Bernard Shaw (1856-1950)

bernard shaw
Asıl adı George Bernard Shaw'dır. 26 Temmuz 1856'da İrlanda'nın Dublin kentinde bir tüccarın oğlu olarak dünyaya gelir. 1876'da İngiltere'ye giden Bernard Shaw, Edison Telephone Company'de kısa bir süre çalışır. Ömrü boyunca resmi eğitime hep karşı çıkar. Düzgün bir yaşantısı olan Bernard Shaw, sigaradan bir ömür boyu uzak kalmayı başarır. Shaw, vejetaryen biri olarak da bilinir.

1880'de Marks'a ilgi duymaya başlayan Shaw, 1884'te aleni bir şekilde kendini sosyalist ilan eder. Bundan sonra Sosyalizm ve kadın haklarını savunmakla öne çıkar.

Oyun türündeki eserleriyle ön plana çıkan İrlandalı yazar Shaw, hem Oscar hem de Nobel ödülü kazanmış tek yazardır. Tiyatro eleştirmenliği de yapan yazar altmıştan fazla oyuna imza atar. Oyunları Amerika ve Almanya'da başarıyı yakalar. Bernard Shaw, sanatını icra ettiği ilk yıllarda beş roman yazmış olsa da bunlarda başarıyı yakalayamaz. 1901'de yayımlanan "Şeytanın Çocukları" melodramıyla edebiyatta asıl başarısını yakalar.

Oyunlarında daha çok mizahselliği ile öne çıkar. Tiyatro sahnesi, onun döneminde siyaset ve politikanın tartışıldığı bir yer haline gelir. Bernard Shaw, ömrünün son nefesine kadar oyunlar yazmaya devam etse de ilk oyunlardaki başarısını bir türlü yakalayamaz. Oyunlarında dikkat çeken en önemli özellik çok uzun ön sözlerin olmasıdır. Öyle ki ön sözler çoğunlukla oyunun kendisinden daha uzundur.

Bernard Shaw, bir ağaçtan düşmenin sonunda ağır yaralanır, birkaç gün sonra 2 Kasım 1950'de 94 yaşındayken İngiltere'nin Hertfordshire kentinde hayata veda eder.

 

En Önemli Eserleri

Candida (oyun) 

Ermiş Jean (oyun) 

Sezar ve Kleopartra (oyun)

Ayrıca bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder