Jules Verne (1826-1905)

jules verne

8 Şubat 1828'de Fransa'nın Nantes şehrinde oldukça zengin bir avukat olan Pierre Verne'nin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelir. Paris'te hukuk okuyup oradan mezun olur. Jules Verne, Paris'te bulunduğu sürede edebiyat çevresi ile tanışma fırsatı yakalar. Bundan sonra büyük bir şevkle durup dinlenmeden okumaya koyulur. 1857'de dul bir kadın olan Honorine de Viana More ile evlenir.

Jules Verne, yazarlığa tiyatro oyunları yazarak başlar. İlk oyunlarında Victor Hugo ve Alexandre Dumas gibi yazarların etkisi altında kalır. Sonrasında Amerikalı ünlü yazar Edgar Allan Poe'nin eserlerini okumaya başlar. Büyük bir hayranlık beslediği Poe'nin etkisinde yazılar kaleme alır.

Seyahate tutku derecesinde meraklı olan Jules Verne, 1859'da yurt dışı seyahatlerine başlar. 1867'de kardeşi Paul ile Amerika kıtasına seyahat eder. Gezide vaktinin çoğunu gemide geçirir. Bu seyahat "Denizler Altında Yirmi Bin Fersah" ve "Yüzen Şehir" romanlarına alt yapı oluşturur. Jules Verne'nin bir yat satın almasından sonra hayatı tıpkı daha önce yazdığı kitaplar gibi maceralarla iç içe bir yaşama dönüşür. Bu yatla birçok yeri dolaşması eserlerinin içeriğinde ciddi etki oluşturur.

Jules Verne'nin bilinen bir diğer özelliği de brokerliği yani borsaya olan ilgisidir. Bu işle meşgul olduğu zamanlarda bile bilimsel yayın okumaktan geri durmayarak astronomi, coğrafya gibi alanlarla ilgilenir. Avrupalılar için büyük bir sır olan Afrika hakkında balonla yapılan bir yolculukla ilgili kitap yazmayı düşünür. "Balonla Beş Hafta" isimli romanını bilimsel buluşu temel alan ve hayal ürünü bir hikâye olan yeni bir roman türü olarak yazar. Bu eser sonraki yapıtları için de bir temel oluşturur. Eseri, 1863'te ünlü yayıncı Hetzel tarafından yayımlanır. Böylece Jules Verne büyük bir başarıya imza atmış olur. Bu büyük başarı onun kendisini tamamen edebi çalışmalara vermeye sevk eder.

Seyahat, deniz ve maceranın bir tutku halini aldığı Jules Verne, 19. yüzyılda yazdığı bilim kurgu romanlarıyla tanınır. Hatta "bilim kurgunun babası" olarak adlandırılır. Devrindeki bilimsel buluş ve icatlardan esinlenerek düş ürünü olaylar anlatan romanlar kaleme alır. Birçok icadı önceden tahmin ettiği için "bilim falcısı" unvanı ile anılır. Hayal gücüyle en eski geçmişi, jeolojik zamanları canlandırır. 

İnsanlığın hayal bile edemediği dönemlerde "Ay'a Yolculuk" romanını kaleme alır. Denizaltının olmadığı dönemlerde kahramanlarının deniz altında dolaştığı, füze, atom bombası, tank, yüksek gerilim hatları ve helikopterler kullandıkları görülür. Eserlerinde şimdi kullanılan radyo, televizyon gibi araçlardan bahseder. Yapıtları daha çok çocuklar tarafından okunur.

Jules Verne, bütün buluşları romanlarındaki çeşitli tiplere mal eder. Mühendisler, doktorlar, gazeteciler, gibi. Bütün büyük mücadele ve olaylardan sonra iyi niyetli, menfaatini arka planda tutan roman kahramanları sayesinde maceralar iyiliğin üstün zaferiyle sonuçlanır.

Gençlik edebiyatında gerçek bir usta olan Jules Verne, geride milyonlarca kez basılan 63 roman ve 18 hikâye bırakır. Eserleri dünyanın birçok diline çevrilir ve sinemaya uyarlanır. Yarattığı kahramanlar görsel medyada adeta efsaneleşmiş kişiler olur.

"Denizler Altında Yirmi Bin Fersah", "Dünyanın Merkezine Yolculuk", "Seksen Günde Devr-i Alem" romanları ona büyük ün kazandırır.

Jules Verne, 24 Mart 1905'te 77 yaşındayken Fransa Amiens'te hayata veda eder. Amiens'te bulunan La Madeleine Mezarlığı'na defnedilir.

 

En Önemli Eserleri

Balonla Beş Hafta (roman)

Dünyanın Merkezine Yolculuk (roman)

Ay'a Yolculuk (roman)

Denizler Altında Yirmi Bin Fersah (roman)

Seksen Günde Devr-i Âlem (roman)

Kaptan Grant'ın Çocukları (roman)

Ayrıca bakınız


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder