James Joyce (1882-1941)

james joyce
James Joyce, 2 Şubat 1882'de İrlanda'nın Dublin kentinde dünyaya gelir. İlk eğitimini Cizvit okullarında görür. Clongo Wood College'de bir süre öğrenim gören James Joyce, maddi imkânsızlıklardan bu okuldan ayrılır.

Üniversite eğitimini modern diller ve felsefe üzerine yapar. Ünlü yazar Henrik İbsen'e merakı da bu yıllara rastlar. 1902'de Paris'e gider fakat annesinin önemli rahatsızlığı nedeniyle bir yıl aradan sonra yeniden İrlanda'ya döner. 1906'da Roma'ya gittiyse de orada sıkılıp 1907'de Trieste'ye döner.

Şair, roman ve öykü yazarı olan James Joyce, klasik romanın esaslarını bir tarafa bırakarak modern romanın örneklerini verir. Getirdiği anlatım teknikleriyle 20. yüzyıl edebiyatını derinden etkiler. Eserlerinde kronolojik zaman akımını değil insanın bilinçaltının belirlediği zaman akımını esas alır.

"Dublinliler" eserini İngiltere'de 1914'te; "Sürgünler" adlı tiyatro yapıtını da 1916'da yayımlar. 1916'da ailesiyle birlikte Zürih'e gider. Burada çok büyük bir yoksulluk içinde hayatlarına devam ederler. Zürih'te bulunduğu süre içerisinde ona sanat hayatının en büyük ününü kazandıracak eseri olan "Ulysses" romanı üzerinde çalışır. Roman, ilkin bir Amerikan dergisinde parça parça yayımlanır. Kitap olarak basımı da 1922'de Paris'te gerçekleşir. Bu eserle James Joyce, büyük bir şöhrete kavuşur.

Dünya edebiyat tarihi için de çok büyük bir öneme sahip olan bu eserde Homeros'un Odysseia destanı çerçevesinde Dublin'de geçen 24 saat anlatılır. Tek bir gün üzerinden oluşan ve kurgusuyla büyük ses getiren Ulysses, dünyanın birçok diline çevrilir. Eserde yepyeni teknikler kullanılır. İlk baskısında birden fazla dizgi hatası yer aldığı için eser, 1984 yılında aslına uygun şekilde yeniden basılır. Eserin Türkçeye çevirisi Nevzat Erkmen tarafından gerçekleştirilir.

1931 tarihinde yani 49 yaşındayken evlenen James Joyce1941 yılında İsviçre'nin Zürih şehrinde hayata gözlerini yumar.

 

En Önemli Eserleri 

Ulysses (roman)

Dublinliler (hikâye)

Sürgünler

Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder