Charles Baudelaire (1821-1867)

charles baudelaireCharles Baudelaire, 9 Nisan 1821'de Fransa'nın Paris şehrinde orta rütbeli bir memurun oğlu olarak dünyaya gelir. 6 yaşındayken babasını kaybeden sanatçı mutsuz bir çocukluk evresi geçirir. İlköğrenimini disiplinsizlikten tamamlayamayan Charles Baudelaire, ailesinin hukuk okuma isteğine yanaşmayıp melankoli, serseri bohem hayatı tercih eder. Ölümüne sebep olan zührevi hastalığa da bu dönemde bu yaşam tarzıyla yakalanır.

Charles Baudelaire, 1847'de ünlü Amerikalı yazar Edgar Allen Poe'yi tanıma şansı bulur. Poe'yi kendisine çok yakın bulup onun eserleri üzerinde kafa yormaya, eserlerini çevirmeye başlar. Bunu ömrünün sonuna kadar devam ettirir.

19. yüzyıl Fransız edebiyatının en önemli şairlerinden olan Baudelaire, sembolizm akımının en önemli temsilcisi olarak bilinir. Simgeye ve imaja dayalı modern şiire ilk adımı atan kişilerden olup modern şiir üzerinde büyük etki oluşturur. Charles Baudelaire, Fransız şiir dünyasına adeta taze kan olur. Bu anlamda Hugo, Charles Baudelaire'i "şiire yeni bir ürperti getiren şair" olarak niteler.

Şiirlerinde anlamın kapalı olmasına ve şiirlerinin biçim açısından kusursuz olmasına büyük önem verir. Yalnızlık, melankoli, hüzün ve karamsarlık şiirlerinin başlıca öğelerini içerir.

Charles Baudelaire, 1857'de "Kötülük Çiçekleri" ismindeki kitabını yayımlar. Bu kitapta yer alan altı şiir, dine hakaret içerdiği ve kamu ahlakına aykırılık teşkil ettiği için sanatçı hakkında dava açılmasına neden olur. Dava sonucunda Charles Baudelaire, hem kitaptan bazı şiirleri çıkarmak zorunda kalır hem de para cezasına çarptırılır. Bu dava, aynı zamanda eser üzerinde olumsuz bir imaja da neden olur. Baudelaire, bundan oldukça etkilenir.

Baudelaire, diğer önemli bir eseri olan "Yapay Cennetler" kitabını 1860'da yayımlar. Bu eserde uçlarda yer alan bir kişilik sergiler.

Charles Baudelaire, "Paris Sıkıntısı" adlı mensur şiir türündeki eserini de 1862'de yayımlar. 

Yukarıda değinilen eserleriyle Dünya edebiyatından Rimbaud ve Mallarme başta olmak üzere birçok sanatçı üzerinde derin izler bırakır. Türk edebiyatında da Yahya Kemal Beyatlı ve Cahit Sıtkı Tarancı gibi pek çok şair üzerinde etkili olur. Ömrünün sonlarına doğru felç olan Charles Baudelaire, 31 Ağustos 1867'de Paris'te genç denilebilecek bir yaşta yaşamını geçirdiği bakımevinde ölür.

 

En Önemli Eserleri

Kötülük Çiçekleri (şiir)

Yapay Cennetler (şiir)        

Paris Sıkıntısı (mensur şiir)

Ayrıca bakınız

Fransız Edebiyatı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder