NİMETULLAH HAFIZ (1939-…)

Edebiyatta yirmili yaşlarda ilk adımını atan Nimetullah Hafız, ilk şiirlerini "Birlik" gazetesi ile aylık çıkan "Sevinç" ve "Tomurcuk" isimlerindeki çocuk dergilerinde yayımlar. 1964'te ilk şiir kitabı olan "Günaydın" kitabı basından çıkar. Bu kitapta çocuklarla ilgili şiirler yer alır. Bu ara Nimetullah Hafız, halk bilimiyle ilgilenmeye başlar. Şiiri bırakıp araştırma-inceleme alanına yönelir. Bu alanlarda birçok sempozyum, kongre ve seminere katılır.
Türk bilim adamı, yazar, şair, akademisyen ve edebiyatçı Nimetullah Hafız, Balkanlar başta olmak üzere dünya genelinde bilinen bir Türkolog olarak da ön plana çıkar.
Lirik ve didaktik tarzda şiirler yazan sanatçı, yapıtlarında doğa, çevre, yurt ve çocuk sevgisini yoğun şekilde işler. Yugoslavya'daki Türk şiirine de yenilikler getiren Nimetullah Hafız ayrıca çocuk edebiyatı alanında da önemli ürünlere imza atar.
Nimetullah Hafız, Türk folkloruna da büyük katkılar sağlar ve bu çalışmalarından ötürü 1994'te merkezi Ankara'da yer alan Türk Folklor Araştırmaları Kurumunun onur üyeliği unvanını alır.
Nimetullah Hafız, derleme ve seçki alanında da çalışmalar yapar. Bu çalışmalarını daha sonra kitap halinde yayımlar. Ayrıca Üsküp radyosunda da Türk dilinde haber, çocuk ve gençlik programlarında çevirmen ve sunucu olarak çalışır.
Nimetullah Hafız, halen Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde görev yapmakta olup aynı zamanda Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezinin de başkanıdır.
Eserleri
Şiir
Ana Kucağı
Günaydın
Antoloji
Bulgaristan'da Çağdaş Tür Dünyası Antolojisi
Yugoslavya'da Çağdaş Türk Edebiyatı
Antolojisi
Ayrıca bakınız
Azeri Edebiyatı
Kırgız Edebiyatı
Kırım Edebiyatı
Kıbrıs Edebiyatı
Bulgaristan Edebiyatı
Yugoslavya Türkleri Edebiyatı
Nimetullah Hafız
Irak Edebiyatı
Uygur Edebiyatı
Türkmenistan Edebiyatı
Kazakistan Edebiyatı
Özbekistan Edebiyatı
Kazan Türkleri Edebiyatı
Batı Trakya Türkleri Edebiyatı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme