Jonathan Swift (1667-1745)

jonathan swift

30 Kasım 1667'de İrlanda'nın Dublin kentinde dünyaya gelir. Fakir bir anne ve babanın çocuğu olan Jonathan Swift, yaşamı sevmeyen hatta yaşamdan nefret eden bir kişiliğe sahiptir. İlkokul öğreniminden sonra 1689'da Trinity College'yi bitirip İngiltere'ye gider. Jonathan Swift'in hayatında William Temple önemli bir kişi olarak yer alır. Oxford Üniversitesi eğitimi ile sanatsal ve sosyal açıdan iyi bir çevre edinmesinde Temple'nin büyük etkisi olur.

Jonathan Swift, sonraki zamanlarda bir süreliğine Dublin'e gidip Lord Berkeley'in yanında çalışır. 1700'lü yıllarda tanınan bir yazar haline gelir. Kilise ve dine olan bağlılığından olsa gerek Jonathan Swift, muhafazakâr Tory partisini destekler. Partinin güç kaybetmesiyle 1714 yılından 1745 yılına kadar İrlanda'nın sorunları üzerinde çalışır.

Jonathan Swift, İngiliz edebiyatının en ünlü hiciv yazarı kabul edilir. Din, siyaset ve edebiyat alanlarında giriştiği polemikler İngiliz edebiyatında büyük yankı uyandırır. Peş peşe yayımlanan eserleri büyük ilgi görür. Özellikle parlak zekâsıyla büyük hayranlık uyandırır.

İrlandalı şair, yazar ve siyasetçi Jonathan Swift, İrlanda'nın sorunlarıyla ilgili çeşitli yazılar yazar. İngilizlerin baskıcı politikalarını siyasi broşürlerle eleştirir. Bu çalışmalarıyla İrlanda'da ulusal kahraman ilan edilir.

1726'da İngiltere'de kendisinin en önemli eseri olan "Gulliver'in Gezileri" romanını yayımlar. Dünya çocuk edebiyatının en ünlü eserleri arasında yer alan "Gulliver'in Gezileri" ilk bakışta hayal ürünü, eğlendirici gibi görünse de gerçekte de eserde İngiltere'nin siyaset hayatına eleştiri söz konusudur. Eser, sosyal hiciv özelliği taşır. Bu eserle jonathan Swift, ismini ölümsüz yazarlar arasına yazar.

Ömrünün sonlarında tembelliği artan Swift aklını oynatıp 19 Ekim 1745'te İrlanda'nın Dublin kentinde bir tımarhanede can verir.

 

En Önemli Eserleri   

Gulliver'in Gezileri (roman)

Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder