Eshilos (Aiskhylos)

aiskhylos

Eleusis'te doğan Aiskylos, soylu bir ailenin çocuğudur. Sadece bir yazar olmayan Eshilos (Aiskhylos) yaşadığı devrin etkin düşünürlerindendi.

MÖ 5. yüzyılda yaşamış olan sanatçı eski Yunan'da en büyük tragedya yazarıdır. Trajedi yazmaya genç yaşta gördüğü bir rüya üzerine başlamıştır.

Tragedyalarında yerleşik düzeni, gelenekleri ve toplum ahlakını savunan Aiskhylos, koro yerine diyalogu ön plana çıkarmıştır. Tanrıların belirleyici gücünü önemsemiş, tanrılara isyan edenlerin cezalandırılması gerektiği tezini savunmuştur.

Doksan civarında oyun yazmasına karşın sadece yedi tanesi elimize ulaşmıştır. Yarışmalarda kazandığı ödüllerle isminden sürekli bahsettirmiştir.

Eserlerinde koroyu önemsemiştir. Aiskhylos'un yaşadığı dönem politik şahsiyetlerin dönemi olmuştur. Miltiades, Isthenes, Kimon, Perikles Bu şahsiyetlerin başında gelir.

Toplumdaki dini ve ahlaki konuları dile getiren Aiskhylos'un ağdalı bir dil ve anlatımı vardır. 

Yunan tiyatro eserlerinden günümüze ulaşan tek üçleme olan "Agamemnon"un yazarıdır. Yine eserlerinden günümüze kalmış 7 trajediden biri olan "Zincire Vurulmuş Prometheus" Aiskhylos'un diğer önemli bir yapıtıdır.

 

Eserleri

Zincire Vurulmuş Prometheus

Persler

Yalvaran Kızlar 

Agamemnon


Ayrıca bakınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder