Türkiye'de Kışın Gezilmesi Gereken Yerler

Kışı tatilsiz geçirmemek, kartpostal güzellikler yakalamak, beyaz örtünün bir gelin gibi süslediği ağaçları, doğayı, mevcut olan doğal yapıları çıplak gözle görmek, ona dokunmak ve günlük hayatın stresli ortamından bir nebze uzaklaşmak için cennet Anadolu'nun kışın gezilecek harika yerlerini sizin için araştırdık. İşte eşsiz güzellikte olan birbirinden harika yerler:

Türkiye'de Kışın Gezilmesi Gereken Harika Yerler

Abant-Bolu

Uludağ-Bursa

Palandöken-Erzurum

Sarıkamış-Kars 

Akdamar-Van

Safranbolu-Karabük

Kapadokya-Nevşehir

Kartepe-Kocaeli

İshakpaşa Sarayı-Ağrı

Sapanca-Sakarya

Ilgaz-Çankırı

Yedigöller-Bolu

Odunpazarı-Eskişehir

Efes-Selçuk-İzmir

 

Abant-Bolu

Türkiye'nin bu çekici doğa harikası kışın gezilmesi gereken yerlerin başında gelir. Çam ağaçları ile çevrili göl ile beyaz elbiselerini giymiş ağaçlar, insanoğluna unutulmaz olan bir manzara hediye etmektedir. 1,5 km'lik alanı ile her şeyi düşünülmüş benzersiz bisiklet parkuru, o tılsımlı doğada gözlerden uzak bir nefes almak belki de kışın en güzel sunumu olacak bize.

Gölcük Tabiat Parkı, Tarihi Bolu Evleri, Yedigöller Milli Parkı, Bolu Müzesi, Kartalkaya Kayak Merkezi gezilmesi gereken diğer en önemli birtakım yerlerdir.

Büyük Abant Hotel, Abant Köşk Hotel kalınacak belki de en güzel otellerdir.

Hazır gitmişken bol bol fotoğraf çekmeden, bisiklet sürmeden ve doğayı gezmeden dönmemek gerekir elbette.

 
Uludağ-Bursa

İstanbul'dan sadece 1 saat uzaklıkta olan Bursa, tarihi dokusu ve doğa güzellikleri ile özellikle kışın gezilmesi gereken önemli şehirlerin başında yer almaktadır. Bursa'da kayak tatili, tarihi ve kültürel geziler de ön plana çıkar.

Bursa'dan 40 km. uzaklıktaki Uludağ, aralık ayından mart ayına kadar efsane manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin kayak için uğrak merkezidir. İstanbul'dan otobüs veya feribot ile 2 saatte gidilir. Bu harika kayak merkezine kışlık lastikleri takıp kendi aracınız ile de gidebilir veya farklı vasıtalar ile ulaşabilirsiniz.

Uludağ Kayak Merkezi, Uludağ Milli Parkı, Cumalıkazık, Suuçtu Şelalesi, Tirilye, Aras Şelalesi gezilmesi gereken diğer önemli yerlerdir.

Bof Hotel Uludağ, Ağaoğlu My Mountain kalınacak en güzel oteller arasında yer alır.

Bursa'ya gitmişken İskender Kebap ve İnegöl Köfte yemeden de dönmemek gerekir.


Palandöken-Erzurum

Palandöken, Erzurum'a 7 km uzaklıkta olup kayak turizminde akla gelen ilk yerlerden birisidir. 3.125 metre yüksekliğe sahip olan Palandöken'de kar kalınlığı kışın 2-3 metreyi bulur. Yılın 6-7 ayında kar yağışı alır. Palandöken, çok uzun kayak pistlerine sahip olması ile kayak sporu ile ilgilenenlerin tercih ettiği yerlerin başında gelir. 1993'ten bu yana kış turizminin merkezi olarak da bilinir.

Erzurum Ulu Cami, Çifte Minareli Medrese, Üç Kümbetler gezilmesi gereken diğer önemli yerlerdir.

Polat Erzurum Resort, Palan Ski Convention konaklanacak önemli yerler arasında yer alır.

Erzurum'a gelmişken meşhur cağ kebabından yemeden de dönmemek gerekir. Ayrıca bir Oltu taşı teşbih alıp koleksiyonunuzu genişletebilirsiniz.


Sarıkamış-Kars

Kars, Türkiye'nin en soğuk bölgelerinden biri olup Sarıkamış Kayak Merkezi ve Doğu Ekspresi ile de ön plana çıkan bir ilimizdir. Sarıkamış Harekâtı ile ismini herkesin duyduğu bir ilçe olan Sarıkamış, Kars şehir merkezinden yaklaşık 55 km uzaklıkta bulunan Sarıkamış Kayak Merkezi ile ünlüdür. Sarıçam ormanlarının çevrelediği bir doğa harikası olan Sarıkamış Kayak Merkezi, Çamurlu Dağı'nın eteklerinde yer alır. Kristal karlara sahip olması ile de ön plana çıkar.

Cıbıltepe Kayak Merkezi ve son zamanlarda turizme kazandırılan Asboğa Gölü de Sarıkamış'ın en önemli doğal güzellikleri arasında yer alır. Sarıkamış'a gitmişken Çıldır Gölü gezilmeli, Sarıkamış Şehitliği de mutlaka ziyaret edilmelidir. Yine dönüş esnasında yol güzergâhına yakın olan Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan İshak Paşa Sarayı da mutlaka gezilmelidir.

Kars'a giden kişinin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında Kars şehrinin güneydoğusunda ve Arpaçay boyunda bulunan ören yeri olan ''Ani Harabeleri'' de yer alır. ''1001 Kiliseler Şehri'' olarak da bilinen Bagratid Ermeni Krallığı'nın eski başkenti olan Ani'nin kalıntıları Kars şehir merkezine 45 dakika uzaklıkta olup harabeye araba ile 40 dakikada gidilebilmektedir.

Kar ve kış mevsiminin kart postal güzelliklerine doymak isteyenlerin Türkiye'nin en güzel kış rotası sayılan Doğu Ekspresi treni ile de Kars'a gitmeleri gerekir. Ankara'dan kalkan Doğu Ekspresi ile Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum şehirlerini de bu şekilde görmüş olursunuz. Ankara'dan Kars'a mükemmel bir manzara eşliğinde 24 saatlik yolculuk yaparak nostaljik anlara da tanıklık edebilirsiniz.

Kars'a gitmişken mutlaka mükemmel ve eşsiz lezzetli Kars eski kaşarından da almadan dönmemek gerekir.


Akdamar-Van

Tarihin eski çağlarından beri birçok medeniyete ev sahipliği yapan, köklü bir tarihe sahip olan Anadolu'nun kadim şehri, Urartuların başkenti olan Van, zamana yolculuğa çıkmak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında yer alır. Eyyubiler, Karakoyunlular, Akkoyunlular gibi devletlere ev sahipliği yapan Van'a giderken ilk gitmeniz gereken yer şüphesiz ki Akdamar Adası'dır.

Akdamar Adası, Van ve Bitlis illeri arasında bulunan Van Gölü'nün içinde yer alan küçük bir adadır. Van'ın Gevaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan adada Ermenilerden kalma bir de kilise bulunur. Kıyı uzunluğu 3 kilometre olan Akdamar adası ile Van arası yaklaşık olarak 60 km'dir. Akdamar Adası-Van arası yaklaşık olarak1 saat sürer.

Van'da ilkin mutlaka görmeniz gereken tarihi yerler Van Kalesi, Hüsrev Paşa Camii, Halime Hatun Kümbeti ve Hoşap Kalesi olarak sıralanabilir. Gezi esnasında Van Kedi Evi'ni ziyaret ederek burada olan Van kedilerini sevebilirsiniz.

Van Gölü manzaralı 2014 yılında Guinness Rekorlar Kitabına girmeye hak kazanan meşhur Van kahvaltısı ile güne başlayıp dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nü, eşsiz güzellikteki Muradiye Şelalesi'ni ile Van il merkezinde bulunan Van Müzesi'ni de ziyaret edebilirsiniz.

Konaklama için uygun ve mükemmel otellerde kalabilir, havayolu ile Türkiye'nin birçok iline uçak ile seyahat edebilirsiniz.

Van'a gelmişken Cağ kebabı ve keledoş yemeden ve tarihi Van peynirciler çarşısına uğrayıp meşhur Van peynirinden almadan dönmemek gerekir elbette.

 

Safranbolu-Karabük

Osmanlı'nın mimarisi ve kültürünü yansıtan han, hamam, çeşme, konak, cami ve köprüleri ile ön plana çıkar. Safranbolu evleri sadece asırlara meydan okuyan özellikleri ile değil, üstün sanat zevkini yansıtan mimarileri, tüm yapıya yayılmış incelikli ahşap işçilikleri ile de hayranlık uyandırıcıdır.

Safranbolu'ya giderken İncekaya Su Kemeri ve Mencilis Mağarası, cam seyir terası ve kanyonları da pekala gezilebilir.

 

Kapadokya-Nevşehir

1994'ten beri UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan eserlere ev sahipliği yapan, Karabük ilçesine 8, Ankara'ya yaklaşık 231 km. uzaklıktaki Safranbolu, kışın görülmesi gereken yerlerin başında gelir. 

Anadolu'nun tam orta yerinde yer alan Kapadokya, İç Anadolu Bölgesi'nin en önemli turistik yerleri arasında yer alır. Her mevsim ayrı bir güzellik sunan Kapadokya'nın efsane peri bacaları özellikle kış aylarında beyaz karlar altında çok mükemmel bir güzellik sunar. Gitmek isteyenlerin tekrar tekrar gitmek istedikleri de bir yerdir.

Kapadokya'nın yeraltı şehirleri, safari turları, mağara otelleri, lezzetli yemekleri ve balon turları onu kışın gezilmesi gereken listenin ön sıralarına çıkarır.

Nevşehir'e gitmişken Güvercinlik Vadisi, Tarihi Taş Köprü, Saç Müzesi, Yeraltı Seramik Müzesi, Kızılçukur Vadisi de mutlaka gezilmelidir. Yine buraya oldukça yakın olan Ihlara Vadisi de mutlaka ziyaret edilmelidir.

Burada testi kebabı ve çömlek fasulyesini yemeden de dönmemek gerekir.

 

Kartepe-Kocaeli

İstanbul’a 114 km ile oldukça yakın, İstanbul'da yaşayanların kışın tatil yeri olan Kartepe, Kocaeli şehir merkezinden yalnız 11 km uzaklıktadır. Yolculuk esnasında birbirinden oldukça güzel olan ormanlık alanlar yer alır. 3 metreyi bulan karıyla Kartepe Kayak Merkezi, kışın tam da kafa dinlendirilecek kış tatili turizmi için de çok önemli bir yerdir. 12 pisti olan merkez, 5000 kişiye yakın büyük bir kapasiteye sahiptir.

Kış sezonunda uzun süre kalmak için Kartepe'nin eteklerinde bulunan birbirinden konforlu Kartepe otellerinde konaklamak da mümkündür. Buradaki otellerde doğa ile iç içe günler geçirebilir, kayak tatilinin de güzelce tadını çıkarabilirsiniz.

Kartepe’ye hazır gitmişken tarihi özellikleri ile bilinen Hikmetiye Cami, Milli Park bölgesinde bulunan Sapanca Gölü manzaralı Kuzu Yaylası, lezzetli alabalıkları ile meşhur Maşukiye ve temiz şehir Kocaeli mutlaka gezilmelidir.  

Burada köfte, mantar, ızgara ve balık çeşitlerini afiyetle ve zevk ile yemeden dönmemek gerekir.

 

İshakpaşa Sarayı-Ağrı

Kışın mutlaka ziyaret edilmesi gereken Selçuklu mimarisini yansıtan süsleme ve kabartmaları ile ünlü tarihi bir mekândır. İshak Paşa Sarayı, yapımı 99 yıl süren ve 1784 yılında tamamlanan tarihi özellikli bir yapıdır. Ağrı Dağı'nın yakınında, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan 116 odalı sarayda türbe, cami, divan ve harem salonları, koğuşlar vb. birimler de yer alır.

İshak Paşa Sarayı'nı yılda ortalama 150 bin kişi ziyaret eder.

Ağrı'ya gitmişken mutlaka meşhur olan Ağrı dönerini yemeden dönmemek gerekir.

 

Sapanca-Sakarya

Kışın günübirlik gezilebilecek muhteşem doğa harikası olarak adlandırılan en güzel yerlerdendir. Masmavi Sapanca Gölü'nün adeta masal anlatan ağaçlarının gölgesinde bir kış günü geçirmek için oldukça bulunmaz bir mekândır.

Sapanca Gölü, Sakarya ve Kocaeli illerinde yer alan çok güzel bir göldür. Serdivan ile Kartepe ilçelerinin sınırları içerisinde yer alan Sapanca Gölü, Sakarya merkezine 12 km, Kocaeli merkezine ise yaklaşık 27 km uzaklıkta olan eşsiz tatlı bir su gölüdür.

Sapanca'da 5 yıldızlı otellerde meşhur bir kahvaltı ile güne başlamak geleneksel hale gelmiştir.

Sapanca'ya gitmişken hemen yakınındaki Maşukiye, Derbent'e de mutlaka bir şekilde gitmek gerekir.

Gitmişken bölgeye özgü ıslama köfte yemeden de dönmemek gerekir.

 

Ilgaz-Çankırı

Ilgaz Çankırı'ya 51 km uzaklıkta olan bir ilçedir. Bölgenin en güzel kayak tesislerinden birisi olan Ilgaz Kayak Tesisleri, Kastamonu ile Çankırı arasında yer alır. Kışın gezilebilecek güzel yerler arasında yer alır. Çam ve köknar ağaçları ile meşhur olan Ilgaz Milli Parkı içerisinde yer alan Ilgaz Kayak Merkezi, uygun olması nedeniyle oldukça tercih edilir.

Ilgaz'a gitmişken mutlaka Ilgaz'ın kendine has etli ekmek, perişka, cızlama ve keşkek gibi meşhur yemeklerinden de tatmak gerekir.

 

Yedigöller-Bolu

Yedigöller Millî Parkı, Karadeniz Bölgesi'nde Bolu ilinin kuzeyinde yer alır. Bolu İline tam 42 km uzaklıktadır. Kışın gezilmesi gereken yerlerin başında gelir. Gezilecek tüm yerleri kendi içinde saklayan adeta eşsiz bir yeryüzü cennetidir. Park, içerisindeki hayvanlar ve dev ağaçları ile adeta büyülemektedir.

Yedigöller Milli Parkı, orman denizini andıran çok gür bir bitki örtüsüne de sahiptir. Dört bir tarafı doğanın eşsiz güzellikleri ile süslü Yedigöller, yürüyüş sporu için mükemmel bir yerdir.

Yedigöller'e Bolu'nun Mengen ilçesinden ulaşmak da mümkündür.

Yedigöller'e gitmişken yakınında yer alan Abant Gölü'ne de mutlaka uğramak gerekir.

Bolu'ya gitmişken Bolu köftesi, paşa pilavı ve kaldırık dolması yemeden de dönmemek gerekir.

 

Odunpazarı-Eskişehir

Eskişehir, kültürel çeşitliliği, tarihi ve modern şehir yapısı ile Türkiye'nin seyahat edilebilecek en zengin şehirlerinin başında gelir. Kış aylarında kesinlikle görülmesi gereken önemli bir yerdir. Öğrenci şehri olarak da bilinen Eskişehir, Odunpazarı gibi mükemmel özellikte bir yeri barındırır.

Tarihi Odunpazarı Evleri tam bir sanat harikasıdır. Osmanlı örneklerini koruyan kent, kıvrımlı yolları, ahşap süslemeli bitişik evleri ile geleneklerini koruyarak bir bütün olarak günümüze dek ulaşmıştır. Eski Kent merkezinde birçok müze, butik otel ve hediyelik eşya satan iş yeri de yer alır.

Porsuk Çayı, Eskişehir Hayvanat Bahçesi, Adalar Bölgesi, Kurşunlu Külliyesi, Lületaşı Müzesi, Şelale Park mutlaka gezilmesi gereken diğer önemli yerler arasında yer alır.

Eskişehir'e gitmişken Balaban köftesi, kavurma börek, haşhaşlı gözleme yemeden de kesinlikle dönmemek gerekir.

 

Efes-Selçuk- İzmir

İzmir, özellikle Efes ve Selçuk ilçeleri ile kışın mutlaka gezilmesi gerekir. Selçuk, binlerce yıllık tarihi ile ikinci büyük Greko Roma kenti olan meşhur Efes Antik Kenti ve içerisindeki antik kalıntıları şehrin dünya çapındaki markasıdır. Yine eşsiz doğası ve 11 kilometre uzunluğundaki ünlü Efes Sahili de buraya çok ayrı bir güzellik katmaktadır.

Artemis Tapınağı, İzmir saat Kulesi, Kemeraltı Çarşısı, Efes Antik Kent Tiyatrosu, Celsus Kütüphanesi gezilmesi gereken diğer önemli yerlerdir.

İzmir Köftesi, Söğüş, Boyoz, İzmir Tulumu, Sura ve Zeytinyağlı Enginarı yemeden de dönmemek gerekir.

Ayrıca bakınız

Biyolojik Silah Nedir? Biyolojik Silahın Tarihçesi

Dünyanın En İlginç Bilgileri

Dünyanın 7 Harikası

Dünyanın Enleri

Hangi Ülkenin Neyi Meşhur?

Dünya Tarihindeki En Büyük Salgınlar

Hangi İlin Nesi Meşhur

Türkiye'de Enler ve İlkler

Dünyada En Çok Konuşulan Diller Hangileridir?

Kelebek Etkisi Nedir? Örnekler

Pazartesi Sendromu Nedir?

Renklerin Anlamları

Türkiye'de Kışın Gezilmesi Gereken Yerler

Eyfel Kulesi

Tac Mahal

Balık Türleri

Göçmen Kuşlar Neden Göç Eder?

Altın Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Ülkelerin Para Birimleri

Kan Grubuna Göre Karakter Özellikleri











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder