Renklerin Anlamları

Renklerin Anlamları

Renkler, hayatımızın hemen her alanında karşımıza çıkar. Yapılan araştırmalarda renklerin insan psikolojisi üzerinde çok fazla etkili olduğu görülmektedir. Önemli mekân ve toplantılarda insanların hep kapalı renk elbise tercih etmeleri genel bir algının sonucudur. Genel olarak dünyada cenaze törenlerinde siyah renkli elbiseler tercih edilir. Renklere toplum belirli bazı anlamlar yüklemiştir. Bu durum, yeryüzündeki tüm topluluklarda istisnalar hariç olmak üzere genellikle aynıdır. Şimdi renklerin anlamlarını birlikte öğrenelim:

Beyaz

Temizliği, saflığı, istikrarı ve devamlılığı ifade eder. Huzur ve güvenin de rengidir. Ana özelliği dengeyi sağlamaktır. Gelinliklerin ve doktor önlüklerinin beyaz olması temizliği ve huzuru simgeler.

Siyah

Gücü, hırsı, tutkuyu, özgüveni ve disiplini temsil eder. İş görüşmelerine kişilerin siyah renkli araçlar ile gitmeleri hep güç ve hırsın yansımasıdır. Bizde ve batı toplumunda siyah, ölüm dolayısıyla matemin rengidir.

Mavi

Yaratıcılık, sorumluluk, samimiyet, sadakat, sonsuzluk, dürüstlük ve güveni temsil eder. Kişiyi stresten oldukça uzak tutar. Sakinleştirici olan bir renktir. İştahımızı da baskılar.

Yeşil

Doğanın, huzurun, zenginlik ve aynı zamanda bereketin rengidir. Yeşil renk her zaman güven verir. Rahatlatıcı ve sakinleştiricidir.

Kırmızı

Kırmızı; hareketlilik, tutku, cesaret, güç, aksiyon ve canlılık ile ilişkilidir. Azim ve aynı zamanda kararlılığı ifade eder. İştah açıcıdır. Yemek logolarında çok fazla kullanılır. Gençlere de hitap eder. Kan akışını hızlandırıp kişileri harekete geçirmekte, motivasyonu en üst düzeye çıkarmaktadır.

Sarı

Sarı; neşe, akıl, mutluluk, zekâ, incelik ve pratikliği ifade eder. Zihni uyanık tutar. Oldukça yaratıcı olan bir renktir. Dikkat çekici özelliği ile de ön plana çıkar. Ticari taksi ve toplu ulaşım araçlarının sarı renkte olmaları tamamen dikkat çekme ile ilgilidir.

Pembe

Neşe, güven, rahatlık ve aynı şekilde eğlenceyi ifade eder. Pembe rengi kişiyi bir yandan eğlendirirken diğer yandan kişinin stresini alır. Stresten uzaklaşmak için de bire birdir.

Mor

Asaletin, lüks ve itibarın rengidir. Zenginlik ve zarafeti de simgeler.

Turuncu

Sonsuzluk, gösteriş, otorite ve verimliliği ifade eder. Kişiye cesaret, güven ve ilham verir. Kendimizi güvende hissetmemize de yardımcı olur. Dikkat çekici özelliği ile de bilinir.

Kahverengi

Toprağın, rahatlığın ve aynı zamanda doğallığın rengidir. Resmiyetten uzak, rahat olan bir renktir.

Lacivert

Verimlilik, sonsuzluk ve mevcut otoriteyi ifade eder. Bilgelik ve adaletin de rengidir.

Gri

Hareketsizliği, alçak gönüllülüğü ve aynı zamanda dengeyi ifade eder. Yatıştırıcıdır.


Ayrıca bakınız

Biyolojik Silah Nedir? Biyolojik Silahın Tarihçesi

Dünyanın En İlginç Bilgileri

Dünyanın 7 Harikası

Dünyanın Enleri

Hangi Ülkenin Neyi Meşhur?

Dünya Tarihindeki En Büyük Salgınlar

Hangi İlin Nesi Meşhur

Türkiye'de Enler ve İlkler

Dünyada En Çok Konuşulan Diller Hangileridir?

Kelebek Etkisi Nedir? Örnekler

Pazartesi Sendromu Nedir?

Renklerin Anlamları

Türkiye'de Kışın Gezilmesi Gereken Yerler

Eyfel Kulesi

Tac Mahal

Balık Türleri

Göçmen Kuşlar Neden Göç Eder?

Altın Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Ülkelerin Para Birimleri

Kan Grubuna Göre Karakter Özellikleri












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder