Paul Verlaine (1844-1896)

paul verlaine

Paul Verlaine, 30 Mart 1844'te Fransa'nın Metz şehrinde dünyaya gelir. Son derece disiplinli bir subayın oğludur. Öğrenimini Paris'te yapan Verlaine, başıboş bir hayat yaşar. İçki ve uyuşturucuyla tanışır. Bu alışkanlığını ömrünün sonlarına kadar devam ettirir. Liseyi bitirdiği gibi belediyede memuriyet hayatına başlar.  

Fransız şiirinin önde gelen şairlerinden olan Paul Verlaine, sembolizm ve empresyonizm akımının büyük şairleri arasında yer alır. Şiirlerinde musiki en önemli unsur olarak öne çıkar. Hatta "Her şeyden önce müzik" sloganıyla şiirlerini oluşturur.

Doğanın yarı aydınlık görünümü, kapalı üslup ve hayal şiirlerinde önemli unsurlar olarak ön plana çıkar. Duygunun derinliğini onun kadar etkili işleyen çok az şair vardır. Şiirlerinde görüntü bütün inceliğiyle yansır. Paul Verlaine, eski sözcüklere yeni anlamlar yükler. 21 yaşındayken ilk şiirlerini yayımlar.

1871'de Rimbaud ile tanışması Paul Verlaine'nin sosyal ve sanatsal yaşamında derin izler oluşturur. Verlaine, Rimbaud'la son derece seviyesiz bir arkadaşlık dönemi geçirir. Bu dönemle birlikte sefillik, sarhoşluk, başıboşluk, serserilik, ahlaksızlık denildiğinde akla gelen isim olur. Nihayetinde bir anlaşmazlık neticesinde arkadaşı Rimbaud'a tabancayla ateş eder ve bundan ötürü iki yıl hapis cezası alır.

Paul Verlaine, 8 Ocak 1896'da 51 yaşında iken Fransa'nın Paris şehrinde hayata veda eder.

 

En Önemli Eserleri

Güzel Şarkı 


Zühal Şiirleri

Ayrıca bakınız

Fransız Edebiyatı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder