Walter Scott (1771-1832)

walter scott
15 Ağustos 1771'de İskoçya'nın Edinburgh şehrinde dünyaya gelir. Hayatının çoğu bu şehirde geçer. Eğitimini de Edinburgh'da yapan Walter Scott, burada hukuk fakültesi okur. Halk şarkılarına büyük bir heves duyan Scott, 1803 yılında halk oyunlarıyla ilgili üç ciltlik bir inceleme yapar.

İskoç kökenli olduğu için eserleri İskoç kültürüne dayanır. 1805'ten sonra İskoç kültür ve efsanelerine dayanan şiirler kaleme alsa da dönemin ünlü iki şairi Lord Byron ve Percy Shelley'in gölgesinde kalır. Walter Scoot'a sonraki yıllarda saray tarafından "Baron ve Sir" unvanı verilir.

İngiliz edebiyatında tarihi roman türünün kurucusu sayılan Walter Scoot, folklor ve efsanelere olan bu merakını romanlarına da taşır. 1814 yılında "Waverly" romanını yayımlar. Eser, çok fazla tutulmadığı gibi dönemin şartları içerisinde çok fazla ses de getirmez. Waverly romanlarından olan "Kara Şövalye" ile büyük yankı uyandırır ve İngiltere tarihine geçer.

Walter Scoot, çoğu kişinin ancak ölümünden sonra sahip olduğu şöhrete hayattayken sahip olur. Eserleri halk tarafından sevildiği için çok fazla okuyucuyla buluşur. Yanlış hesap ve yatırımlarla büyük bir borca giren Walter Scoot, hayatın son anlarında bu borçtan kurtarmayı başarır fakat bu defa da kendisini hastalıkların pençesinde bulur.

İtalya'da tedavi gören Walter Scoot, 21 Eylül 1832'de hayata veda eder. Dünyanın birçok kıtasında okuyucusu olan bir yazar ve şair olarak klasik sanatçılar içerisinde yer alır.

 

Eserleri    

Kara Şövalye   

Waverly  

İvanhoe

Ayrıca bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder