Albert Camus (1913-1960)

albert camus

7 Kasım 1913'te Cezayir Mondovi'de fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. 1914'te babasını kaybeder. Albert Camus'u yetiştirmek annesine düşer. Camus, 1918'de ilkokula, 10 yaşına geldiği zaman da liseye gider. Sonrasında Cezayir Üniversitesinde öğrenim görür. 1934'te morfin bağımlısı Simone Hie ile evlenir. Simone Hie'den dolayı bu evlilikleri uzun sürmez. 1940'ta bir daha evlenir.

Albert Camus, roman dışında oyun yazarlığına da özel bir ilgi duyar. Tiyatroya olan bu sevgisi ömrünün sonuna dek sürer. Ne var ki oyunları çok fazla ilgi uyandırmaz.

Çok genç denilebilecek bir yaşta 44 yaşında Nobel Edebiyat Ödülü kazanan Albert Camus, savaş sonrasında insanların içine düştüğü yabancılaşma ve hayal kırıklığını bütün boyutlarıyla yansıtır. Liberal bir insancıllığın ana hatlarına eserlerinde değinir. Toplumu değiştirmek, kötülükleri yok etmek, dünyanın anlamsızlığına başkaldırmak konularını eserlerinde işler.

Önemli romanlarından olan "Veba"da simgesel bir öykü söz konusudur. Eser, bir başkaldırı romanı olarak da bilinir. Eserde, salgın bir hastalığı yenmeye çalışan kişileri konu edinir. Eserdeki roman kahramanları başaramayacaklarını bildikleri halde büyük bir şevkle mücadelesini sürdürürler.

Albert Camus'un bilinen diğer önemli bir özelliği de kaleciliğidir. Cezayir Üniversitesinde genç takımın kaleciliğini yapar. Futbola tutkuyla bağlı olan Albert Camus, vereme yakalandıktan sonra futbolu bırakmak zorunda kalır.

20. yüzyıl Fransız edebiyatının güçlü yazarlarındandır. Varoluşçuluk ile ilgilenir. Albert Camus, daha çok "saçma" kavramını irdeler. Ona göre insanın içinde yaşadığı evren saçma ve mantıksızdır. Bundan yola çıkan Camus, insan hayatını da saçma bulur. Hayatın hiçbir şeye değmediğini savunmuş insanın yapacağı en önemli şeyin hayatını yaşamak olacağını dile getirmiştir.

Albert Camus, filozof kimliğiyle de ön plana çıkar. Camus "absürt" fikrini "Yabancı" ve "Veba" romanlarında işler. (Absürdizm, saçma, uyumsuzluk felsefesi anlamına gelir.)

 

En Önemli Eserleri

Yabancı (roman)

Veba (roman)

Yanlışlık (oyun)

Caligula (oyun)


Ayrıca bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder