Aisopos (Ezop)

aisopos (ezop) MÖ 7. yüzyılda yaşadığı sanılmaktadır. Eski bir Yunan masalcı olan Aisopos, daha çok Ezop diye bilinir. Hayatı hakkında kesin bilgilere ulaşılamayan Aisopos'un (Ezop) Mısır'da, Sisam Adası'nda ya da Trakya'da doğduğu tahmin edilir.

Frigyalı bir köle olduğu azat edildikten sonra Doğu'ya yolculuğa çıktığı ve burada bir cinayete kurban gittiği rivayet edilir. Yine Emirdağ yakınlarındaki Amorium kentinde doğup büyüdüğü de söylenir.

Aisopos (Ezop), fabl türünün ustası kabul edilir. Hayvan masalları olan bu fabllar ile ibret ve ahlak dersi verir. Kahramanlarını hayvanların oluşturduğu bu masallarda çıkarılacak ders en sonunda öğüt olarak söylenir. Hem didaktik hem de dramatik bir tür olan fabl türü Aisopos'u ölümsüz sanatçılar arasına sokar.

İnsanları eğlendirmek, onların hoşça vakit geçirmesini sağlamak için eserlerini kaleme alan Aisopos'un en önemli fablları da "Tilki ile Üzümler" ve "Çoban ile Kurt"tur. Fabllarda oldukça sade bir dil kullanmıştır.

Aisopos'un masalları, Türkçeye "Ezop Masalları" adıyla tercüme edilmiştir. Önceleri edebi türler içerisinde kabul edilmeyen fabllar, kendisinden sonra gelen sanatçıları özellikle de Fransız şair La Fontaine üzerinde ciddi etkiler bırakmıştır. Bu etkiyle La Fontaine de dünya edebiyatına fabl türünde ölümsüz eserler kazandırmıştır.

 

Eserleri 

Ezop Masalları (fabl)

Ayrıca bakınız 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder