Göçmen Kuşlar Neden Göç Eder?

Göçmen Kuşlar Neden Göç Eder?

Kuşlar, omurgalı hayvan türleri içerisinde yer alan ve uçma özelliği olan tek omurgalı olan hayvan türüdür. Göçmen kuşlar, her mevsimi farklı coğrafyalarda geçiren önemli bir gruptur. Genel olarak leylek, pelikan, kırlangıç, doğan, gökgüvercini, yaban kazları, yaban ördeği, atmaca ve kartal gibi yırtıcı kuşlar bu göçlerde ön plana çıkan kuş türleridir.


Yılda ortalama olarak elli milyar kuşun göç ettiği bilinir. Bunların 1/10'u Avrupa ile Afrika arasında bir döngü şeklinde göç eder. Bu, kuşların hayatlarını devam ettirmeleri için zorunlu olan bir durumdur.

Yapılan birçok çalışma kuşların göç etme nedeni hakkında çok önemli bazı bilgiler içerse de çalışmaların birçok gizemi barındırdığı da bir gerçektir. Çalışmalarda mevsimsel şartlar, günlerin uzunluğu-kısalığı ile yiyecek bulup beslenme zorunluluğu ön plana çıkan en önemli göç etme sebepleri arasında yer alır.


Kuşlar, sıcaklık ortalamalarının bir seviyenin altına düşmesi ile daha iyi yaşam koşulları ve yiyecek kaynakları için bulundukları yerden daha sıcak iklime sahip olan yerlere göç etmeye başlar. Kışın yiyecek bulmada yaşanılan sorunlar, soğuk hava koşulları ve günlerin oldukça kısa oluşu kuşların toplu göçünü de beraberinde getirir.


Göçmen kuşlar, yüzlerce veya binlerce mil uçmak için ve her yıl bir döngü şeklinde yaptıkları bu toplu göç nedeni ile çok önceden önemli olan bazı hazırlıklar yapar. Oldukça uzun süren bu göç yolculuğu için sarf edecekleri enerji için önceden önemli miktarda yağ depolar. Göç, kuşların yön bulma, beslenme özelliklerini de ön plana çıkarır.


Sonbaharda havaların soğuması ile birlikte güney yarımküreye göç eden kuşlar ilkbahar mevsimiyle birlikte kuzey yarımkürede havaların ısınması ve günlerin uzamasıyla tekrar kuzeye göç edip sonbaharda terk ettikleri bölgeye döner. Böylece hem soğuk havanın yol açtığı olumsuz durumlardan kurtulma imkânı bulur hem de yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan temel besinlere ulaşırlar. Göçmen kuşlar, ayrıca kuzey yarımkürede günlerin uzaması ile birlikte yiyecek bulmak için daha uzun bir zaman dilimine kavuşmuş olur.

Ayrıca bakınız

Biyolojik Silah Nedir? Biyolojik Silahın Tarihçesi

Dünyanın En İlginç Bilgileri

Dünyanın 7 Harikası

Dünyanın Enleri

Hangi Ülkenin Neyi Meşhur?

Dünya Tarihindeki En Büyük Salgınlar

Hangi İlin Nesi Meşhur

Türkiye'de Enler ve İlkler

Dünyada En Çok Konuşulan Diller Hangileridir?

Kelebek Etkisi Nedir? Örnekler

Pazartesi Sendromu Nedir?

Renklerin Anlamları

Türkiye'de Kışın Gezilmesi Gereken Yerler

Eyfel Kulesi

Tac Mahal

Balık Türleri

Göçmen Kuşlar Neden Göç Eder?

Altın Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Ülkelerin Para Birimleri

Kan Grubuna Göre Karakter Özellikleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder