Virginia Woolf (1882-1941)

virginia woolf

1882'de Londra'da dünyaya gelen Virginia Woolf, tanınmış, sanatsever, editör bir yazar olan Sir Leslie Stephen'in kızıdır. Woolf, çok küçük yaşlarda yazar olmaya karar verir. Kalabalık bir ailede babasının kütüphanesinde büyür. Sürekli olarak babasının kütüphanesine girip kendisini yetiştirir. 1895'te bir gazete aracılığıyla kısa öykülerini yayınlatma imkânı bulur.

1912'de Leonard Woolf ile evlenen Woolf, böylece düzensizlikler içindeki hayatını bir düzene sokar. Eşinden yazılarını yayımlatması için büyük destek görür. Eşi, Virginia Woolf için bir basımevi kurarak bu desteği sağlar. Eşcinsel olan Virginia Woolf, bu özelliğini eserlerine de yer yer yansıtır.

Virginia Woolf, 1905 yılından itibaren yazmaya başlar. İngiliz edebiyatında önemli bir roman, deneme yazarı, yayımcı ve eleştirmen olan Virginia Woolf, eserlerinde bilinçaltı tekniğine başvurur.

Modernizm ve postmodernizmin en önemli ve başarılı romancısı olarak kabul edilir. Roman türünün gelişimine büyük katkıda bulunur. Yalnızlık, acı veren durumlar eserlerinde ağırlıkla işlenen konular arasında yer alır. Kitapları dünyanın birçok diline çevrilir.

"Dışa Yolculuk", ilk sanat yapıtı olarak kabul edilir. Annesinin ölümü yenmesiyle ilgili olan bu kitap sanat dünyasında oldukça etkili olur.

1920'de "Gece ve Gündüz" ismindeki ikinci romanını yayımlar. Woolf, bu romanı gerçekçi bir üslupla kaleme alır. Roman, gerçek yer tasvirleri ve betimlemelerle dönemin havasını yansıtır. Sonraki eserlerini müjdeleyen bir eser olarak öne çıkar. I. Dünya Savaşı öncesi Londra'sında geçen eserde Woolf, devrin fikriyatını ve ruh dünyasını mizahi ve cana yakın bir dille anlatır.

"Dalgalar", Woolf'un bir diğer önemli eseridir. Çok farklı özellikler içeren bir eserdir. Woolf, bu eserini bütün yazınsal türlerden farklı yazmak ister. Eser, hem şiir olacak hem düzyazıyla kaleme alınacak hem roman hem de tiyatro olacaktı. Eserde, üç kadınla üç erkeğin çocukluk döneminden yaşlılık dönemine kadarki hayatları anlatılır. Yine eserde dış dünya nesnel haliyle değil kişilerin iç dünyalarına nüfuz ettiği kadar yer alır. Gerçekçi roman geleneğinden tam bir kopuşu yansıtan "Dalgalar" eserinde Woolf, bir olay örgüsüne değil bir ritme uyarak eseri oluşturma yoluna gider.

Virginia Woolf, "Perde Arkası" romanından sonra müthiş bir stres ve bunun doğurduğu korkuyla bunalıma girer. Bu olumsuz duruma daha fazla dayanamayarak 1941'de geride iki mektup bırakarak İngiltere'nin Sussex kentinde intihar ederek hayatına son verir.

 

Eserleri    

Jakop'un Odası         

Perde Arkası         

Deniz Feneri        

Dalgalar ve Yıllar


Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder