Goethe

Goethe

1749'de Franfurt'ta -bugün Goethe evi olarak isimlendirilen yerde- doğan Goethe 1832'de Weimar'da vefat eder. Maddi sıkıntılarla boğuşmayan Goethe, ailesi sayesinde rahat bir ömür sürer.

Ailesinin teşvik etmesiyle çok iyi bir eğitim alır. 38 yaşındayken Catherina Elisabeth ile evlenir ve ondan dört çocuğu olur. Babası ve annesinin Goethe'nin tanınan biri haline gelmesinde çok büyük etkileri olur.

Goethe, şair, oyun yazarı, hikâye, doğa filozofu, diplomat ve devlet memurluğu gibi çok yönlü bir sanatçıdır. Mektup türünde de önemli eserlere imza atar.

Goethe sadece eserleriyle değil örnek bir yaşantıya sahip birisi olarak da bilinir. Alman edebiyatının zirvesinde olan Goethe, dünya edebiyatının da en büyük sanatçılarından birisi olarak kabul edilir.

Romantizmin en önemli temsilcilerinden olan Goethe eserleriyle dünya edebiyatını etkilemiş bir sanatçıdır. Kendisi de Shakespeare, Schiller ve İranlı şair Hafız'dan etkilenmiştir.

Şiir anlayışını: "Dünya o kadar büyük ve zengin ki, yaşam da öylesine çeşitli ki insan her zaman bunlardan şiir çıkarma fırsatı bulabilir. Ama her şiirin bir durumdan doğması gerekir, yani şiirin maddesi gerçek olmalıdır. Hiçbir şey üzerine dayanmayan bir şiirin iyi olacağını sanmıyorum." şeklinde izah eder. Goethe, serbest ölçülü şiiri belirli kalıplardan uzak kalarak dünya edebiyatına kazandıran kişidir. Felsefi şiirler de kaleme alan Goethe hayat felsefesini "Faust" adlı dramında dile getirir.

Sanat dünyasında "Genç Werther'in Acıları" romanı büyük yankı uyandırır. Bu roman onun gençlik döneminin eseridir. Goethe, hastalıklar ve sıkıntılarla geçen bu gençlik yıllarında özellikle geceleri mezarlıklara, insana korku veren yerlere gitmeyi adeta bir alışkanlık haline getirmiştir. Melankoli içeren bu eseri Goethe'ye Avrupa'da büyük bir ün kazandırmıştır.

Roman alanında "William Meister'in Çıraklık Yılları"; şiirde ise "Baladlar" en önemli yapıtlarıdır. Bu dönem sanat hayatında daha çok oyunlar ön plana çıkar. İranlı şair Hafız'ın gazellerinden etkilenerek "Doğu- Batı Divanı"nı yazmıştır. Şairin kendisinin yaşam felsefesini ortaya koyduğu "Faust" kuşkusuz en önemli eseridir.

 

En Önemli Eserleri

Romanları: Wilhelm Meister'in Çıraklık Yılları, Genç Werther'in Acıları, Gönül Yakınlıkları 

Oyunları: Faust, Stella, Egmont, Clavio, Pandora.

Şiirleri: Doğu-Batı Divanı, Baladlar, Toplum Türküleri, Sevgi Üçlemesi.

Anıları: Fransa Seferi, İtalya Yolculuğu.

Ayrıca bakınız 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder