Balık Türleri

Balık Türleri

Denizlerimizde yaklaşık olarak 250 çeşit balık türü yaşamaktadır. Balık eti, protein ve vitamin açısından oldukça zengin olan bileşenler içerir. Balık eti, A, B1, B2 ve D vitaminlerini önemli oranda içerir. Faydaları saymakla bitmeyen balıkların başlıca türleri ise şunlardır:


Palamut

Palamut, sürüler halinde yaşayan pulsuz özellikli siyah etli bir balıktır. Sırt kısmı çizgili, karnı ise gümüş rengindedir. En lezzetli olan palamutlar, Karadeniz ve Marmara’da yaşar. Yaşam alanı oldukça geniş olan bu deniz balığı en çok tüketilen balıklar arasında da yer alır. Ağustos ayının başında avlanmaya başlanan palamut, sonbahar ve kış aylarında oldukça fazla lezzetli olur. Tavada, ızgarada ve fırında en fazla tercih edilir.

 

Hamsi

Özellikle Karadeniz Bölgesi'nin temel protein kaynağı ve gıdasını karşılayan hamsi; Türkiye'de en fazla avlanan deniz balığıdır. İsmi Karadeniz ile de anılır. Karadeniz'den sonra en fazla Marmara'da avlanır. Karadeniz hamsisi Azak ve Karadeniz diye de ikiye ayrılır. Azak hamsisi, çoğunlukla Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunur. Karadeniz hamsisi ise Kuzeybatı Karadeniz'de üremesini gerçekleştirir. Kasım ayından kış ayı bitimine kadar Trakya kıyılarına ve Marmara'ya da göç eder. Yumurtlamak üzere nisanda yine Karadeniz'e çıkar. Fiyatından dolayı çok fazla tercih edilen hamsinin hemen hemen her türden yemeği yapılır. Tavada da çok lezzetli olur.

 
İstavrit

Ağzı öne uzayabilen, gözleri iri, kuyruğu derin çatallı olan bir balık türüdür. Göçmen balık türleri arasında yer alan istavritin Marmara, Karadeniz ve Ege'de yaşayan yerli türleri de mevcuttur. İki türü vardır. İstavrit balığının eti en fazla kış aylarında lezzetli olur. Marmara ile Karadeniz arasında gidip gelen bu balık türünün eti tavada ve fırında da oldukça lezzetlidir.

 
Çipura

Çipura, Ege Denizi balığıdır. Sürüler şeklinde gezerler. Elips şeklinde yassı vücudu, beyaz karnı, gri sırtı ile de tanınır. Her mevsimde yenebilen çipuranın ızgarası, buğulaması, fırını çok lezzetli olur.

 
Levrek

Yerli balık türleri arasında yer alır. Levrek balığı Atlantik Okyanusu'nun kuzeydoğusundan Akdeniz ve Karadeniz'e kadar olan çok geniş coğrafyada yaşayabilir. Türkiye'de en çok Ege Denizi ve Akdeniz'de yer alır. Bayağı ve benekli levrek olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. Sırt kısımlarındaki benek sayısının çokluğu ile de bilinir. Kış aylarında ve ilkbaharın eti oldukça fazla lezzetli olur. Daha çok ızgarası tercih edilen levrek balığı sebzeler ile birlikte fırında pişirildiğinde de oldukça lezzetli olur.

 
Lüfer

Lufer; Akdeniz, Karadeniz, Marmara, Hint okyanusu ve Atlas Okyanusu'nda sürüler halinde dolaşan pullu olan bir göçmen balıktır. Soğuk denizde yaşayan lüferler daha yağlı oldukları için daha lezzetli olur. Eylül ortasından ocak sonuna kadar oldukça da lezzetlidirler. Bu devre içinde ızgarası da tavsiye edilir. Diğer zamanlarda pilakisi, buğulaması ve tavası çok güzel olur.

 
Mezgit

Lezzeti ve kılçıksız oluşundan tavuk balığı olarak da bilinir. Marmara ve Karadeniz balığıdır. Diğer denizlerimizde de yaşar. Mezgit'in Türkiye'de alt çenesinde küçük bıyık olan tür ile tavuk balığı olarak bilinen iki farklı türü vardır. Şubat, mart, nisan aylarında tavada ya da ızgarada pişirildiği zaman eti oldukça fazla lezzetlidir.

 
Kalkan

Gözleri vücudunun sol tarafında bulunan denizin taban bölümünde yatan bir balık türüdür. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de yaşar. Karadeniz'de çok olduğu için Karadeniz balığı olarak da bilinir. Yatan balık tipleri arasında yer alıp bütün yaşamı boyunca hep dipte yatar. Yassı, oval vücudu ve yarısı siyah, yarısı beyaz olan kalkan, beyaz tarafındaki düğmeleri ile de tanınır. En lezzetli zamanı ise ocak–mart ayları arasıdır. Tavası oldukça güzel olur. Izgara ya da şişte pişirildiği zaman da çok lezzetli olur.

 
Uskumru

Kolyosa oldukça benzeyen, sürüler halinde dolaşan göçmen olan bir balıktır. Yazı Karadeniz'de geçiren uskumru sonbaharda Marmara'ya iner ve kışı burada geçirip burada yumurtlar. İlkbahar mevsimiyle birlikte tekrar Karadeniz'e geçer ve yazın sonuna kadar burada kalır. Vücudu iğ şeklinde olan uskumru, sırttan aşağıya inen yeşilimsi-mavi rengi ile üzeri lekeli bantları ile tanınır. Eti çokça lezzetlidir. En lezzetli olduğu dönem sonbahar ve kış aylarıdır. Izgarası, dolması, köftesi oldukça güzel olur.

 
Kefal

Bütün denizlerimizde yaşayan pullu, göçmen bir balık türüdür. Denizlerimizde 6 farklı türü yaşamaktadır. Yine Van Gölü'nde yaşayan ve oldukça lezzetli olan inci kefali türü de vardır. Eti sonbahar, kış ve ilkbahar mevsiminde oldukça lezzetlidir. Buğulaması ve pilakisi oldukça güzel olur.

 
Barbunya

Bir dip balığı olan barbunya, ekonomik değeri oldukça yüksek, lezzetli olan bir balıktır. Kış aylarını sahil olan kesimlerde geçirir. Dört çeşidi bulunup en iyisi sırtı kırmızı ve karın kısmı beyaz olan kaya barbunyasıdır. Ekim ayında eti oldukça yağlı ve çokça lezzetli olur.

 
Mercan

Marmara, Akdeniz, Ege'de çok yaygın olarak yer alır. Açık kırmızı renkli, eti beyaz, pullu çok olan bir balıktır. Kılçıklarının çok olmasından dolayı çok fazla da tercih edilmez. En lezzetli olduğu aylar ise ilkbahar aylarıdır.

 
Kolyos

Türkiye'de tüm denizlerde bulunan sürüler şeklinde yaşayan uskumruya oldukça benzeyen bir balık türüdür. En yağlı zamanı ise ocak ayıdır. Daha çok tavası yapılır. Tuzlaması da çok güzel olur.

 
Kupes

Akdeniz, Ege, Marmara'da çok yaygın olan kupes, gözleri iri olan bir balık türüdür. Avlanması da oldukça kolaydır. Eti yaz mevsiminde çokça lezzetlidir. En çok da ızgarası tercih edilmektedir.

 
Kılıç Balığı

Mevsimsel özelliklere göre Marmara, Karadeniz ve Akdeniz arasında gidip gelen bir balık türüdür. Etinin en lezzetli zamanı ise sonbahar ile kış aylarıdır.

 
Orkinos

Orkinos, ton balığı olarak da bilinen göçmen olan bir balık türüdür. Birçok farklı türü vardır. Çok hızlı yüzüp küçük balıkları da avlar. Eti konservelikte kullanılır. Mart, haziran, temmuz, ağustos ayları onların üreme dönemleridir.

 
Kırlangıç

Oldukça gelişmiş solungaçları ve gırtlak yapıları ile bilinir. Marmara, Akdeniz ve Ege denizinin fazla göç etmeyen, yerli balığı olan kırlangıca Karadeniz'de de yer yer rastlanır. Ilık denizlerin sahillerinin yakınlarında çiftler halinde yaşar. Özellikle çorbası ve buğulaması oldukça fazla lezzetli olur.

 
Tekir

Tekir, yuvarlak yapılı ve vücut rengi kırmızı veya pembemsi renkte olan başın altında çift bıyık bulunan önemli bir balık türüdür. Barbunyaya oldukça benzeyen ve bütün denizlerimizde bol avlanan, ekonomik değeri çok yüksek bir balıktır. Eti yaz aylarında çokça lezzetlidir. Tavada daha çok tercih edilir.

 
Sinarit

Daha çok Akdeniz'de olmak üzere Çanakkale Boğaz'ında bulunan önemli bir balık türüdür. Mercana da oldukça benzer. Temmuz ayından eylül ayının sonuna kadar etinin en lezzetli zamanı olarak da bilinir. Izgarada çok daha fazla tercih edilir.

 
Trança

Ege'nin ünlü bir balığıdır. Etinin beyazlığı ve iriliği ile de tanınır. Büyük olması nedeni ile parçalara ayrılarak satılır. Çok lezzetli olarak da bilinir. Ağustos ve eylül arası oldukça lezzetli olup genellikle çorbası yapılır.

 
Çaça

Sardalya balığına benzeyen çaça balığı daha fazla Karadeniz'de bulunur. Gümüşi pulları ve açık gri renkte eti vardır. Ocak ayında sürüler halinde Marmara'ya geçerler. Izgarası, kızartması da oldukça lezzetlidir. Salamurası yapılabilir.

 
Sardalya

Hamsinin yakın akrabası olarak adlandırılan sardalya, sürüler şeklinde yaşar ve kıyılar boyunca göç eden gezici olan balıklardır. Sardalya adı konserve işleminden dolayı konserve ile adeta özdeşleşmiştir. En lezzetli ayları temmuz ile ekim ayları arasıdır. Kurutularak, tuzlanarak ve dahası balık yağı ve balık unu elde etmekte de kullanılır. Izgarası, buğulaması daha fazla tercih edilir.

 
Karagöz

Karagöz, elips şeklinde, yassı, gümüşi pulları olan yerli olan bir balık türüdür. Karagöz, her mevsim yenilebilir. Izgarası, buğulaması ve çorbası çokça güzel olur.

 
Dil Balığı

Yerli balıklarımızdan olan dil balığı, Ege ve Akdeniz'de çok fazla yakalanır. Bütün mevsimlerde de yenebilir. Sonbahar ve kış aylarında eti çok daha lezzetli olur. Tavası daha fazla tercih edilir.

Ayrıca bakınız

Biyolojik Silah Nedir? Biyolojik Silahın Tarihçesi

Dünyanın En İlginç Bilgileri

Dünyanın 7 Harikası

Dünyanın Enleri

Hangi Ülkenin Neyi Meşhur?

Dünya Tarihindeki En Büyük Salgınlar

Hangi İlin Nesi Meşhur

Türkiye'de Enler ve İlkler

Dünyada En Çok Konuşulan Diller Hangileridir?

Kelebek Etkisi Nedir? Örnekler

Pazartesi Sendromu Nedir?

Renklerin Anlamları

Türkiye'de Kışın Gezilmesi Gereken Yerler

Eyfel Kulesi

Tac Mahal

Balık Türleri

Göçmen Kuşlar Neden Göç Eder?

Altın Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Ülkelerin Para Birimleri

Kan Grubuna Göre Karakter Özellikleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder