John Milton (1608-1674)

john milton

John Milton, 9 Aralık 1608'de Londra'da, John isminde bir bestecinin oğlu olarak dünyaya gelir. Annesi Sarah Jeffrey oldukça dindar bir kadın olarak bilinir. Milton, oldukça zengin bir ailenin çocuğudur.

12 yaşında ortaokul öğrenimine başlar. İngilizceye en çok kelime kazandıran kişi olan Milton, çocuk denilen yaşta Fransızca, İtalyanca, Latince, Yunanca ve İbranice öğrenir. Sonrasında girdiği Cambridge Üniversitesinde 7 yıl boyunca edebiyat okur.

Bir köy evinde sıkıntısız geçirdiği zamanlarında en güzel şiirlerini kaleme alır. İlk evliliğinde mutsuz olan Milton, üç kez daha evlenir. John Milton, bu serüvenlerden dolayı boşanma üzerine nesirler kaleme alır.

John Milton, hem şairlik hem de yazarlık kimliğiyle ön plana çıkar. İngiliz edebiyatının en önemli şairlerinden biri olarak kabul edilir. Şiirlerinde oldukça güçlü bir söyleyiş dikkat çeker.

Sürekli olarak çalışan biri olan John Milton bu yüzden gözlerini bozar. 1651'de görme kaybı yaşar ve sonrasında tamamen kör olur. Körlük, Milton'un sözel yeteneğinin gelişmesine neden olur. Şiir yazmaktan vazgeçmeyen Milton, bu esnada şiirlerini kızlarına yazdırır. Borges, bir dersinde Milton için şunları kaleme alır. "O gözlerini feda ettiğinde bir şair olma isteğini yerine getirme konusunda daha başarılı olmuştur."

John Milton'un tanınmasında şüphesiz ki yazdığı "Kaybolmuş Cennet" isimli lirik şiiri etkili olur. Tevrat'tan konusunu alan "Kaybolmuş Cennet" adlı yapma destanı ona büyük ün kazandırır. Kaybolmuş Cennet, epik bir şiir olarak kaleme alınır. Şiirde, Şeytan'ın Âdem ile Havva'yı kandırması sonucu Âdem ile Havva'nın cennetten çıkarılışını konu edinir. Kafiyesiz olarak yazılan ve Musevi-Hristiyan anlayışındaki insanın düşüşünün esas alındığı eserle John Milton, ismini ölümsüz kişiler arasına yazdırmayı başarır.

Klasik anlayışta bir şair olan John Milton'un, trajedi, felsefi ve komedi şiirleri de vardır. Şiirlerinin yanında sivil ve dini hakları savunan kitapçıklar da yazan Milton, 8 Kasım 1674'te 65 yaşındayken hayata veda eder. Cripplegate St Giles Kilisesinde babasının yanına defnedilir. Milton'un dişleri ve bir kısım saçının mezar hırsızları tarafından çalındığı bilinir.

 

En Önemli Eserleri      

Kaybolmuş Cennet

Ayrıca bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder