Stephane Mallarme (1842-1898)

stephane mallarme

Stephane Mallarme, 18 Mart 1842'de Fransa'nın Paris şehrinde dünyaya gelir. Liseyi, Sens Lisesi'nde okur. Bir ara Londra'ya gitse de sonrasında tekrar Paris'e döner. Paris'te İngilizce dersleri vermeye başlar. Stephane Mallarme öğrenimini tamamladıktan sonra öğretmenlik mesleğine atılır. Öğretmenlikten emekli olur.

Modern Batı şiirinin kurucusu sayılan Stephan Mallarme, sembolizm akımının en önemli temsilcilerindendir. Eserlerinde karmaşık anlatımı savunur. "Karmaşıklık" ve "anlaşılmazlık" kavramlarını şiirin özü olarak kabul eder. Şiirin sırlarla dolu olması gerektiğini öne sürer. Sözcükleri herkesin bildiği anlamlarının dışında kullanmaya özen gösteren Stephane Mallarme, her sözcüğü bir sembol olarak düşünmüş yorum ve anlamın kişiden kişiye değişen şiir oluşturmayı amaçlamıştır. Mallarme, şiirlerinde nesneleri değil nesnelerin kişiler üzerindeki izlenimlerini anlatır.

Baudelaire ve Edgar Allen Poe'nin Stephan Mallarme üzerinde ciddi etkileri olur. Kendisi de dünya edebiyatının önemli şahsiyetleri üzerinde önemli etkiler oluşturur.

Ölümünden önce çok iddialı olduğu Hirodias'ı yazmaya niyetlenmiş eseri tamamlayamadığı için son sayfasına "İnanın, çok güzel olacaktı!" notunu düşmüştür.

Stephane Mallarme, 9 Eylül 1898'de 56 yaşında iken Fransa Valvins'te yaşamını yitirir.

 

En Önemli Eserleri

Tüm Şiirler (şiir)

Herodias (şiir)

Ayrıca bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder