Euripides

euripides
MÖ 480'de Yunanistan'ın Salamis kentinde doğan Euripides, eski Yunan edebiyatında Eshilos ve Sophokles'ten sonra üçüncü büyük tragedya yazarıdır. İlkin resim üzerine çalışmış 25 yaşında tragedya ve şiire yönelmeye başlayınca resmi bırakmıştır. Trajediye olduğu kadar felsefeye de ilgi duyan bir yazardır.

Euripides, tiyatro türüne konu, dekor ve sahne düzeni bakımından yenilikler getirmiştir. Eserlerinde kadın rollerine önem vermiş; aşk ve insan-tanrı mücadelesi yerine insanın kendi kendisiyle mücadele etmesini konu edinmiştir. Oyunlarında zaman zaman insanları tedirgin edip kızdırmış olan Euripides, sürekli kadın düşmanı olmakla suçlanmıştır.

Tragedyalarında yalın ve akıcı bir dil ve anlatımla izleyicisiyle buluşur. Sahnelerdeki başarısı ile oyunlarının üstün şiirsel özelliklere sahip olması Euripides'e büyük ün kazandırır. Geçmişte çok büyük bilinen tanrıların aslında nasıl hileye başvurduklarını açık açıkgözler önüne serer. Nitekim tanrılara saygısızlık ettiği düşünülerek Aristophanes başta olmak üzere komedi yazarları ve Yunan halkının saldırılarına maruz kalarak Atina'yı terk etmek zorunda kalıp Makedonya'ya sığınır.

Toplumdan uzak, ağırbaşlı bir sanatçı olarak da bilinir. Toplumdan uzak kalması onun geçimsiz, kuşkucu biri olarak tanınmasına neden olur. Oyunlarına gerçek karakterleri sokması ona farklı bir ün kazandırır. Bu konuda oldukça realist davranan Euripides'in seçtiği kahramanlar; hırsları, zaafları ve korkularıyla gerçek birer insanı andırır. Kahramanlarının çoğunu acı çeken kadınlar oluşturur. Euripides'ten önce tragedya kahramanları tanrılar, krallar ve titanlardı. Olağanüstülük içeren düşünceler yerine olağan düşünceleri işler.

Tiyatrolarında yeni fikirleri işleyen Euripides'in 90 civarında tragedyası olduğu bilinmesine rağmen günümüze sadece 18 tanesi ulaşabilmiştir.

 

Eserleri

Alkestis

Helene

Medeia

Elektra

Herakles

İphigenia

Ayrıca bakınız 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder