Homeros

homeros

Antik Çağ'da MÖ 9. yüzyılda yaşamış İyonyalı bir ozandır. İzmir'de ya da Sakız Adası'nda yaşadığı sanılan Homeros'un hayatı hakkında çok az bilgi mevcuttur. Görme özürlü olduğu tahmin edilen Homeros'un yöre yöre dolaşıp şiir okuyarak ekmeğini kazandığı söylenir.

Dünya edebiyatının en büyük destan şairi olarak bilinir.  "İlyada ve Odysseia" destanlarının derleyicisidir. İlyada destanında Yunanlılar'ın Truvalılarla 10 yıl savaşıp sonunda galip gelmelerini, Odysseia destanında ise Truva'nın yıkılışından sonra İthaka Adası'nın kralı olan Odysseus'un 10 yıl süren Troya Savaşı dönüşünde yaşadıklarını anlatır.

Homeros'un yalın bir dille yazdığı "İlyada ve Odysseia" destanları Yunan edebiyatı ve mitolojisini derinden etkilemiştir. Birçok Batılı yazar eserlerini oluştururken Homeros'un bu eserlerinden etkilenmiştir. Bu destanlar o kadar önemliydi ki Yunan halkı bunları ezbere bilirdi. Tıp, askerlik, teknoloji, hukuk gibi bilgilerin kaynağı tamamen bu destanlardır. Bu eserlerde eski Yunanlıların gelenek ve görenekleri, felsefi ve dini inançları ve Çanakkale'nin tarihi coğrafyası hakkında önemli bilgiler yer alır.

 

Eserleri

İlyada ve Odysseia (destan)

Ayrıca Bakınız 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder