Oscar Wilde (1859-1900)

oscar wilde
16 Ekim 1854'te İrlanda'nın Dublin kentinde dünyaya gelir. Babası William Wilde, bir yazardır. Annesi de milliyetçi fikirleriyle öne çıkan bir gazetecidir. 

Oscar Wilde, dokuz yaşına kadar evde eğitim görür. Sonrasında Portora Kraliyet okuluna kaydolur. Mezuniyetiyle birlikte Trinity College'de öğrenimine devam eden Oscar Wilde, üniversite eğitimini de Oxford'daki Magdalen College'de görür.

1878'de Oxford'da okuduğu yıllarda Ravenna şiiriyle Newdigate Ödülü'nü kazanır. 1884 yılında Constance Lloyd'la evlenir. İki çocuk sahibi olur. 1878 yılından sonra altı yıl Paris, Londra ve ABD'de bulunur.

Oscar Wilde, yaşamı süresince çoğunlukla Sosyalizmi destekledi. Özgürlükçü özellikleriyle de ön plana çıktı.

Genç yaşlarda ince zekâsı ve radikal görüşleriyle büyük bir ün kazanan Oscar Wilde, 1889 yılından sonra kendini edebiyatta verir. Oscar Wilde kısa öyküler yazmışsa da daha çok roman, şiir ve tiyatro türündeki eserleriyle tanınır.

İğneli üslubuyla İngiliz edebiyatının en başarılı ve verimli yazarları arasına girer. "Doksanlar" olarak bilinen kuşağın sözcüsü olur. Şiirlerinde Fransız sembolist şairlerin etkisinde kalır. Aristokrat bir yaşam tarzına sahip olması kraliyet ailesi başta olmak üzere seçkin bir çevre edinmesini sağlar.

1891'de kitap olarak yayımladığı "Dorian Gray'ın Portresi" Oscar Wilde'nin ilk ve tek romanı olarak ön plana çıkar. Eser, özellikle içerdiği eşcinsel imalarla büyük bir gürültü koparır.

Bir davadan dolayı ahlaksızlıktan suçlu bulununca sanatında büyük bir düşüş olur. Oscar Wilde, büyük bir yoksulluk içinde ve yakalandığı menenjit hastalığından 30 Kasım 1900'de Fransa'nın başkenti Paris'te ölür.


En Önemli Eserleri 

Dorian Gray'ın Portresi (roman)

Ayrıca bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder