Halit Fahri Ozansoy (1891-1971)

halit fahri ozansoy

Türk şair, gazeteci, oyun yazarı ve öğretmen kimlikleriyle ön plana çıkan Halit Fahri Ozansoy, 12 Temmuz 1891'de İstanbul'da doğdu. Babası Mehmet Fahri Paşa, annesi Zehra Hanım'dır. Ozansoy, annesini genç yaşta kaybetti.

Halit Fahri Ozansoy, ilköğrenimini mahalle mekteplerinde okuduktan Sonra Bakırköy Rüştiyesini bitirdi. Sonra Mekteb-i Sultanide okumaya başladı. Mekteb-i Sultanide yatılı okumaya başladığında okulun müdürü olan Tevfik Fikret sayesinde edebiyata ilgi duydu.

Yazın hayatına aruz ölçüsüyle başladı. İlk şiiri "Mazideki Aşk İçin Sana" 1912 yılında "Rübab" dergisinde yayımlandı. "Rüya" adlı şiir kitabı da aynı yıl yayımlandı. Çanakkale Cephesini ziyareti sırasındaki izlenimlerini "Cenk Duyguları" adıyla kitaplaştırdı. 1916'da yazdığı "Baykuş" adlı manzum piyesi ile tanındı. Aynı yıl Muğla Lisesi'ne edebiyat öğretmeni olarak atandı. Muğla ve Konya'da birer yıl öğretmenlik yaptıktan sonra İstanbul'a öğretmen olarak atandı ve kırk yıl boyunca burada öğretmenlik yaptı.

Halit Fahri Ozansoy, 1917'de Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin gibi Türkçülerin etkisiyle hece ölçüsüyle şiirler yazdı. Bu şiirlerini daha çok "Mecmua" dergisinde yayımladı. "Cenk Duyguları" kitabını yayımladıktan sonra tekrar aruza yönelen Ozansoy, şiir yazmaya bir müddet ara verdi. 1920'de Yeni Mecmua'da "Aruza Veda" başlıklı şiirini yayımlayarak Beş Hececiler arasındaki yerini aldı.

Halit Fahri Ozansoy, 1926'da Servet-i Fünun dergisinin yazı işleri müdürü oldu. Derginin sahibi Ahmet İhsan Bey'in vefat etmesiyle kendisi de istifa etti. "Son Posta" adındaki gazetede 1937'de haftalık yazılar yazmaya başlayıp 1951'e kadar bunu sürdürdü. 1956'da yaş haddinden öğretmenlikten emekli olan Ozansoy, sonraki yıllarda gazeteciliğe ağırlık verdi.

Halit Fahri Ozansoy, 23 Şubat 1971'de İstanbul'da kalp krizi nedeniyle öldü. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

 

Edebi Kişiliği

  • Edebiyatımızda "Beş Hececiler" olarak ünlenen kişilerden biridir.
  • Başta şiir olmak üzere tiyatro ve roman türünde pek çok eser vermiş bir edebiyatçı ve kültür adamıdır.
  • İlk şiirleri Rübab dergisinde çıkar. Sonra "Nedim" dergisini çıkarır. Bu şiirlerinde dil ve duyuş açısından Fecr-i Ati şiirlerinin tesirinde kalır.
  • "Aruza Veda" şiiri sanat hayatında bir dönüm noktası olur. Bu şiirinden sonra hece ile oluşturduğu şiirlerini yayımlayarak Beş Hececiler'e dâhil olur.
  • Özlem, ölüm, yalnızlık ve sevgi temalarını işleyen pastoral ve lirik şiirleri bulunur.
  • "Hüzün" ve "melankoli" gibi bireysel duygularla egzotik sahnelere şiirlerinde yer verir. Bunun için "Melankoli Şairi" olarak tanınır. 
  • "Cenk Duyguları" adlı eserinde kahramanlık şiirleri yer alır.


Eserleri


Şiir

Rüya

Cenk Duyguları

Efsaneler

Bulutlara Yakın

Sulara Dalan Gözler

Sonsuz Gecelerin Ötesinde

Roman

Sulara Giden Köprü

Âşıklar Yolunun Yolcuları

Oyun

Baykuş

Nedim

On Yılın Destanı

Anı

Edebiyatçılar Çevremde

Eski İstanbul Ramazanları

 
Ayrıca bakınız



Beş Hececiler


Milli Edebiyat Döneminin Bağımsız Sanatçıları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder