Lamartine (1790-1869)

lamartine

Fransız şair, yazar ve politikacı unvanlarıyla bilinen  Lamartine, 21 Ekim 1790'da Fransa'nın güneydoğusunda yer alan Macon'da dünyaya gelir. Aristokrat bir ailenin çocuğudur. Lyon ve Belley'de öğrenim görür. İlk gençlik yıllarından itibaren asker olmak istemesine rağmen ailesinin istememesi üzerine bu fikrinden vazgeçer. Lamartine, sonrasında avare bir aristokrat hayatı yaşar.

1810 yılından sonra İtalya'ya yaptığı seyahati esnasında işçi bir kızla yaşadığı aşk onu oldukça etkiler. Bu aşk Lamartine'nin birçok şiirine ilham kaynağı olur. 1820'de Fransız elçisi olduğu sırada Maria-Ann Birch ismindeki İngiliz'le evlenir.

Politikayla oldukça ilgili olan Lamartine, seçimlere girmeye karar verir. Seçimleri kaybedince eşi ve kızıyla gemiyle doğu seyahatine çıkar. Seyahatlerinin tamamı Osmanlı devletinin sınırları içinde yer alan Lübnan, Suriye, Filistin ve İstanbul'da geçer. Bu seyahat esnasında hasta kızını kaybeden Lamartine bundan derin bir ızdırap duyar.  

Lamartine, romantizm akımının önemli şair ve romancıları arasında yer alır. Fransız şiir dünyasına canlılık getirmiş olan Lamartine, klasik dönemden romantik döneme geçişin ilk şairlerindendir. İlk şiiriyle ün kazanmasına karşın diplomat olma hevesi onun politikaya atılmasına sebep olur. 1833'te milletvekili unvanıyla meclise girer. Mecliste Dışişleri Bakanlığı görevine kadar yükselir. 1849'da cumhurbaşkanlığına aday olsa da birkaç oyla cumhurbaşkanlığını kaybeder. III. Napolyon'un bir darbeyle imparatorluğunu ilan etmesinden sonra siyasetten ayrılır.

Lamartine, tutkuyla bağlandığı tüm kadınları kaybettiğinden yaşamı boyunca birçok acıya maruz kalır. Her şeye rağmen hiçbir zaman kalemini elden bırakmaz. Çok hızlı şiir yazmasıyla da tanınan Lamartine sadece şiirde değil öykü, roman, tiyatro, deneme, anı ve gezi yazısı gibi düzyazı türlerinde de etkili olur. Şair ve yazarlığının yanında idam cezasına karşı oluşu, köleliğin kaldırılması amacıyla politik bir duruş sergilemesi de Lamartine'nin dikkat çeken diğer özellikleri olarak öne çıkar.

Lamartine eserleriyle de dünya edebiyatında derin izler bırakır. Onun kaleminden çıkan Göl, Graziella ve Şairane Düşünceler kitapları romantik edebiyatın en ünlü eserleri arasında yer alır. 1820'de "Şairane Düşünceler" adlı ilk şiir denemesini yayımlar. Bu eser, Lamartine'ye büyük ün kazandırır. Bourget Gölü'nde yaşadığı aşkla ilgili ünlü "Göl" şiirini yazar.

Türk dostu olarak da bilinen Lamartine Doğu'ya yaptığı gezide İstanbul'u ziyaret eder ve İstanbul'a hayran kaldığını söyler. Lamartine, Türk tarihi ve Türkiye izlenimlerini "Doğuya Seyahat", "Doğuya Yeni Seyahat ve Türkiye Tarihi" adlı eserlerinde dile getirir.

Ömrünün sonlarına doğru büyük bir yoksulluk içine girer. 1863'te eşini önemli bir hastalıktan kaybeden Lamartine, 28 Şubat 1869'da 78 yaşındayken Fransa'nın Paris şehrinde vefat eder.

 

En Önemli Eserleri      

Graziella (roman)        
Tefekkürler (şiir)
Şairane Duyuşlar (şiir)

Ayrıca bakınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder