Pazartesi Sendromu Nedir? Nasıl Atlatılır?

Pazartesi Sendromu Nedir? Nasıl Atlatılır?

Pazartesi Sendromu Nedir?

Pazartesi sendromu, hafta sonu tatilinden sonra tekrar işbaşı yapmak zorunda olan kişilerin, hafta içinin yoğun iş temposundan dolayı pazar gününden başlayarak yaşadıkları olan sendromdur. Kısacası pazartesi günü için kişilerde ortaya çıkan psikolojik bir rahatsızlık ve mutsuzluktur.

Pazartesi; yoğun tempo, stres, koşuşturma, trafik, sinir, yorgunluk ve uykusuzluk durumlarını da beraberinde getirir. Pazar gecesinden başlayan bu durum için 'modern çağın buhranı' tabirini kullananalar da vardır. Günümüzde yoğun ve uzun süren mesai saatleri kişileri doğrudan olumsuz bir şekilde rahatsız eder.

Modern çağın rekabetçi iş ortamı, kişiler üzerinde çok fazla baskı oluşturur. Sürekli zamanla yarışır hale gelen bireyler, stresli bir ruh haline de bürünür. Yapılan işten bir doyumun gerçekleşmemesi, sadece para kazanmak için çalışmak kişileri olumsuz yönde çokça etkiler. Bu duygular ile bireyler, zamanla çalışma hayatından uzaklaşırken hafta sonu onlar için kaçış anlamına gelir.

Pazartesi sendromu, bireylerde en çok stres, yorgunluk, kaygı ve uykusuzluk durumu, konsantrasyon eksikliği, motivasyonsuzluk, karamsarlık şeklinde belirtiler gösterir. Hafta sonunu verimli, neşeli, dolu dolu geçiren kişiler de bunu daha yoğun yaşanır. Kısacası bir kişinin rahatlıktan ve dinlenme durumundan çalışma durumuna geçişin yansıması pazartesi sendromu olarak adlandırılır.

 
Pazartesi Sendromunun Nedenleri?

Pazartesi sendromu, karamsar ve bedbin ruh haline sahip, iletişim yönünden pasif, sorun çözme refleksleri gelişmemiş, iş hayatında uyum sorunu yaşayan, kendisi ile barışık olmayan, gergin ve strese yatkın, günlük hayatın gerçeklerini kabul etmeyen kişilerde daha belirgin bir şekilde görülür.

Uyku düzeni, uyku eksikliği de pazartesi sendromunun çok önemli nedenleri arasında yer alır. Cumartesi ve pazar günleri diğer günlere nispeten daha geç kalktığımız için pazartesi sabahı için uyanamama veya zar zor uyanabilme endişesi ve durumu da kişilerde önemli bir stres ve karamsarlığa neden olur. Hafta içi ortalama 8 saat olan uyku süresini hafta sonu 12 saatte çıkarmak da bu sendromu besler. Uyku süresini makul süre ile sınırlandırmak sendromu oldukça hafifletecektir.

İş yerinde olumlu bir iklimin olmaması, işyeri ortamının çalışanların beklenti ve ihtiyaçlarından uzak olması ve her şeyden evvel örgütsel çalışma kültürü gelişmemiş eski nesil yöneticiler ile çalışmak zorunda kalmak pazartesi sendromunun en önemli nedenleri arasında yer alır. Yapılan birçok bilimsel araştırma motivasyonun egemen olduğu iş yeri iklimlerinde pazartesi sendromunun daha az yaşandığını da göstermektedir. İşini, işyeri sahibini benimsememek sendromu daha da tetikler.

 
Pazartesi Sendromu Nasıl Atlatılır?

Sakin, Sabırlı ve Gerçekçi Olun

Sakin ve sabırlı olup her şeye gerçekçi bir açıdan yaklaşmaya çalışmak pazartesi sendromunu atlatmanın en etkili yollarından biridir. Yeni haftaya karşı heyecan beslemek, insanların sorunlarını çözdükten sonra mutlu olabilmek, her yeni günü farklı kişiler ile tanışma için bir fırsat olarak görmek, farklı bakış açılarıyla olaylara yaklaşmasını denemek kişinin olumlu bir ruh haline sahip olmasını da sağlar.


Liderlik Özellikleri Gelişmiş Yöneticilerle Çalışın

Yapılan birçok bilimsel araştırma, pazartesi sendromunun temelinde yatan bir nedenin de lider olmayı başaramamış yöneticilerin var olan davranımlarıdır. Yöneticilerin, iş yerinde adalet, aidiyet ve bunların sonucunda ortaya çıkan motivasyon kavramlarından uzak bir ortam oluşturmaları, örgüt iklimini iyice okuyamamaları ve ilkel yöntemler ile işi idareye çalışmalarıdır. Pazartesi sendromunu atlatmanın bir yolu da işyerinde adalet, aidiyet ve motivasyon kavramını ön planda tutan, örgüt ikliminde heyecan oluşturan liderler ile çalışmaktır.


Geleceğe Dair Güçlü Umutlar Besleyin

Kendisiyle barışık olmaya çalışmak, hayata ve yarınlara dair bir umut beslemek, başkalarının mutluluğu ile mutlu olmayı öğrenmek, işyerindeki monotonluğu ortadan kaldırıp işyerini çekici kılmak pazartesi sendromunun atlatılmasında çok önemli faydalar sağlar. Unutmayınız ki her şeyin yok olduğu anda bile, ümit hep vardır. Ümit, başlı başına bir mutluluktur, belki de mutlulukların da en büyüğüdür.


Sürekli Pozitif Düşünün

Negatif düşünceler, stres hormonlarını çok fazla tetikler. Bu etki ile kişilerin enerjileri düşer, kişiler kendilerini oldukça yorgun hissederler. Gülümseyin ve bunu bir de alışkanlık haline getirin. Sadece gülümseyerek bile kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Beyninizin hep olumlu şeyler ile meşgul olmasını sağlayın. Koşul tanımaksızın alternatif farklı ortamlar üretin. Sizi sınırlayan kalıpların ötesine geçmeye çalışıp değişime hemen ayak uydurun. 

Çözüme yönelik, gerçekçi, uzlaşmacı düşünceler ile hareket edin. Başarı kapılarının açılmasında altın anahtar olarak görülen esnek ve özgürlüğü esas alan pozitif düşünce yapısı ile pazartesi sendromuna atlatmak hiç de zor olmasa gerektir. Karamsarlığı bırakıp iyimser olmak için çok nedeniniz vardır unutmayın.


Hafta Sonu Uykunuzu Abartmayın

Hafta içi 7 saat, hafta sonu ise tam 12 saat uyumak uyku düzeninizin bozulması anlamına gelir. Hafta içi ve hafta sonu uyku saatleri aynı olmazsa dahi uyku sürelerinin birbirine yakın olması pazartesi için en çok kaygı nedeni olan uyanamama sorununun neden olduğu olumsuz psikolojik durumu azaltacaktır. Bu da pazartesi sendromunu atlatmanın en etkili yollarından biridir.


İşyeri Ortamınıza Göre Ortak Etkinlikler Geliştirin

Arkadaşlarınızla zevk alacağınız keyifli birtakım ortamlar oluşturun. Örneğin ortak kahvaltı saati belirleyin ve bunun için de evden bir şeyler hazırlayın. Öğle yemeği için de ortak olan mekânlar oluşturun. Sinema veya tiyatro için hafta içine ortak olan programlar yapın. Birlikte yemek, içmek ve eğlenmek mutlu olmanızı sağlayacak ve sizi daha da güçlü kılacaktır. Bu da psikolojik durumunuzu olumlu anlamda etkileyip iş yeri motivasyonunuzu da artıracaktır. Böylece pazartesi sendromunu da hafifletmiş olursunuz.


Egzersiz Yapın, Hareketli Olun

Pazartesi sendromunu atlatmanın yöntemlerinden biri de hafta sonu hantallaşan vücut yapısını spor ile hareketli kılmak ve hantallıktan kurtulmaktır. Egzersiz, hem bedenen hem zihnen kişiye çok önemli birtakım faydalar sağlar. Kilo verme, kolesterolü dengeleme, kandaki glikoz düzeyini düşürme, kişinin motivasyonunu yükseltme ve uyku kalitesi üzerinde çok olumlu bazı etkiler oluşturur. 

Pazar günü dışarıda temiz bir havanın ve yürüyüş parkurunun olduğu yerlerde düzenli olarak yürüyüş yapın. Böylece hafta sonu fazladan aldığınız kalorileri yakarak daha da dinç olursunuz. Vücuttaki serotonin hormonunu artıran spor, kişiyi daha zinde tutar ve daha da mutlu hissettirir.

Ayrıca bakınız

Biyolojik Silah Nedir? Biyolojik Silahın Tarihçesi

Dünyanın En İlginç Bilgileri

Dünyanın 7 Harikası

Dünyanın Enleri

Hangi Ülkenin Neyi Meşhur?

Dünya Tarihindeki En Büyük Salgınlar

Hangi İlin Nesi Meşhur

Türkiye'de Enler ve İlkler

Dünyada En Çok Konuşulan Diller Hangileridir?

Kelebek Etkisi Nedir? Örnekler

Pazartesi Sendromu Nedir?

Renklerin Anlamları

Türkiye'de Kışın Gezilmesi Gereken Yerler

Eyfel Kulesi

Tac Mahal

Balık Türleri

Göçmen Kuşlar Neden Göç Eder?

Altın Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Ülkelerin Para Birimleri

Kan Grubuna Göre Karakter Özellikleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder