Sıfat Tamlamaları Test 1

SIFAT TAMLAMALARI TEST 1

1. Güzel günleri hatırlayalım diye çalışkan öğrenciler dün beyaz arabayla şehir turu attılar.
Yukarıdaki cümlede kaç sıfat tamlaması vardır?

A) 1                          B) 2                           C) 3                     D) 4                        E) 5

2. Ne hasta bekler sabahı, 
    Ne taze ölüyü mezar.
 
    Ne de şeytan, bir günahı,
 
    Seni beklediğim kadar.

Yukarıdaki dizelerde kaç sıfat tamlaması vardır?

A) 1                          B) 2                          C) 3                       D) 4                       E) 5

3. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi sıfat tamlamasında tamlayan olabilir?

A) Kimi                  B) Bazıları                 C) Hiçbiri                D) Başkası             E) Birkaçı

4. Kara gökler kül rengi bulutlarla kapanık; 
         I                 II
    Evlerin bacasını kolluyor yıldırımlar. 

            III
    İn cin uykuda, yalnız iki yoldaş uyanık; 

                                      IV
    Biri benim, biri de serseri kaldırımlar

                                         V
                                              
Yukarıdaki dizelerde numaralanmış yerlerden hangileri sıfat tamlaması değildir?

A) I ve II                 B) II ve III             C) IV ve V              D) II ve IV             E) III ve V

5. Aşağıdakilerden hangisinde sıfat tamlaması yoktur?

A) Oraya öbür yoldan daha çabuk ulaşırız.
B) Yarın okulumuzda bazı dersler boş geçecek.
C) Bunu hiçbir insan geri çeviremez.
D) Onlar bu konuda her şeyi göze almışlardı.
E) Sevgi çiçekleri yüreklere neşe katar.

6. Gümüş bir dumanla kapandı her yer
    Yer ve gök bu akşam yayla dumanı
    Sürüler, çeşmeler, sarı çiçekler
    Beyaz kar, yeşil çam, yayla dumanı

Yukarıdaki dizelerde kaç sıfat tamlaması vardır?

A) 3                           B) 4                        C) 5                       D) 6                         E) 7

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde en az iki sıfat tamlaması yoktur?

A) Hafızasız baş, bekçisiz kaleye benzer.
B) Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır.
C) Tatlı dil her kapıyı açan sihirli bir anahtardır.
D) Tatlı sözler şiddetli bir öfkeye karşı tesirli ilaçtır.
E) Yenilince ümitsizliğe kapılma, her başarısızlıkta bir zafer arzusu yatar.

8. Dönülmez akşamın ufkundayız. Vakit çok geç; 

    Bu son fasıldır ey ömrüm nasıl geçersen geç!
 
               I
    Cihana bir daha gelmek hayal edilse bile,
 

    Avunmak istemeyiz öyle bir teselliyle.
 
                                          II
    Geniş kanatları boşlukta simsiyah açılan
 

    Ve arkasında güneş doğmayan büyük kapıdan
 
                                                       III
    Geçince başlayacak bitmeyen sükûnlu gece.
 

    Guruba karşı bu son bahçelerde, keyfince,
 
                                IV
    Ya şevk içinde harab ol, ya aşk içinde gönül!
 
                                                 V
    Ya lale açmalıdır göğsümüzde yahud gül.
      

Yukarıdaki numaralanmış yerlerden hangisi sıfat tamlaması değildir?

A) I                             B) II                      C) III                     D) IV                    E) V

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem niteleme hem de belirtme sıfatı alan bir sıfat tamlaması vardır?

A) Hayattaki en büyük zafer asla düşmemek değildir, düştüğünde kalkabilmektir. 
B) İnsan, bu dünyaya ağlayarak gelir, yeterince ağladıktan sonra da ölüp gider.
C) Bencil insan tek başına kalmış meyvesiz bir ağaç gibi kurur gider.
D) İnsan evrende gövdesi kadar değil, yüreği kadar yer kaplar.
E) Olgun insan güzel söz söyleyen değil, söylediğini yapan ve yapabileceklerini söyleyen adamdır.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması yoktur?

A) Her söz, bir orman gibi olacak bizim bu yolumuzda.
B) Kendine inanmayan yalan söyler sürekli!
C) Anlayış kıtlığı büyük bir güçtür. Bazen insanların dünyayı ele geçirmesini sağlar.
D) Canımızı yakmanın bir sürü yolunu bulmuşuz; ama en çok sevgi yoluyla yakıyoruz canımızı.
E) Anılar, kimsenin bizden alamayacağı tek mülkümüzdür.


11. Bazı sıfat tamlamaları sıfat olan iki sözcüklerin arasına "mi" ekinin getirilmesiyle oluşur.

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde buna bir örnek vardır?

A) Güzel mi güzel konuşurdu İbrahim dedenin küçük oğlu.
B) Temiz mi temizdi yeni giydiği elbise.
C) İnce mi ince giyinirdi bu soğuk kış günlerinde.
D) Geldi mi gitmezdi afacan bizim evden sabahları.
E) Sıcak mı sıcak çay içerdi büyük amcam.

12. Anam bir yaz gecesi doğurmuş beni burda,
                         I
      Bu çamlıkta söylemiş son sözlerini babam;

            II                             III
      Şu karşıki bayırda verdim kuzuyu kurda,

                IV
      Suna'mın başka köye  gelin gittiği akşam,
                          V  

Yukarıdaki dizelerdeki numaralanmış yerlerden hangisi sıfat tamlaması değildir?

A) I                             B) II                      C) III                     D) IV                    E) V

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması yoktur?

A) Küçük kapılardan girmeye çalışanlar eğilmeye mahkûm olur.
B) Sıla hasreti onu yiyip bitirmişti.
C) Tatlı söz yılanı deliğinden çıkarır.
D) Kocaman yüreğiyle insanlık dersi veriyordu her yere.
E) Bu insanlar daha çalışkandır.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde en az iki sıfat tamlaması yoktur?

A) Güzel kokular Isparta yöresine aittir. 
B) Kötü söz geçmez akçe sahibinindir.
C) Kırmızı gülü ona mor menekşeyi diğerine verdi.
D) Eski köye yeni adet getirmeye çalışıyorlar.
E) Acı sözler yaralı gönüllerden çıkar.

15. Gün olur sürüyüp beni derbeder, 
      Bu ses rüzgârlara karışır gider. 
      Gün olur peşimden yürür beraber, 
      Ansızın haykırır bana: —Nerdesin? 

Yukarıdaki dizelerde kaç sıfat tamlaması vardır?

A) 1                         B) 2                         C) 3                       D) 4                      E) 5

16. Aşağıdaki sıfat tamlamalarından hangisinin tamlayanı belirtme sıfatı değildir?

A) Yaptığımız tüm hesaplamalar alt üst oldu.
B) Kimi insanlar balıkların çeşidini bilir, ben ayrılıkların.
C) Bu kadar yüksek yerden bunu nasıl indiniz?
D) İnsanlar, çoğu zaman içinde bulundukları anın kıymetini bilmezler.
E) Birtakım düşünceler insanı köreltir.

17. Ne güzel seni bulmak bütün yüzlerde 
                                             I
      Sonra seni kaybetmek hemen her yerde
 
                                                     II
      Ne güzel bineceğim vapurları kaçırmak
 

      Yapayalnız kalmak iskelelerde.
 
                  III
      Seninle bir yağmur başlıyor iplik iplik,
 
                       IV
      Bir güzellik doğuyor yüreğime şiirden.

             V
      Martılar konuyor omuzlarıma,
 

      Gözlerin İstanbul oluyor birden.

Yukarıdaki dizelerdeki numaralanmış yerlerden hangisi sıfat tamlaması değildir?

A) I                             B) II                      C) III                     D) IV                    E) V

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem niteleme hem de belirtme sıfatı alan bir sıfat tamlaması yoktur?

A) Şerefli bir ölüm şerefsiz bir ömürden daha iyidir. 
B) Aşk dünyanın en tatlı mutluluğu ile en derin acısından yaratılmıştır. 
C) Dürüstlük pahalı bir hediyedir, ucuz insanlardan beklemeyin.
D) En büyük cezaevi, cahil insanın kafasının içidir. 
E) Küçüklerin büyüklük taslaması kadar tehlikeli bir şey yoktur.

19. Ağaçlar sonbahara hazırlanıyor 
                       I
      Bu şehir  o eski İstanbul mudur 

          II               III
      Karanlıkta bulutlar parçalanıyor 


      Sokak lambaları birden yanıyor 

                IV
      Kaldırımlarda yağmur kokusu 

                                  V
      Ben sana mecburum sen yoksun.
 

Yukarıdaki dizelerdeki numaralanmış yerler ile ilgili verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) I. tamlama tamlayanı belirtme sıfatı olan birleşik isim şeklinde oluşan bir sıfat tamlamasıdır.
B) II. tamlama tamlayanı belirtme sıfatı olan bir sıfat tamlamasıdır.
C) III. tamlama tamlayanı hem belirtme hem de niteleme sıfatı almış bir sıfat tamlamasıdır.
D) IV. tamlama belirtisiz isim tamlamasıdır.
E) V. tamlama bir sıfat tamlamasıdır.

20. Aşağıdaki sıfat tamlamalarından hangisinin tamlayanı bir niteleme sıfatı değildir?

A) Çalışkan insanları genellikle herkes sever.
B) Mavi gömlek sana gayet güzel yakışmış.
C) Yeşil pencerenden bir gül at bana.
D) Okuldakiler yaramaz öğrencileri eve gönderdiler.
E) Bu konuda beriki çocuk doğruyu söylüyor.


CEVAP ANAHTARI: 1-C 2-B 3-A 4-B 5-E 6-D 7-B 8-E 9-C 10-B 11-E 12-A 13-B 14-A 15-A 16-C 17-C 18-B 19-E 20-E

Ayrıca bakınız

Sıfat Tamlamaları Test 1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder