviriler de yapar. Osman Türkay'ın şiirleri başta İspanyolca, Yunanca, Çekçe olmak üzere dünyanın birçok diline çevrilir.

Osman Türkay, şiirlerinde insanın evrendeki yerini göstermeye çalıştığı için "Uzay Şairi" olarak anılır. Şiirlerinde Türk tarihi ve folklorundan, medeni dünyadan, Akdeniz uygarlığından ve uzay çağından öğeler ön plana çıkar. Evrensellik ve başkaldırı şiirlerindeki ana dokuyu oluşturur. Osman Türkay, ayrıca şiirlerinde metafizik kaygı ve heyecanları iletme çabasında olan birisi olarak bilinir.

Şiirleriyle pek çok ödül alır. "Albert Einstein Barış Ödülü" bunlardan biridir. Amerikan Başarılar Enstitüsü'nün "Yılın Adamı" ve "Bin Yılın Şöhretler Sarayı" ödüllerini "Evrende Rastgele Bir Gezinti" kitabıyla alır. Osman Türkay, ayrıca Amerikan Biyografi Enstitüsü'nün "Altın Plak" ödülünü de alır. Yine Avustralya'da "Uçan Altın Kumru" ödülünü kazanır. Kısacası elliyi aşkın ödül kazanır. Osman Türkay, 1988 ve 1990'da olmak üzere iki kez Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilir.

Osman Türkay, şiir türü yanında deneme, çeviri ve incelemeler de yazar. Osman Türkay'ın diğer önemli bir özelliği de dünyada en çok mektup alan Türk edebiyatçısı olmasıdır. Osman Türkay, üst düzey devlet başkanları olmak üzere çok sayıda hayranı olan bir sanatçı olarak da hafızalarda yer edinir.

Osman Türkay, 24 Ocak 2001 yılında Kıbrıs'ın Girne kentinde vefat etti.

Eserleri

Şiir       

Uyurgezer

Yedi Telli

Evrenin Düşünde Gezgin

Kıyamet Günü Gözlemcileri

Beethoven'da Aydınlığa Ulaşmak


Ayrıca bakınız


Azeri Edebiyatı

Kırgız Edebiyatı

Kırım Edebiyatı

Kıbrıs Edebiyatı

Bulgaristan Edebiyatı 

Yugoslavya Türkleri Edebiyatı 

Irak Edebiyatı

Uygur Edebiyatı

Türkmenistan Edebiyatı

Kazakistan Edebiyatı 

Özbekistan Edebiyatı 

Kazan Türkleri Edebiyatı 

Batı Trakya Türkleri Edebiyatı 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder