Arthur Rimbaud (1854-1891)

arthur rimbaud
20 Ekim 1854'te Fransa Ardennes'te bir subayın çocuğu olarak dünyaya gelir. Babası ile annesi Rimbaud daha altı yaşındayken ayrılır. Rimbaud, bundan sonra annesinin yanında büyür. 8 yaşında Rossat Okuluna, buradan taşındıktan sonra Charleville Kolejine gider. Okulda Latin dilindeki başarısıyla ön plana çıkar. Bu esnada Gauiter, Paul Verlaine gibi şairlerin şiirleriyle tanışır. Şiire merak salan Arthur Rimbaud, ahlak ve dini kuralları yok sayıp kiliseye derin bir öfke duyar.

Arthur Rimbaud'un hayatında Paul Verlaine önemli bir yer tutar. Verlaine'nin şiirlerini okur ve onun derin etkisi altında kalır. Bohem bir hayat süren bu iki şairin içki, uyuşturucu ve ahlaksızlık adeta kaderleri haline gelir. Zamanla araları açılır. Verlaine, Arthur Rimbaud'u tabancayla yaralar ve iki yıl hapis yatmak zorunda kalır.

Sembolist şiir akımının önde gelen isimleri arasında yer alan Arthur Rimbaud, şiirlerinde burjuva sınıfı ve Katolik kilisesine eleştirilerde bulunur. Arthur Rimbaud şiiri, ileri doğru akan canlı bir ırmağa benzetir. Şiirin insanı bütün karmaşıklığıyla anlatması gerektiğini savunur. Eski ve geleneksel sanat anlayışlarına da şiddetle karşı çıkar. Maceraperestliği ile bilinen Arthur Rimbaud için tüm kapılar her zaman şiire çıkar.

1873'te ilk şiir kitabı olan "Cehennemde Bir Mevsim" şiir kitabını yayımlar. Hayatında yer alan bütün çılgınlıkları bu şiir kitabında toplar. Eserde ruhunun cehenneme inişini, sanat ve aşktaki başarısızlığını dile getirir.

Aşırı derecede morfin tüketen Arthur Rimbaud, kansere yakalanır. Kanserin vücut hücrelerine yayılmasıyla sağlık durumu iyice bozulur. Sonunda bacağı kangren olur ve kesilir. Rimbaud, 10 Kasım 1891'de 37 yaşında iken Fransa'nın Marsilya şehrinde yaşama veda eder.

 

Eserleri

Cehennemde Bir Mevsim (şiir)

Tanrısal Esinler (şiir)

Ayrıca bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder